Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Energie a ECB stahují euro pod dolar

Par euro a dolar
Pixabay
Lukáš Kovanda

Euro dnes zřejmě po skoro dvaceti letech bude nominálně slabší než dolar. Obě měny jsou blízko prolomení takzvané parity.

Reklama

Euro dnes velmi pravděpodobně poprvé po skoro dvaceti letech oslabí vůči dolaru až na takzvanou paritu, tedy na kurs 1:1. Dnes ráno vzájemný kurs oslabil až na 1,0006 dolaru za euro, přičemž měnoví obchodníci jako pravděpodobnou vyhlíží možnost oslabení až na 0,95 dolaru za euro již v blízké době.

Dvě hlavní světové rezervní měny dosáhly parity naposledy během obchodování 5. prosince 2002, od té doby až dosud bylo euro vždy silnější než dolar. Což Češi poznali tak, že za euro od té doby soustavně dostanou při směně nominálně více korun než za dolar.

Euro je nejslabší za dvacet let

Euro je nejslabší za dvacet let. Sestoupilo na paritu vůči dolaru

Dlouhodobé problémy eurozóny prohloubila současná energetická krize, která může stáhnout evropskou měnovou unii do recese. Navíc americká centrální banka zvyšuje sazby, což si ECB zatím nemůže dovolit. Výsledkem je propad eura, což zdraží dovoz velké spousty komodit. Naopak výhodu mohou mít exportéři.

Přečíst článek

Hrozba energetická krize a ECB stahují euro

Jednotnou evropskou měnu na takřka dvacetileté minimum vůči dolaru stahuje energetická krize EU, která se nyní stupňuje v souvislosti s včerejším započetím plánovaného odstavení plynovodu Nord Stream 1. Panují obavy, jež tlumočí například vrcholní němečtí nebo francouzští politici, že jej ruská strana po této odstávce nezprovozní, jak má, což by dramaticky zvýšilo riziko evropské recese. Kvůli vyhlídce recese euro oslabuje.

Euro oslabuje také kvůli politice Evropské centrální banky, která zatím nevysílá dostatečně přesvědčivý signál, že ví, jak bojovat s historicky rekordní inflací eurozóny.

Zvyšování úrokových sazeb, po němž mnozí jakožto po léku na inflaci volají, může totiž vést k takzvanému tříštění eurozóny, kdy by zejména zemím jižního v čele s předluženou Itálií vylétly úroky na dluhu do obtížně zvladatelné výše. ECB dosud nepředstavila jasnou koncepci, jak zamýšlí dlouhodobě čelit riziku rapidní inflace a současně riziku právě možného tříštění eurozóny.

nákup (ilustrační foto)

Studená sprcha. Češi přestali utrácet, maloobchod se propadl o sedm procent

Obavy z inflace, pokračující válka na Ukrajině a také vyšší loňská poptávka po rozvolnění uzávěr se negativně podepsaly na květnových útratách Čechů v maloobchodech. Nejvíce se propadly tržby prodejců oblečení. Naopak lékárny a drogerie o zákazníky nepřišly, vyplývá z aktuálních zveřejněných dat Českého statistického úřadu.

Přečíst článek

Amerika se chová zodpovědněji

Americká centrální banka na rozdíl od ECB zpřísňuje svoji měnovou politiku poměrně razantním tempem, což vytváří další tlak na letošní poměrně dramatické znehodnocování eura vůči dolaru.

Pokud by nyní po pravděpodobném prolomení parity euro dále oslabovalo, Evropské centrální bance jeho možnou obranu zkomplikuje fakt, že od druhé poloviny tohoto týdne členové jejího vedení vstupují do pravidelné mediální karantény, a to v souvislosti s měnověpolitickým zasedáním příští týden. Kvůli karanténě tak nebudou moci na podporu eura slovně intervenovat.

Výsledková sezona je tu. Více než vysoké zisky budou investory zajímat signály, zda se blíží recese

Výsledková sezona je tu. Investoři se více než na zisky zaměří na signály recese

Nadchází výsledková sezona za druhé čtvrtletí a celé pololetí. Trh očekává vysoký nárůst tržeb i zisků v energetickém sektoru. Nicméně pro aktivní investory tentokrát bude daleko důležitější sledovat, jak se mění marže jednotlivých firem, zda se mění nálada spotřebitelů a jaký dopad mají válka na Ukrajině a lockdowny v Číně. To naznačí, zda se blíží recese, nebo zda se situace obrací k lepšímu. 

Přečíst článek

Premiér Petr Fiala v Evropském parlamentu

EU musí jednotně zmírňovat dopady krizí na občany, uvedl Fiala v Evropském parlamentu

České předsednictví v Radě Evropské unie má před sebou řadu úkolů, tím hlavním je nacházet shodu členských zemí při snaze zmírňovat dopady současných krizí. Řekl to český premiér Petr Fiala, když v Evropském parlamentu představoval svou vizi pro příštích šest měsíců. Jako hlavní výzvy zmínil inflaci, nedostupnost energií a potravinovou krizi, přičemž tyto jevy spojoval s ruskou válkou proti Ukrajině.

Přečíst článek

Reklama

Související

Svatý Václav, dvacetikoruna, česká koruna, Praha

Koruna drží silná. Vůči euru se dnes dostala na nejsilnější úroveň za 11 let

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme