Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

I Maďaři se dočkali nižší inflace. Ale stále jsou první v Evropě, dokonce i před Ukrajinou

I Maďaři se dočkali nižší inflace. Ale stále jsou první v Evropě, dokonce i před Ukrajinou
ČTK / AP

Meziroční míra inflace v Maďarsku se v květnu snížila na 21,5 procenta z dubnových 24 procent. Oznámil to maďarský statistický úřad. Inflace se tak snížila už čtvrtý měsíc za sebou. V lednu se vyšplhala až na 25,7 procenta, což byla nejvyšší úroveň od roku 1996. Maďarsko se v poslední době potýká s nejvyšší inflací v Evropské unii.

Reklama

Ceny potravin v Maďarsku se květnu meziročně zvýšily o 33,5 procenta, jejich růst nicméně zpomalil z dubnových 37,9 procenta. Ceny elektřiny v květnu meziročně stouply o 27,2 procenta a ceny plynu o 49,1 procenta.

V Chorvatsku i Maďarsku e krásně. Ale dovolená tam Čechům zdražila nejvíce ve světě

V Chorvatsku i Maďarsku je krásně. Ale dovolená tam Čechům zdražila nejvíce v Evropě

Inflace zdražila obyvatelům Česka i dovolené. Nejvíce v Maďarsku, v tuzemsku, Polsku a Chorvatsku. Chce-li český turista ušetřit, vydat by se měl do Irska, Švédska či na Maltu, vyplývá z analýzy společnosti Cyrrus.

Přečíst článek

Maďarská centrální banka se předloni v červnu stala první centrální bankou v Evropské unii, která začala od vypuknutí pandemie covidu-19 zvyšovat náklady na úvěry. Krátce po ní zahájila zvyšování úrokových sazeb také Česká národní banka (ČNB).

Top 5 zemí v Evropě s nejvyšší inflací:

Země  měsíc Míra inflace (v pct)
Maďarsko květen  21,5
Ukrajina duben 17,9
Litva květen 14,5
Slovensko duben 13,8
Polsko květen  13,0

zdroj: tradingeconomics.com

Minulý měsíc maďarská centrální banka snížila svou jednodenní depozitní sazbu o jeden procentní bod na 17 procent. Jako první v Evropě tak zahájila cyklus uvolňování měnové politiky. Svou hlavní úrokovou sazbu nicméně ponechala beze změny na 13 procentech.

Maďaři byli stejně jako Česko v technické recesi

K uvolňování měnové politiky s cílem podpořit hospodářskou aktivitu centrální banku již dříve tlačila vláda premiéra Viktora Orbána. Maďarsko se ve druhé polovině loňského roku podobně jako Česká republika dostalo do technické recese. Ta se obvykle definuje jako minimálně dvě čtvrtletí poklesu ekonomiky za sebou.

Orbánovo předsednictví EU v ohrožení. Europoslanci se začínají bouřit

AKTUALIZOVÁNO: Orbánovo předsednictví EU v ohrožení. Europoslanci žádají, aby o něj Maďarsko přišlo

Evropský parlament vyzval členské země Evropské unie, aby neumožnily Maďarsku kvůli jeho problémům s právním státem a evropskými hodnotami příští rok předsedat Radě EU. V usnesení přijatém více než dvěma třetinami hlasů poslanci pohrozili, že EP přijme "odpovídající opatření", pokud státy nebudou problematickou otázku maďarského předsednictví co nejdříve řešit.

Přečíst článek

Maďarský ministr pro hospodářský rozvoj Márton Nagy tento týden uvedl, že inflace v Maďarsku do konce letošního roku klesne pod deset procent, což podle něj centrální bance umožní do příštího jara výrazně snížit úrokové sazby. "Skutečně obtížným úkolem bude snížit inflaci pod pět procent, protože nebude lehké omezit inflační očekávání," dodal.

ČNB od loňského června drží svou základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Guvernér ČNB Aleš Michl v polovině letošního května předpověděl, že inflace v České republice by do tří měsíců měla klesnout pod deset procent. V dubnu se inflace snížila na 12,7 procenta z březnových 15 procent.

Míra inflace v Evropské unii v dubnu mírně klesla, z březnové hodnoty 8,3 procenta se dostala na 8,1 procenta a je nejníže za poslední rok.

Míra inflace v EU je nejnižší za rok. Pro Česko to neplatí

Míra inflace v Evropské unii v dubnu mírně klesla, z březnové hodnoty 8,3 procenta se dostala na 8,1 procenta a je nejníže za poslední rok. Naproti tomu v zemích eurozóny inflace o desetinu procentního bodu vzrostla a je na sedmi procentech. Česká republika se ale i přes výrazný pokles inflace na 14,3 procenta z březnových 16,5 procenta drží mezi zeměmi, kde ceny rostou nejrychleji.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Česko druhé „nejlepší” v EU. Vyšší inflaci má jen Orbánovo Maďarsko

AKTUALIZOVÁNO: Česko druhé „nejlepší” v EU. Vyšší inflaci má jen Orbánovo Maďarsko

Přečíst článek
Cena plynu klesla na červnovou úroveň.

AKTUALIZOVÁNO: Šokující nepoměr. Čechům zdražil plyn o 231 procent, Slovákům jen o 18 procent

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme