Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Listopad obrat na trhu práce nepřinesl. Nezaměstnaných je 3,5 procenta

Úřad práce, ilustrační foto
ČTK

Ani listopad nepřepsal příběh, který se na trhu práce píše od letošního jara. Nezaměstnaných za poslední měsíc přibylo 1395, což byla změna málo významná na to, aby posunula podíl nezaměstnanosti ze stávajících 3,5 procenta. Ve stejném měsíci loni dosahoval tento podíl 3,3 procenta.

Reklama

Místo si prostřednictvím úřadů práce hledalo 257 187 lidí. Počet nabízených volných míst oproti říjnu mírně klesl o 5390 na necelých 292 tisíc. Údaje zveřejnil Úřad práce ČR.

Volných míst je v zemi nadále víc než nezaměstnaných, byť se v listopadu nůžky mírně přivřely. Z regionálního pohledu se zdá, že poptávka po pracovní síle drží hlavně v okolí větších měst. Zajímavým postřehem je v posledních měsících mírné zvýšení počtu lidí, kteří dobrovolně odcházejí z evidence Úřadu práce, a to zřejmě do pracovní neaktivity,” okomentoval statistiku Pavel Sobíšek, hlavní ekonom Unicredit Bank.

Míra nezaměstnanosti podle hlavního ekonoma Banky Creditas Petra Dufka stagnuje v době, kdy obvykle firmy zaměstnance nabírají z důvodu přípravy třeba na vánoční svátky. Proto ani stabilní výsledek podle něj nelze hodnotit jednoznačně pozitivně.

Češi stále premianti Evropy. Mají nejnižší nezaměstnanost v EU

Češi stále premianti Evropy. Mají nejnižší nezaměstnanost v EU

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii v říjnu klesla na šest procent, což je o desetinu bodu méně než v září. Nejmenší zastoupení lidí bez práce bylo i nadále v České republice, kde nezaměstnanost klesla na 2,1 procenta ze zářijových 2,2 procenta. Uvedl to evropský statistický úřad Eurostat.

Přečíst článek

„Problémem rovněž je, že míra nezaměstnanosti neodráží vývoj v propouštění zahraničních agenturních zaměstnanců, kteří se do statistik českého trhu práce nedostanou. A jsou to právě tito lidé, kteří jsou při propouštění první na řadě,” dodal Dufek.

Na přelomu roku proto můžeme podle analytiků očekávat vzestup nezaměstnanosti nad čtyři procenta v důsledku sezónního vývoje navíc podpořeného nepříznivým vývojem ekonomiky. Situaci na trhu práce budou ovlivňovat také dopady energetické krize na zaměstnavatele. Vliv může mít také průběh válečného konfliktu na Ukrajině nebo aktuální epidemická situace.

V průběhu zimních měsíců české firmy naplno zasáhnou negativní dopady vysokých cen energií. Část firem energetický šok neustojí, jejich vlastníci budou muset sáhnout k zastavení výroby nebo propouštění, míní Andrea Linhartová Palánová, expertka na řízení lidských zdrojů v PwC Česká republika.

„Data z reálné ekonomiky zveřejněná tento týden potvrdila, že Česká ekonomika vstupuje do recese. Nezaměstnanost tak bude v závěrečných měsících letošního roku zřejmě mírně stoupat. Nabírání nových zaměstnanců bude brzdit zejména klesající objem zakázek, což již naznačují předstihové indikátory PMI,” dodala analytička Komerční banky Jana Steckerová.

Na druhou stranu, český pracovní trh je podle Linhartové Palánové zdravý, dynamicky se rozvíjející, nezaměstnanost je zde nejnižší v Evropě. „Nepočítáme proto s dramatickým nárůstem, k navýšení dojde spíše v řádu desetin procenta. A drtivá většina z těch, kteří kvůli současné energetické situaci přijdou o práci, nebude mít problém s nalezením nového uplatnění. Dlouhodobě český trh směřuje k větší digitalizaci, to znamená mimo jiné vznik řady nových profesí a pozic,” dodala.

Vedou opět Ústecký a Moravskoslezský kraj

Nejvyšší nezaměstnanost v listopadu zůstala stejně jako v předchozím měsíci v Ústeckém kraji, kde činila 5,3 procenta. Ve druhém Moravskoslezském kraji bylo bez práce 4,9 procenta lidí. „Tyto regiony měly nejvyšší podíl nezaměstnaných osob i loni. Což odpovídá jejich dlouhodobé ekonomické situaci," uvedl úřad práce. Naopak nejnižší nezaměstnanost byla v Pardubickém kraji, a to 2,5 procenta.

Úřad práce, ilustrační foto
video

Lukáš Kovanda: K pokračující drahotě se příští rok přidá i vlna propouštění

Životní úroveň Čechů klesá kvůli pádící inflaci nejvíce od vzniku České republiky. Ke všeobecné drahotě se podle ekonoma Lukáše Kovandy z Trinity Bank v příštím roce přidá také vlna propuštění, jakou Češi dlouho nepamatují.

Přečíst článek

Na úrovni okresů jsou rozdíly ještě patrnější. Nejnižší nezaměstnanost byla na konci listopadu v okrese Praha-východ, kde nezaměstnanost činila 1,5 procenta. Následují okresy Pelhřimov a Praha-západ s mírou nezaměstnanosti 1,7 procenta. Na opačném konci žebříčku se umístilo Karvinsko s nezaměstnaností 8,1 procenta a Mostecko s 6,6 procenta.

Ze strany zaměstnavatelů přetrvává zájem o zaměstnance, převážně v technických a dělnických profesích. Dlouhodobá poptávka je po kvalifikovaných řemeslnících," uvedl generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon. Postupně se také rozjíždí zimní turistická sezona, letos bez omezení kvůli pandemii. Zaměstnavatelé proto hledají brigádníky na provoz vleků, do pohostinství nebo třeba instruktory lyžování.

Václavské náměstí v Praze

Češi se loni měli pod průměrem EU, ale lépe než Španělé či Portugalci

Životní úroveň v Česku se loni vůči evropskému průměru relativně snížila. Hrubý domácí produkt (HDP) na obyvatele v paritě kupní síly se snížil o dva procentní body na 91 procent průměru Evropské unie. Česko tak je na úrovni Slovinska, mírně zaostává za Itálií (95 procent) a Maltou (96 procent) a naopak je nad Španělskem (84 procent) či Portugalskem (74 procent). Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad ve Statistické ročence 2022.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Nezaměstnanost je nízká. Až na mladé lidi, bez práce jich je nejvíce za osm let

Lukáš Kovanda: Nezaměstnanost je nízká. Až na mladé lidi, bez práce jich je nejvíce za osm let

Přečíst článek
Nezaměstnanost v Česku dál klesá

AKTUALIZOVÁNO: Nezaměstnanost v Česku po čtyřech měsících stoupla. Na úřadech se v létě hlásí lidé ze školství

Přečíst článek
Lidí bez práce opět ubylo. Díky sezonním pracím, které jsou v plném proudu

AKTUALIZOVÁNO: Lidí bez práce opět ubylo. Díky sezonním pracím, které jsou v plném proudu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme