Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na trhu s hudebními právy se chystá rekordní transakce. Na prodej je katalog kultovních Queen

Na trhu s hudebními právy se chystá rekordní transakce. Na prodej je katalog kultovních Queen. Na snímku zpěvák Freddie Mercury a kytarista Brian May
profimedia.cz
Dušan Kütner
duk

Po prodeji hudebních práv ke katalogům věhlasných hvězd světové scény jako například Boba Dylana, Bruce Springsteena, Davida Bowieho či Genesis se schyluje k další, tentokrát znovu rekordní transakci. Na prodej je katalog skupiny Queen a cena by mohla přesáhnout miliardu dolarů (asi 22 miliard korun), uvedl server CNN.

Reklama

Písně Queen jsou známé po celém světě, pro mnohé jsou písně jako Bohemian Rhapsody či We Are The Champions kultovní, a celé dílo kapely se proto může brzy prodat za ohromující sumu, a to i díky nastartovanému zájmu o skupinu způsobený pět let starým životopisným snímek Bohemian Rhapsody, uvedla CNN.

Dohoda bude do měsíce

Zdroj obeznámený s akvizicí CNN sdělil, že jednání „dobře probíhají“ pro Universal Music Group, která by mohla získat katalog Queen od současného vlastníka, společnosti Disney Music Group. Zdroj CNN dodal, že prodej by mohl přesáhnout jednu miliardu dolarů a že se „očekává, že dohoda bude uzavřena do jednoho měsíce“.

Freddie Mercury na snímku z léta 1986 na koncertě v Kolíně nad Rýnem. Nyní jeho osobní věci půjdou do aukce.

Mercuryho osobní věci půjdou do aukce. Včetně ručně psaného textu We Are The Champions

Ručně psané texty písní, kostýmy a celá řada osobních věcí Freddieho Mercuryho bude v září nabídnuta v aukci. Zpěvák skupiny Queen ji budoval 30 let a vše uchovával ve svém domě v Kensingtonu v západním Londýně. Když v roce 1991 zemřel, vše odkázal jedné ze svých nejstarších přítelkyň Mary Austinové.

Přečíst článek

Celková miliarda dolarů za hudbu Queen je jistě vysoká i díky oscarovému filmu „Bohemian Rhapsody“ z roku 2018, který vyprávěl příběh vzniku kapely se zaměřením na zesnulého frontmana Freddieho Mercuryho (1946-1991), čímž inspiroval k oživení popularity hitů skupiny. Film získal čtyři Oscary včetně sošky za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli  pro Ramiho Malika, který ztvárnil Mercuryho.

Rekord dosud drží Springsteen

Práva ke katalogům hvězd světové první ligy se začala ve větší míře prodávat ke konci roku 2021, důvodem byly tehdy mimo jiné plány americké vlády na zdanění „superbohatých“. Dosavadní rekord drží Bruce Springsteen, který v prosinci 2021 prodal katalog svých písní za 500 milionů dolarů. Pokud prodej Queen bude uskutečněn, bude stanoven nový rekord, podotkla CNN.

David Bowie (1947-2016)

Po Dylanově či Springsteenově katalogu změnilo majitele i dědictví po Bowiem

Rok 2021 se zapíše do dějin hudebního průmyslu jako rok zásadních změn ve vlastnictví tvorby největších hudebních hvězd světové rockové scény. Poté, co práva na svou celoživotní tvorbu prodali za stovky milionů dolarů Bob Dylan, Bruce Springsteen, Paul Simon či Neil Young, nového majitele získal i katalog písní před pěti lety zesnulého Davida Bowieho. Práva od jeho dědiců koupila Warner Chappell z mediálního konglomerátu Warner odhadem za čtvrt miliardy dolarů (asi 5,5 miliardy korun).

Přečíst článek

Od začátku pandemie práva ke svým skladbám prodala celá řada slovutných umělců včetně Boba Dylana (400 milionů dolarů), Bruce Springsteena (600 milionů dolarů) či Genesis (300 milionů dolarů).

V únoru se objevily zprávy, že se připravuje deal, který by všechny tehdejší dosavadní obří prodeje hravě strčil do kapsy. Společnost Sony totiž jedná o nákupu polovičního podílu v katalogu jednoho z nejprodávanějších interpretů všech dob – Michaela Jacksona. Cena 800 až 900 milionů dolarů – za poloviční podíl – je ale nyní nižší než aktuální odhad prodeje celého katalogu Queen. 

Bruce Springsteen

Springsteen, Dylan, Simon či Young. Rok, kdy rockové hvězdy prodaly svou tvorbu

Jeden z nejvíce oceňovaných rockových písničkářů Bruce Springsteen prodal katalog svých písní hudebnímu vydavatelství Sony Music. Oznámila to vydavatelská společnost. Cena činí odhadem půl miliardy dolarů (asi 11,1 miliardy korun), firma ji nekomentovala. Dvacetinásobný držitel Grammy se ke konci roku po Bobu Dylanovi, Neilu Youngovi, Paulu Simonovi či Tině Turner stal další z hudebních ikon, která k prodeji práv na své celoživotní dílo přistoupila. Důvod je podle analytiků prostý – daně.

Přečíst článek

Reklama

Související

Jeden z nejúspěšnějších hudebníků a zpěváků pop-music Elton John odehrál v červenci poslední koncert ve své více než padesátileté kariéře. A s tím, jak se v 76 letech rozloučil s živým hraním, se nyní loučí i se svým luxusním bytem v Atlantě v USA, která mu léta sloužila jako základna pro americká turné. Byt je na prodej za pět milionů dolarů.

Elton John pověsil koncertování na hřebík. A prodává svou luxusní základnu pro americká turné

Přečíst článek
Taylor Swift na koncertě své Eras Tour 2. června v Chicagu.

USA jsou venku z covidové krize. Ne díky vládě, ale miliardovému turné Taylor Swift

Přečíst článek
Vlastní pláž, heliport a lodní dok v New Yorku. Rockstar Billy Joel prodává dům za miliardu

Vlastní pláž, heliport a lodní dok u New Yorku. Rockstar Billy Joel prodává dům za miliardu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme