Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

USA jsou venku z covidové krize. Ne díky vládě, ale miliardovému turné Taylor Swift

Taylor Swift na koncertě své Eras Tour 2. června v Chicagu.
profimedia.cz
Dušan Kütner

Vlády všech zemí postižených covidovým propadem ekonomiky hledaly lék na co nejrychlejší návrat k předcovidovým číslům. Spojené státy z této agonie dostalo turné zpěvačky Taylor Swift, které trhá rekordy v návštěvnosti. Ekonomiku rozběhla snaha obchodníků prodat vše, co třiatřicetiletou megahvězdu současné pop-music připomíná – od triček a make-upů po koblihy. A fanoušci ochotně platí, napsal deník The Wall Street Journal.

Reklama

Je to jednoduché: Když Taylor Swift přijede do některého města na koncert svého aktuálního Eras Tour, její fanoušci přezdívaní „swifties“ vyrazí nejen na koncert, ale utrácet obecně. Plní hotely, restaurace a bary ve dvaceti městech Spojených států a jejich provozovatelé svorně tvrdí, že turné jim pomohlo zotavit se z ekonomických ran způsobených pandemií tím, že přivedlo zpět turisty – a jejich peněženky, uvedl The Wall Street Journal.

Co vše provází letošní turné Eras Taylor Swift v USA? Podívejte se ve fotogalerii:

Turné podle odhadů vydělá miliardu dolarů

Eras Tour, které začalo v březnu a skončí v USA 9. srpna, je na dobré cestě stát se největším v historii koncertů pop-music  a potenciálně vydělat jednu miliardu dolarů. Plní fotbalové stadiony, na které se vejde přes 70 tisíc lidí, a vzhledem k tomu, že zpěvačka i její „swifties“ často zůstávají ve městě několik dní, dává to místním podnikům čas luxovat jejich peníze.

Bruce Springsteen

REPORTÁŽ: Springsteen do Vídně přivezl skvělou hudbu, radost i dojetí. A možná i inflaci

Bruce Springsteen letos objíždí Evropu. Navzdory přibývajícím létům stále ukazuje, proč je žijící legendou. I úterní koncert ve Vídni byl prvotřídním hudebním výkonem, ale i příležitostí k zamyšlení. Ten si ostatně našli i ekonomové.

Přečíst článek

Aby jejich provozovatelé dostali fanoušky do svých obchodů, prodávají koblihy s tváří Taylor Swift, připravují koktejly pojmenované po jejích písních a třeba slavné muzeum country a pop-music v Nashvillu uspořádalo výstavu zpěvaččiných kostýmů v termínu shodujícím se s datem nashvillského koncertu. A fanoušci utrácejí i za mnoho dalších věcí, třeba za make-upy, masky a oblečení, aby vypadali jako jejich idol.

„Poté, co lidé museli zůstat během pandemie doma, jsou ochotni absolvovat 'víkendový útěk' za Taylor Swift. Poptávka po tom jít se bavit ven a do společnosti byla dlouho zadržovaná. A teď jsou lidé ochotni cestovat daleko, aby ji viděli," řekla WSJ hlavní analytička ekonomické výzkumné firmy Camoin Associates Mara Klaunigová.

Zájem by stačil na devět set koncertů

O ekonomické síle turné hovořily již čísla po zahájení předprodeje vstupenek na její šňůru loni na podzim. Webové stránky společnosti Ticketmaster vlastněná pořadatelem jejích koncertů Live Nation se 15. listopadu pod náporem zájemců o lístky zhroutily a 3,5 milionu lidí nepomohl ani jejich status „ověřeného fanouška“, jakési formy VIP členství v prodejní síti.

Na trhu s hudebními právy se chystá rekordní transakce. Na prodej je katalog kultovních Queen. Na snímku zpěvák Freddie Mercury a kytarista Brian May

Na trhu s hudebními právy se chystá rekordní transakce. Na prodej je katalog kultovních Queen

Po prodeji hudebních práv ke katalogům věhlasných hvězd světové scény jako například Boba Dylana, Bruce Springsteena, Davida Bowieho či Genesis se schyluje k další, tentokrát znovu rekordní transakci. Na prodej je katalog skupiny Queen a cena by mohla přesáhnout miliardu dolarů (asi 22 miliard korun), uvedl server CNN.

Přečíst článek

Vstupenek se dočkalo jen 1,5 milionu, ostatní dva miliony byly zařazeny na čekací listinu. Poptávka po vstupenkách byla tak vysoká, že na základě návštěvnosti stránek Ticketmaster společnost ve svém blogovém příspěvku tvrdila, že Taylor Swift „by musela odehrát přes 900 koncertů na stadionech, téměř 20krát více, než má v plánu,“ napsal tehdy server MusicBusinessWorldwide. A dokonce i politici začali veřejně zpochybňovat fúzi Ticketmasteru a Live Nation z roku 2010 s tím, že na trhu distribuci vstupenek na koncerty tak nyní není dostatečná konkurence.

Poptávka po vstupenkách byla tak vysoká, že na základě návštěvnosti stránek Ticketmaster společnost ve svém blogovém příspěvku tvrdila, že Taylor Swift by musela odehrát přes 900 koncertů na stadionech, téměř 20krát více, než má v plánu,“ napsal po zahájení předprodejů loni v listopadu server MusicBusinessWorldwide.

Chicago a Minneapolis překonaly historické rekordy v počtu obsazených hotelových pokojů, když tam Taylor Swift vystupovala. V Cincinnati dosáhly výdaje spojené s turné Taylor Swift odhadem 48 milionů dolarů, alespoň podle městské turistické kanceláře Visit Cincy. 

Jeden z prvních inzerátů vydavatelství Columbia Records propagující nový vynález, nahrávky na dlouhohrající vinylové LP desce z roku 1948.

Vinylová LP deska slaví 75 let. Před lety přežila klinickou smrt, slaví návrat ve velkém stylu

21. června 1948 svolalo vydavatelství Columbia do newyorského hotelu Waldorf Astoria tiskovou konferenci. Na ní šéf firmy Edward Wallerstein představil novou technologii nahrávání zvuku na dlouhohrající (long play neboli LP) desku z vinylu. Firma rovnou představila katalog se 135 nahrávkami vylisovanými v desítkách tisíc kusů a směle prohlásila, že je schopna je ihned prodat. Stalo se - a vinylová “elpíčka” se prodávají dodnes.

Přečíst článek

„Je to mocná síla," řekla o zpěvačce generální ředitelka společnosti Visit Cincy Julie Calvertová. „Dokonce i lidé bez lístků cestovali do města, kde zrovna koncertovala, jen aby jí byli nablízku,“ dodala.

Swiftconomika nabírá globální rozměr, Češi mají smůlu

Swiftconomika ovšem nekončí, naopak nabírá globální rozměr. Taylor Swift minulý měsíc na svých webových stránkách oznámila, že Eras Tour zamíří i do Asie, Austrálie, Evropy a Jižní Ameriky. A když začátkem tohoto měsíce musel Ticketmaster odložit prodej vstupenek na představení ve Francii kvůli závadě, čekalo na nákup vstupenek více než 900 tisíc zájemců – a to se čtyři pařížské koncerty uskuteční až v první půli května 2024.

A na rozdíl od dosavadních koncertů hvězd nejvyšší světové ligy pop-music má Taylor Swift v plánu téměř v každém městě minimálně dva koncerty, v londýnském Wembley dokonce šest. Ale Česko má smůlu – Prahu aktuální ikona hudební branže mine, na rozdíl od Varšavy a Vídně, kde vystoupí vždy třikrát, či Mnichova, kde má koncerty dva.

Beyoncé přebírá cenu za nejlepší taneční/elektronické hudební album za skladbu „Renaissance“.

Královna Beyoncé, pokořila rekord a ovládla hudební ceny Grammy

AKTUALIZOVÁNO Rekordmankou v historii hudebních cen Grammy se stala jednačtyřicetiletá zpěvačka Beyoncé, která na letošním slavnostním udílení obdržela svůj 32. zlatý gramofonek. Ikona R&B tak překonala 26 let starý rekord britského dirigenta maďarského původu George Soltiho, který jich za celou svou kariéru získal 31. Zpěvák Harry Styles zvítězil v prestižní kategorii album roku, rapperka Lizzo získala ocenění za nahrávku roku. Objevem roku je Samara Joy a cenu za skladbu roku si odnesla 73letá bluesová zpěvačka Bonnie Raittová.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Na trhu s hudebními právy se chystá rekordní transakce. Na prodej je katalog kultovních Queen. Na snímku zpěvák Freddie Mercury a kytarista Brian May

Na trhu s hudebními právy se chystá rekordní transakce. Na prodej je katalog kultovních Queen

Přečíst článek
Vlastní pláž, heliport a lodní dok v New Yorku. Rockstar Billy Joel prodává dům za miliardu

Vlastní pláž, heliport a lodní dok u New Yorku. Rockstar Billy Joel prodává dům za miliardu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme