Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výrobce tramvají hlásí zvýšení čistého zisku za rok 2021 o 5,5 milionu. Čistý obrat firmě ale klesl o 128 milionů

Krnovské opravny a strojírny
Se svolením Krnovské opravny a strojírny
 ČTK

Společnost Krnovské opravny a strojírny (KOS) z Krnova na Bruntálsku zvýšila loni čistý zisk o 5,5 milionu na 14,9 milionu korun. Její čistý obrat se meziročně snížil o 128 milionů na 769,1 milionu korun. Hospodářské výsledky firmy ovlivňovala koronavirová pandemie i růst nákladů. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti zveřejněné ve Sbírce listin.

Reklama

"I v roce 2021 se společnost potýkala s následky pandemie covidu-19, a to jak v oblasti zajištění lidských zdrojů, vícenákladů souvisejících s opatřeními proti šíření nákazy nebo narušením dodavatelských řetězců. Tyto vlivy se promítly do zvýšení nákladů jak na materiál a subdodávky, tak negativně ovlivňovaly plnění smluvních termínů zakázek," uvedla firma. Ve druhé polovině roku pak značný růst nákladů způsobily otřesy na energetickém trhu. I přes všechny nepříznivé faktory dosáhla společnost kladného výsledku, i díky dividendě ze společnosti Pragoimex.

Plyn, ilustrační foto

Putinova noční můra. Cena plynu dramaticky klesá

Rychlé dodávky z alternativních zdrojů, německé zásobníky téměř plné a více než příhodná předpověď počasí. Zdá se, že Evropa přeci jen energetickou krizi zvládne.

Přečíst článek

KOS vyrábějí a kompletují tramvaje, druhou výrobní oblastí je tradiční strojírenská výroba dílů, součástí a měřidel pro kolejová vozidla či svařenců. Rovněž modernizují a rekonstruují všechny typy kolejových vozidel, osobní, nákladní i speciální vagony. Podnik má téměř 400 zaměstnanců.

"V roce 2021 byly po pěti letech dokončeny opravy osobních vozů pro České dráhy ze starší smlouvy a dále probíhaly opravy pro stejného klienta pro novou smlouvu z roku 2020. Podařilo se také zvítězit v novém výběrovém řízení na opravy osobních vozů pro ČD," uvedla firma. Tržby z oprav osobních vozů loni KOS významně zvýšily.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme