Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflace se v listopadu vrátila nad 16 procent. A bude hůř

Listopadová inflace opět zrychlila na 16,2 procenta
ČTK
Veronika Kudrnová
vku

Spotřebitelské ceny vzrostly v listopadu oproti říjnu o 1,2 procenta a meziročně o 16,2 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Reklama

Tempo inflace po měsíční pauze opět zrychlilo, z říjnových 15,1 procenta na listopadových 16,2 procenta. Analytici očekávali zvýšení jen o několik desetin procentního bodu, další inflační skok je tak mírným, ale ne zcela nečekaným překvapením. Vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle bydlení, dál zdražily i potraviny a částečně přispěla i nižší srovnávací základna loňského roku, v jehož posledních dvou měsících došlo k odpuštění DPH u elektřiny a plynu, uvedl ČSÚ.

Celková cenová hladina tedy po měsíční pauze opět zrychlila svůj růst. Částečně k tomu přispěla i loňská nižší srovnávací základna, kdy došlo k odpuštění DPH u cen elektřiny a zemního plynu,” uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Sociální tarif z pohledu inflace minulý měsíc překvapil, ale vlastně ji jen na chvíli zbrzdil. „Asi nepřekvapí, že za listopadovým růstem cen stojí opět především bydlení. Náklady na energie v té době stále ještě čekaly na zavedení stropů a jednorázový sociální tarif už tentokrát nezafungoval. Meziroční inflaci sice ovlivní i v prosinci, ale prvotní efekt už mít nebude. Až ten druhotný – negativní, a sice v lednu,” dodal hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Vánoční přípravy se prodražily

K růstu cen ovšem přispělo i další zdražování potravin, jejichž ceny jsou nyní už o 27,1 procenta vyšší než loni. Vzhledem k blížícím se vánočním svátkům byly vyšší zejména ceny mouky o 48,3 procenta, polotučného trvanlivého mléka o 52,5 procenta, vajec o 71,9 procenta, olejů a tuků o 40,8 procenta, brambor o 42,4 procenta a cukru o 109,3 procenta.

 „Domácnosti nyní inflaci nejcitelněji vnímají u předvánočních nákupů potravin. Obrazně řečeno, se stejnými výdaji jako loni budou letošní vánoční tabule o čtvrtinu skromnější,“ uvedl partner poradenské skupiny Moore Czech Republic Petr Kymlička.

V lednu je podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy třeba počítat s návratem inflace až k úrovní osmnácti procent, neboť odezní efekt úsporného tarifu, přičemž ceny energií se zvýší k úrovni stropu, jež bude právě od ledna platit.

Návrat inflace do jednociferných čísel by měl podle ekonoma Patrika Rožumberského z UniCredit Bank nastat kolem poloviny příštího roku.

ČNB podle ekonomů zatím na inflační vývoj nebude reagovat zvýšení základní úrokové sazby. V příštím roce by pak sazby mohly klesat. Za rok touto dobou se budou pohybovat nejspíše na úrovni kolem 5,75 procenta.

Oldřich Dědek, člen bankovní rady ČNB

Oldřich Dědek z ČNB: Jsme v období radikální nejistoty

Trhu stačí vědět, že korunu proti oslabování podpoříme. Už měsíc jsme nemuseli intervenovat, řekl dnes člen bankovní rady Oldřich Dědek.

Přečíst článek

ČNB

Lukáš Kovanda: Holub zůstane jediným jestřábem v radě ČNB. Zeman jmenuje dva nové členy už ve středu

Prezident Miloš Zeman jmenuje nové členy bankovní rady České národní banky (ČNB) už tuto středu. Řekl to v rozhovoru pro Český rozhlas.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme