Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vinylová LP deska slaví 75 let. Před lety přežila klinickou smrt, slaví návrat ve velkém stylu

Jeden z prvních inzerátů vydavatelství Columbia Records propagující nový vynález, nahrávky na dlouhohrající vinylové LP desce z roku 1948.
Kongresová knihovna USA, s laskavým svolením
Dušan Kütner

21. června 1948 svolalo vydavatelství Columbia do newyorského hotelu Waldorf Astoria tiskovou konferenci. Na ní šéf firmy Edward Wallerstein představil novou technologii nahrávání zvuku na dlouhohrající (long play neboli LP) desku z vinylu. Firma rovnou představila katalog se 135 nahrávkami vylisovanými v desítkách tisíc kusů a směle prohlásila, že je schopna je ihned prodat. Stalo se - a vinylová “elpíčka” se prodávají dodnes.

Reklama

Cesta k vinylové LP desce začala vynálezem prvního zvukového záznamníku v podobě fonografu Thomasem A. Edisonem a jeho patentem v roce 1877. Až do vynálezu vinylové LP desky však všechny nosiče v podobě staniolových či voskových válečků a od roku 1887 plochých kotoučů trpěly nestabilitou, těžkopádností, křehkostí, případně byly na jedno použití a především se na ně vešel jen krátký záznam - standardem byly asi čtyři a půl minuty na každé straně dlouho používaných šelakových desek.

Podívejte se ve fotogalerii na historii LP desek a jak se v minulosti vyráběly:

Columbia změnila hudební svět, když představila pevnější desku z vinylu, na kterou se vešlo asi šestkrát více hudby či slova. V pozadí snah o dlouhohrající desku ale nebyl nástup masové komerční hudby, ale snaha zachytit na jedno album kompletní symfonie, sonáty a další, obvykle delší formáty klasické hudby.

Češi loni nakoupili hudbu za 1,6 miliardy korun. Většinou za streamování

Češi loni nakoupili hudbu za 1,6 miliardy korun. Většinou za streamování, stoupl zájem o vinyly

Celkové příjmy hudebního průmyslu loni v Česku vzrostly meziročně o 13,7 procenta na 1,637 miliardy korun. Víc než polovinu z nich tvořily stejně jako předloni příjmy za digitální služby. Příjmy ze streamingu stouply o pětinu na 948 milionů korun, oznámila Česká národní skupina Mezinárodní federace hudebního průmyslu (ČNS IFPI).

Přečíst článek

Ostatně první LP deskou v katalogu Columbia s pořadovým číslem ML 4001 byl záznam koncertu Philharmonic-Symphony Orchestra of New York (dnes známější jako New York Philharmonic Orchestra) pod taktovkou Bruna Waltera a Mendelssohnova houslového koncertu E moll s tehdy velmi populárním Nathanem Milsteinem jako sólistou.

Klinická smrt po nástupu kazet a CD

Gramofony a LP desky byly hlavním prostředkem domácího přehrávání nahraného zvuku až do 80. let 20. století, kdy byly z velké části nahrazeny magnetofonovými kazetami a poté na počátku 90. let kompaktními CD disky. Prodej LP se prudce propadl a v jejich další existenci věřil jen málokdo.

Vinylové desky jsou opět u posluchačů v kurzu. A vydavatelství se tomu přizpůsobují.

Renesance vinylů nebere konce. Česká jednička na světovém trhu letos vyrobí o pětinu víc LP desek

Společnost GZ Media plánuje letos vyrobit zhruba 80 milionů gramofonových desek, meziročně o pětinu více. Za růstem produkce je hlavně zvýšená výrobní kapacita v amerických závodech, uvedl generální ředitel Michal Štěrba. V Česku má firma, která je světovou jedničkou ve výrobě vinylů, hlavní výrobní závod v Loděnici na Berounsku

Přečíst článek

Mezi nimi ovšem bylo i vedení tehdy čerstvě zprivatizovaných Gramofonových závodů Loděnice, které se rozhodlo staré lisovací stroje nevyhodit. A tak se středočeské firmě podařila trefa do černého.

Po pomalém, ale jistém návratu hudebních fanoušků k vinylům ve druhé polovině minulého desetiletí je mohli ve skladu oprášit a tento technologický náskok využít k tomu, že nyní je společnost GZ Media světovou jedničkou ve výrobě gramofonových desek. Loni vyrobila na 70 milionů vinylů, což byla více než třetina celosvětové produkce.

CD a popisovač

Cédéčka slaví čtyřicátiny. A možná je čeká návrat na výsluní

V srpnu 1982 bylo vyrobeno první hudební CD na světě. Za revolučním nosičem digitálních dat stály společnosti Philips a Sony. A nastala revoluce v hudebním, filmovém a posléze i počítačovém světě. Na vrcholu jejich popularity se jen v USA prodala za jediný rok miliarda CD. Loni to bylo jen necelých 47 milionů, tedy sotva pět procent onoho rekordu. Přesto jde o známku možného návratu na výsluní „cédéček“, který navíc mohou podpořit největší umělci světa jako třeba Beyoncé.

Přečíst článek

A loňský rok byl pro LP desky zlomový. Ve Spojených státech loni prodej vinylových desek překonal CD nosiče s hudbou. Stalo se tak poprvé od roku 1987. V roce 2022 se prodalo něco málo přes 41 milionů vinylových desek v hodnotě 1,2 miliardy dolarů (asi 26,6 miliardy korun), naproti tomu CD s hudbou pouze 33 milionů v hodnotě 483 milionů dolarů, uvedla již dříve BBC.

Také v Británii loni počet prodaných vinylových desek poprvé za 35 let překonal počet prodaných kompaktních disků, do značné míry i díky novému albu americké zpěvačky Taylor Swiftové Midnights. Celkem se loni prodalo asi 5,5 milionu nových LP desek, nejvíce od roku 1990.

LP ustály i nástup streamovacích služeb 

LP deskám se tak díky "čistšímu", digitálně ani trochu nezkreslenému zvuku daří i v době tvrdé konkurence streamovacích služeb v čele se Spotify, které nyní tržbám z prodeje nahrávané hudby celosvětově dominují. 

Milovníci hudby se zjevně nemohou nabažit vysoce kvalitního zvuku, které vinyl přináší,“ řekl uvedl již dříve předseda a generální ředitel Asociace amerického nahrávacího průmyslu RIAA Mitch Glazier Glazier. „A vydavatelství tuto poptávku uspokojila neustálým přísunem exkluzivit, speciálních reedic a různých balíčků,” dodal.

Sbohem, Spotify. Manželka prince Harryho Meghan končí s půlmiliardovým podcastem

Sbohem, Spotify. Manželka prince Harryho Meghan končí s půlmiliardovým podcastem

Nejrozšířenější hudební streamovací služba Spotify a mediální společnost britského prince Harryho a jeho manželky Meghan se dohodly na ukončení smlouvy na vysílání Meghanina podcastu Archetypy. Pořad se dočkal pouze jediné série, ale i ta stála Spotify 20 milionů dolarů (asi 440 milionů korun), uvedl deník The Guardian.

Přečíst článek

Česká společnost GZ Media otevřela třetí lisovnu vinylových desek na severoamerickém kontinentě, a to v Nashvillu.

GZ Media expanduje v Americe, sídlem nové lisovny vinylů je mekka country Nashville

Česká společnost GZ Media otevřela třetí lisovnu vinylových desek na severoamerickém kontinentě. Do výrobního závodu v Nashvillu v americkém státě Tennessee investovala zhruba 13,3 milionu dolarů (přes 300 milionů korun). Největší výrobce gramofonových desek na světě to uvedl s tím, že chce v továrně do dvou let vytvořit 255 nových pracovních míst.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Češi loni nakoupili hudbu za 1,6 miliardy korun. Většinou za streamování

Češi loni nakoupili hudbu za 1,6 miliardy korun. Většinou za streamování, stoupl zájem o vinyly

Přečíst článek
První model walkmanu představila společnost Sony 1. července 1979.

FOTOGALERIE: Walkman slaví 44 let. V dětství dnešních padesátníků jej chtěl každý

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme