Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Fiala v novoročním projevu slíbil zlevňování. To však letos určitě nenastane

Premiér Petr Fiala při novoročním projevu v Kramářově vile
ČTK
Lukáš Kovanda

Novoroční projev premiéra Petra Fialy se v oblasti ekonomických témat nesl v poměrně realistickém duchu, byť pozornému uchu neunikly určité rozpory a nepřesnosti.

Reklama

Jestliže premiér hovoří o tom, že se letos „zbavíme dvouciferných hodnot inflace“, jsou jeho slova v souladu s ekonomickým konsensem i s vyhlídkou České národní banky. Byť je třeba jedním dechem dodat, že pokles do jednociferného pásma nastane nejspíše až ve druhé polovině roku 2023.

Poněkud zavádějící je v dané souvislosti premiérem artikulovaná naděje, že „ceny klesnou na přijatelnou úroveň“. U většiny zboží a služeb se bohužel žádného zlevňování nenadějeme.

Obchodní centrum - ilustrační snímek

Lukáš Kovanda: Nenechte se ošálit fata morgánou. Rok 2023 bude pro Čechy druhý nejhorší v historii

Čeká nás těžký rok. Lidé, kteří si to odmítají přiznat, protože „obchody jsou plné“, žijí v zajetí mentálních klamů. Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda je dalším ekonomem, který v anketě byznysového portálu newstream.cz představuje svou vizi pro rok 2023.

Přečíst článek

Snížení inflace do jednociferných hodnot znamená to, že zdražování bude pokračovat stále razantním tempem, i když přece jenom pomalejším než letos. Rozhodně se ovšem u většiny zboží a služeb ani letos nebude jednat o zlevňování. Navíc za celý rok bude inflace velmi pravděpodobně průměrně nadále dvouciferná, byť „těsně“ – celoročně by měla činit 10,5 procenta.

Je příznivé, že premiér opětovně zmínil přípravu návrhu ministra financí na snížení výdajů státu o 70 miliard korun. Pokud by se tento závazek naplnil, šlo by o vydařené vykročení k ozdravení veřejných financí, které strany vládní koalice slibují od začátku svého vládnutí.

Bývalý guvernér ČNB Jiří Rusnok

Jiří Rusnok: Projdeme si recesí. Snad jen mírnou

Bývalý guvernér České národní banky Jiří Rusnok vidí letošní rok jako pokračování roku předchozího. V důsledku toho lze i nadále očekávat vysokou inflaci, která se navíc odrazí na dalším zpomalování ekonomiky, ale nepůjde o žádnou katastrofu, odhaduje v anketě byznysového portálu newstream.cz.

Přečíst článek

Zadlužíme naše děti 

Záměr „udržet i v tomto roce široce nastavenou podporu našich domácností a firem proti drahým cenám energií“, který premiér v novoročním projevu rovněž artikuloval, je však poněkud v rozporu s plánem ozdravení veřejných financí. A to přesto, že vláda bude mít k dispozici inkaso mimořádných daní a odvodů. Vláda totiž nadále rezignuje na adresnou pomoc potřebným, místo ní hodlá i letos uskutečňovat zbytečně nákladnou pomoc plošnou, tedy pomoc subjektům, které ji nepotřebují. Tato plošná, nezacílená pomoc bohužel nemístně zatíží veřejné finance, a tedy i budoucí generace.

Další komentáře Lukáše Kovandy čtěte zde 

Reklama

Související

David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny

David Navrátil: Češi jsou maniodepresivní národ. Inflace může v lednu vyskočit i přes 20 procent

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala

Lukáš Kovanda: Inflace v Česku klesá. Fialovi se podařilo po Babišovi „uklidit“ poměrně rychle

Přečíst článek
Jiří Paroubek

Politický diář Jany Havligerové: Že nevstoupíš dvakrát do stejné řeky? Ale kdeže

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme