Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

První energetický test je tady. Ze severu míří do Evropy včetně Česka arktický mráz

První energetický test je tady. Ze severu míří do Evropy arktický mráz
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Teploty v severských zemích a ve střední a východní Evropě včetně Česka mají v nadcházejících dnech klesnout blízko nebo pod bod mrazu. Bude to první zkouška pro kontinent, jehož vlády i experti předpokládají, že letošní zima bude významným zátěžovým testem pro křehké systémy evropského trhu s energií v době zbavování se závislosti na ruských zdrojích, uvedl server CNBC.

Reklama

Předpovědi počasí říkají, že teploty v severní Evropě v příštích dnech prudce klesnou, protože z Arktidy vane studený vzduch. To představuje první velkou zimní zkoušku energetických sítí v regionu, uvedl CNBC.

Jaderná elektrárna Emsland v Dolním Sasku

Němci ustoupili. Jaderné elektrárny pojedou až do jara

Poslední tři německé jaderné elektrárny mohou fungovat až do 15. dubna 2023, nebudou tak trvale odstaveny ke konci letošního roku, jak Německo původně plánovalo. Schválili to poslanci Spolkového sněmu. Zákonodárci tak podpořili rozhodnutí vlády sociálnědemokratického kancléře Olafa Scholze odložit kvůli energetické krizi trvalé zastavení výroby elektřiny z jádra.

Přečíst článek

Britský meteorologický úřad ve středu vydal řadu varování před sněhem a ledem, přičemž teploty mají na některých místech do konce týdne klesnout až na -10 stupňů Celsia. Teploty v severských zemích a ve střední a východní Evropě mají v nadcházejících dnech také klesnout blízko nebo pod bod mrazu. V Česku by podle aktuální týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu měly teploty v pondělí přes klesnout pod nulu a ve středu a ve čtvrtek dosáhnout až minus čtyř stupňů.

Závody v naplňování zásobníků plynem

Evropské vlády se již několik měsíců předhánějí v naplnění podzemních zásobníků zemním plynem, aby si zajistily dostatek paliva pro udržení tepla v domácnostech v zimě. Nejnovější údaje průmyslové skupiny Gas Infrastructure Europe ukazují, že zásoby plynu v EU jsou podle odhadů zaplněny zhruba z 90 procent. Děje se tak v době, kdy Rusko po invazi na Ukrajinu a následných sankcích razantně omezilo dodávky plynu do Evropy. Podle nedávného vyjádření českého ministra průmyslu Jozefa Síkely jsou zásobníky v tuzemsku naplněny z 99 procent.

Elektrárna, ilustrační foto

Obnova ukrajinské energetiky může povzbudit boom v celé Evropě

Celý svět mohl na jaře téměř v přímém přenosu sledovat, jak ruská agresorská vojska ničí jeden z pilířů ukrajinského průmyslu – ocelárny ve východní části země. Na podzim se terčem barbarských útoků stala celá energetická infrastruktura Ukrajiny. I ti obyvatelé napadené země, kteří přímo nebojují na frontě, řeší akutní existenční problémy – jak přežít nadcházející zimu, když si nemohou být jistí ani dodávkami energií a vody.

Přečíst článek

Energetičtí analytici řekli CNBC, že zásoby plynu v Evropě jsou na zimu relativně vysoké, některé regiony ale mohou mít problémy. Jako příklad uvedli jižní Německo, které může být „obzvláště zranitelné“ vůči mrazu, částečně kvůli výpadkům produkce jaderné energie ve Francii.

Riziko přídělového systému

„Evropa je dobře připravena na pokles teplot, k čemuž přispěl letošní rekordní nárůst zásob zemního plynu a pozdní nástup zimních teplot,“ uvedl výkonný ředitel pro energetiku, klima a udržitelnost ve společnosti Eurasia Group Raad Alkadiri. „Pokud bude období mrazů dlouhé, zůstává však riziko, že poptávku po plynu bude nutné v některých částech Evropy omezit pomocí pravidelného přídělového systému,“ míní.

Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu

Zimu zvládneme, tvrdí ministr Síkela. Zásobníky plynu jsou téměř plné

České zásobníky plynu jsou k dnešnímu dni naplněny z 99 procent, obsahují 3,34 miliardy metrů krychlových zemního plynu. Česko neplánuje pronájem dalších kapacit zásobníků v zahraničí, řekl novinářům ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN). Uvedl také, že v říjnu a prvním listopadovém týdnu se česká spotřeba plynu meziročně snížila o 28 procent. Česko z pohledu zásobování plynem zimu zvládne, řekl.

Přečíst článek

Francouzská vláda minulý týden varovala, že napětí na energetickém trhu by mohlo v nadcházejících týdnech vést k průběžným výpadkům elektřiny. Šéf britské National Grid již dříve varoval před možností, že by domácnosti mohly čelit výpadkům proudu mezi 16.00 a 19.00 hodin ve „skutečně opravdu chladných“ všedních dnech v lednu a únoru, pokud se sníží dovoz plynu. Tento scénář, který je považován za „nepravděpodobný“, následuje po prohlášení britského energetického regulátora Ofgem, že Británie čelí „významnému riziku“ zimního nedostatku plynu.

Ve Finsku mezitím národní provozovatel rozvodné sítě Fingrid navrhl, že zimní rituál, kdy si lidé zahřívají kabiny svých aut předtím, než nasednou, bude muset být považován za luxus. Důvodem je snaha minimalizovat zatížení elektrické sítě. Energetický úřad severské země také začátkem tohoto měsíce varoval, že riziko krátkých výpadků elektřiny se zvýšilo kvůli nejistotě v domácí výrobě a zahraničním dovozu energií.

tankování, čerpací stanice (ilustrační foto)

Hrozí boj s nedostatkem nafty. Důsledky budou obrovské, varuje Bloomberg

Žádné palivo na světě není pro světovou ekonomiku tak důležité jako nafta. Pohání nákladní a osobní auta, autobusy, lodě a vlaky, ale také stroje ve stavebnictví, výrobě a zemědělství. Používá se také při vytápění domácností a vzhledem k vysoké ceně zemního plynu se na některých místech používá k výrobě elektřiny. V nejbližších měsících ale bude téměř každý region na této planetě bojovat s nedostatkem nafty, a to v době, kdy krize v zásobování téměř všech světových trhů s energie zhoršila inflaci a utlumila ekonomický růst. Důsledky mohou být obrovské, upozornila agentura Bloomberg.

Přečíst článek

„Situace je docela špatná – chladnější počasí nebo jakýkoli další neočekávaný výpadek by mohl vést k nedostatku elektřiny ve Francii,“ řekl CNBC vedoucí výzkumu pro střední Evropu v Aurora Energy Research Lukas Bunsen. „Kromě toho vysoké ceny poškozují průmysl i spotřebitele,” dodal. Bunsen ale zdůraznil, že situace v Evropě není tak špatná, jak mohla být, s odkazem na „dobře naplněné“ zásobníky plynu v bloku 27 zemí.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Rýn, sucho

Řeky se kvůli změně klimatu vypařují. Říční pilíře evropského obchodu kolabují

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme