Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Koruna drží silná. Vůči euru se dnes dostala na nejsilnější úroveň za 11 let

Svatý Václav, dvacetikoruna, česká koruna, Praha
iStock
 ČTK

Koruna se v úterý dostala na nejsilnější úroveň k euru za více než 11 let. Obchodovala se za méně než 24,20 koruny za euro. Zpevnila i vůči dolaru.

Reklama

Oproti pondělnímu závěru česká měna zpevnila o pět haléřů na 24,18 koruny za euro. Silnější byla naposledy 31. srpna 2011. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. K dolaru koruna také zpevnila, a to o 18 haléřů na 22,72 koruny za dolar. Drží se tak na nejsilnější pozici k americké měně od letošního dubna.

Kurz koruny k euru letos značně kolísá. Česká měna prudce oslabila na přelomu února a března, když Rusko zahájilo vojenský útok na Ukrajinu. Dostala se až na kurz 25,77 koruny za euro. Po následném postupném poklesu kurzu začala koruna znovu prudce oslabovat na přelomu dubna a května. V polovině května ale Česká národní banka oznámila, že hodlá intervenovat na devizovém trhu proti oslabování koruny. Česká měna pak opět začala posilovat.

Bankéř Ivan Šramko: V Česku se inflace láme, na Slovensku bude příští rok mnohem horší

Bankéř Ivan Šramko: V Česku se inflace láme, na Slovensku bude příští rok mnohem horší

Letošní rok byl z ekonomického hlediska velmi problematický. Příští rok by ale mohl být ještě náročnější, zejména na Slovensku, kde má inflace ještě výrazně vzrůst, míní bývalý guvernér Národné banky Slovenska a člen dozorčí rady Trinity Bank Ivan Šramko. „Očekává se, že v roce 2023 dosáhne nárůst cen na Slovensku zhruba 18 procent. Tyto odhady vycházejí z předpokladu, že i v příštím roce prudce porostou ceny energií. Slovenská vláda přitom slibuje, že pro maloodběratele by ceny již růst neměly,“ vysvětluje Šramko.

Přečíst článek

Jaké jsou důvody nynějšího posílení, není třeba podle analytika Komerční banky Martina Gürtlera zcela jasné. „České koruně se dařilo, a to bez zjevných kurzotvorných stimulů a za nezajímavého vývoje kurzu eura k dolaru,” uvedl. „Koruna je tak nejsilnější od zhruba poloviny roku 2011. Silnější už byla pouze v roce 2008, když se před vypuknutím světové finanční krize obchodovala mírně pod 24 koruny za euro,” doplnil.

Ke zpevnění mohlo podle analytika firmy Purple Trading Jaroslava Tupého pomoci páteční zveřejnění vývoje cen průmyslových výrobců. Podle Českého statistického úřadu ceny výrobců v průmyslu letos v listopadu meziročně stouply o 21,3 procenta. Oproti předchozím měsícům tak růst cen zpomalil. „To dává naději, že růst inflace by se mohl postupně zastavovat, a případně i v první polovině roku 2023 začít klesat,” sdělil Tupý.

ČNB

Lukáš Kovanda: ČNB udělala v boji s inflací vše krom rezignace

Rezignovala Česká národní banka na boj s inflací? Odborný pohled je složitější, vždyť například její současná měnová politika Česko dlouhodobě spíše přiblíží euru než samo další zvedání úrokových sazeb.

Přečíst článek

Koruna drží silná. A ČNB nemusela měsíc utratit ani euro

Česká národní banka už zhruba měsíc neintervenuje na podporu koruny na devizovém trhu, nedala na ni ani jediné euro ze svého sejfu. Koruna se přesto drží na historicky silné úrovni.

Přečíst článek

Reklama

Související

Přichází čas hodnotových akcií

Lukáš Kovanda: Armagedon letos nečekejme, ale na investování do akcií je ještě příliš brzy

Přečíst článek
České bankovky, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Potlesk pro korunu. Drží silná vůči euru i dolaru a vyhlídky hrají v její prospěch

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme