Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

kurzy - informace o tématu

Big Mac

Big Mac index beze změny. Koruna je k dolaru podhodnocená stejně jako před půl rokem

Česká koruna byla podle indexu Big Mac ke konci července podhodnocená vůči dolaru o 18,6 procenta. V USA stál jeden Big Mac 5,69 dolaru, zatímco v Česku 109 korun. Teoretický směnný kurz by tak měl být kolem 19,16 koruny za dolar. Aktuální kurz však je 23,53 koruny za dolar, uvedl analytik Purple Trading Petr Lajsek.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Inflace je mírně vyšší, než trh čekal. Koruna proto zpevnila

Přečíst článek
Česko by mělo vstoupit do eurozóny teprve tehdy, až její členové budou plnit její základní pravidla rozpočtové kázně

Bolest koruny může trvat tak dlouho, dokud se do Česka nevrátí ekonomický růst

Letošní oslabení české koruny vůči euru, o 2,8 procenta, je nejvýraznější mezi všemi měnami regionu Evropy, Blízkého východu a Afriky (takzvaný EMEA region), konstatuje agentura Bloomberg ve své dnešní analýze kondice české měny. Přitom v blízké době není zvrácení tohoto trendu pravděpodobné, dodává agentura. Důvodem je prý to, že Česká národní banka bude pokračovat v uvolňování své měnové politiky v podobě snižování klíčových úrokových sazeb. K tomu ji přiměje snižující se inflace a zároveň jen dýchavičný ekonomický růst Česka.

Přečíst článek
Česko by mělo vstoupit do eurozóny teprve tehdy, až její členové budou plnit její základní pravidla rozpočtové kázně

Euro nyní stojí přes 25,20 koruny. Je koruna opravdu tak slabá?

Je koruna opravdu slabá? Reálná mzda průměrného Čecha při nákupech v eurozóně vzrostla o sedm procent v porovnání s obdobím před válkou a covidem, i když je kurs koruny k euru číselně stejný jako tehdy.

Přečíst článek
polský Zlotý

Lukáš Kovanda: Polský zlotý posiluje po volebním triumfu prounijních stran

Polský zlotý dnes výrazně posiluje, proti euru i proti koruně, neboť mezinárodní investoři jsou si jistější volebním triumfem polských prounijních stran. Čechům to ovšem zdražuje nákupy v Polsku, píše ve svém komentáři ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Rubl propadl na nejslabší úroveň za rok a půl. Nespasily ho ani vyšší ceny ropy

Ruský rubl v pondělí vůči americkému dolaru sestoupil na nejslabší úroveň za zhruba jeden a půl roku. Dolar zpevnil nad hranici 102 RUB/USD, dostal se tak nejvýše od loňského března, napsala agentura Reuters. Rubl letos tlačí dolů klesající přebytek běžného účtu ruské platební bilance. Jeho dnešnímu oslabení nezabránil ani výrazný nárůst cen ropy, která je hlavním exportním artiklem Ruska.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Rusko prohrává na plné čáře válku s dolarem

Síla amerického dolaru drtí rubl, přestože je Kongres rozhádaný jako málokdy. V Kremlu se z rozhádaného Kongresu ani moc neradují, mají totiž bolehlav právě ze slabého rublu.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Rusko nouzově zastavilo pád rublu. Otázkou je na jak dlouho

Ruská centrální banka v úterý překvapivě a mimo své řádné zasedání zvýšila základní úrokovou sazbu o 3,50 bodu na 12 procent. Nouzovým opatřením se snaží zastavit pád rublu, který v pondělí oslabil za psychologicky důležitou hranici 100 rublů za dolar.

Přečíst článek

Rubl prudce padá, ruští propagandisté zuří. Dávají to za vinu centrální bance

Ruská měna se v pondělí ráno středoevropského času propadla nad psychologicky důležitou úroveň 100 rublů za dolar. Tato úroveň má značnou symboliku i z pohledu kremelských propagandistů typu Vladimira Solovjova. Ten už minulý týden v ruské televizi rozhořčeně vinil z pádu měny ruskou centrální banku. Nyní je tedy ještě hůře. Navzdory tomu, že právě ruská centrální banka podnikla minulý týden zásadní opatření, které i podle analytiků mělo pád rublu alespoň na čas zbrzdit. To se ale neděje.

Přečíst článek
Revolut, ilustrační foto

Ve směnárně jsou eura levnější než u českých bank

Česká koruna si v posledním týdnu prošla razantním oslabením. O to důležitější je výběr správného způsobu placení v zahraničí. Běžné karty tuzemských bank v testu příliš neobstály.

Přečíst článek
Radomír Lapčík, zakladatel a člen představenstva Trinity Bank a holdingu SAB Finance

SAB Finance za pololetí vydělala přes 100 milionů

Společnost SAB Finance, která je jedním z největších zprostředkovatelů devizových obchodů v ČR, v pololetí vykázala zisk před zdaněním 100,1 milionu korun. Spolu s pololetními výsledky také oznámila, že akcionářům za druhé pololetí roku 2022 vyplatí na dividendách 140 milionů korun a zároveň avizovala úpis nových akcií, kterými zvýší vlastní kapitál o půl miliardy korun na dvě miliardy.

Přečíst článek
Turecké liry

Turci válčící s inflací se před volbami bojí o své úspory

Za tři týdny Turecko volí nového prezidenta a s blížícími se volbami roste nejistota na měnovém trhu a turecká lira nadále oslabuje. Turci se snaží své úspory chránit na speciálních účtech, které dotuje tamní vláda, aby zabránila ještě většímu oslabování domácí měny.

Přečíst článek
Reklama

News box

Mediální agentura Médea je z rozhodnutí pražského městského soudu v úpadku. Firma napůl vlastněná podnikatelem Janem Čermákem a jejím zakladatelem Jaromírem Soukupem musí do deseti dnů sestavit a odevzdat insolvenčnímu správci doplněné seznamy svého majetku a závazků. O rozhodnutí informoval web MediaGuru. O způsobu řešení úpadku soud nerozhodl.

Smír ve sporu o evidenci Babiše jako agenta StB označil Fiala za politický handl. Babiš se podle českého premiéra dohodl se spřátelenými slovenskými politiky, napsal Fiala na síti X. 

Číst více
Příslušníkům bezpečnostních sborů by se měl příští rok zvednout plat o pět procent, tedy zhruba o 1500 korun ve všech tarifních třídách. Po dnešním jednání se zástupci odborů to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Předseda Unie bezpečnostních složek (UBS) Aleš Lehký novinářům řekl, že požaduje zvýšení o 6,9 procenta, tedy zhruba o 2200 korun. Vláda minulý týden rozhodla o zvýšení platů vrcholných politiků a soudců právě o 6,9 procenta.
Z čela dozorčí rady firmy Tatra Trucks byla počátkem srpna odvolaná Denisa Materová, jejíž skupina Promet Group drží v automobilce 35procentní podíl. V čele rady stála od dubna. Na personální změnu upozornily Hospodářské noviny. Většinovým majitelem Tatry je zbrojařská skupina Czechoslovak Group (CSG) podnikatele Michala Strnada. Web Seznam Zprávy (SZ) Byznys uvedl s odvoláním na nejmenované zdroje, že spor mezi akcionáři vznikl poté, co se Materové nelíbil obchod s ministerstvem obrany. Číst více
Praktičtí lékaři 👨‍⚕️👩‍⚕️  ruší svůj protest, který plánovali na konec října. Ministerstvo zdravotnictví upraví úhradovou vyhlášku, která rozděluje peníze na rok 2025, podle jejich požadavků. Po jednání s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) to řekl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Číst více

Pražská burza v úvodu týdne stagnovala. Index PX posílil 💪 o 0,01 procenta na 1627,52 bodu. Pomohly mu hlavně akcie Monety a zbrojovky Colt. Nejvýraznější nárůst zaznamenaly akcie metalurgické společnosti Gevorkyan, které posílily o 0,78 procenta.

Slovenské ministerstvo vnitra uznalo, že český expremiér Andrej Babiš byl v dokumentech někdejší československé tajné policie StB neoprávněně evidován jako její agent a s StB vědomě nespolupracoval. Úřad s Babišem uzavřel smír ve sporu o ochranu osobnosti týkající se neoprávněné evidence ve svazcích StB. Číst více
Dozorčí rada pražského dopravního podniku (DPP) dnes na mimořádném jednání odvolala z funkce předsedy představenstva Petra Witowského. Generálním ředitelem největší městské firmy zatím zůstává. V představenstvu skončili také Marek Kopřiva a Jiří Špička, kteří čelí obvinění z korupce. Místo Witowského rada zvolila Jiřího Pařízka, pětičlenné představenstvo tak zůstává usnášeníschopné. Číst více
Poptávka po amerických dolarech 💲se minulý týden prudce zvýšila 📈 a investoři očekávají, že zájem před blížícími se prezidentskými volbami v USA vydrží. S odkazem na data investiční banky JPMorgan Chase & Co to uvedla agentura Bloomberg. Obchodníci proti americké měně prodávali zejména australské a singapurské dolary, což je známkou toho, že se zajišťují vůči měnám spojeným s Čínou.
Viktor Orbán hledá cestu z krize na trhu s bydlením. V Budapešti téměř zečtyřnásobí daň z krátkodobých pronájmů obytných nemovitostí, které se uskutečňují například prostřednictvím internetové platformy Airbnb, píše Bloomberg. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme