Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: ECB se stočit kormidlo měnové politiky nechystá

Týden tradera, Kryštof Míšek,
Petr Svoboda / Newstream
Kryštof Míšek

Inflační „figura“ eurozóny výrazně překonala konsensus analytiků směrem nahoru. Index spotřebitelských cen v srpnu meziročně vzrostl na tři procenta a překonal tak cíle ECB. Trvalo mu to prakticky více než 10 let. Vkrádá se proto otázka, zda nyní budeme svědky pozvolného obratu měnové politiky v eurozóně? Asi těžko.

Reklama

Vyšší míra inflace v zemích, kde se platí společnou měnou, byla věc poslední roky prakticky nevídanou. Průměr tohoto ukazatele v posledních letech je toho důkazem. Mezi lety 2014 (konec dluhové krize) a 2020 (začátek pandemie covid-19) se inflace pohybovala podle oficiálních dat ECB na úrovni 0,8 procenta.

Vývoj inflace v eurozóně za posledních 10 let


Zdroj: tradingeconomics.com

Letos se dost možná poprvé od roku 2011 podaří evropské bance dosáhnout na roční bázi dvouprocentní inflační cíl. Jednotlivé země eurozóny jsou na tom ale různě. Země jako Francie či Německo se tomuto průměru v daném období blíží, ale země jihu, jako Itálie nebo Řecko jsou významně i pod tímto výsledkem. 

Euro - ilustrační fotka

Zpřísnit měnovou politiku by byla chyba, varuje eurokomisař ECB

Před zpřísněním měnové politiky varuje italský eurokomisař Paolo Gentiloni. Právě Itálie by zpřísňování měnové politiky ECB a zdražení dluhů nemusela zvládnout.

Přečíst článek

Úroky zůstanou beze změny

ECB tedy svými měnově politickými nástroji nedosáhla ani jednou za 10 let přiblížení cíle a v případě určitých zemí tomu byla ještě více vzdálena. Při pohledu na bilanci banky se pak hovoří o nákupu vládních dluhopisů zemí eurozóny v celkové výši čtyři biliony eur.

Ve skutečnosti se mluví o tom, že program pandemického nákupu dluhopisů EPPP (Emergency Pandemic Purchase Program) bude brzy nahrazen standardním kvantitativním uvolňováním - APP (Asset Purchase Program), a to i přes rostoucí inflační tlaky a hrozící překonání cíle centrální banky. 

Tomu ostatně odpovídá stav určitých zemí eurozóny. Přes enormní zadlužení jejich veřejného sektoru, jsou schopny si na trzích půjčovat za směšně nízké úroky. Je to i případ Itálie, kde 3,5 procenta ročního výkonu HDP jde přímo na obsluhu dluhové služby a jakékoliv vyšší zvýšení úrokových nákladů by bylo pro zemi velmi problematické. 

Britský historik Niall Ferguson

Inflace se může utrhnout z řetězu jako v sedmdesátkách, říká finanční historik

Růst cen zdaleka nemusí být přechodný. Nejdůležitější je očekávání, varuje akademik Niall Ferguson.

Přečíst článek

Rozhodně tak neočekávám, že by v dohledné době mělo dojít ze strany ECB ke zvýšení úrokových sazeb či jinému přiškrcení měnové politiky. Této realitě odpovídají konec konců také stále záporné úrokové swapy na rok 2022.

V tomto týdnu dále rostly akcie společnosti Apple, které posouvaly svá historická maxima. Zdá se, že po několika měsících, kdy výkon této firmy byl spíše pod průměrem pravidelně rostoucího trhu Nasdaq, se může blýskat na lepší časy. Závěr roku je pro Apple tradičně nejsilnější z pohledu tržeb i zisku, i díky tradičně na podzim představené nové řadě telefonů iPhone. Posilování akcií by tak nemusí být ještě u konce.

Ministerstvo financí znovu ve stylu „chytré horákyně“ navýšilo příjmy státu, což umožnilo o něco málo snížit schodek státního rozpočtu na příští rok, konkrétně na 376 miliard korun. Za předvolební kličku přitom může být tvrdě potrestáno, pokud dojede ke zpomalení růstu ekonomiky vyvolané například šířením mutace delta covidu. Ale jsme přeci před volbami a hospodářský (ne)úspěch je ještě daleko.

Miroslav Singer, český ekonom, Generali CEE Holding

Exguvernér Singer: České rodiny oproti anglosaským inflace poškozuje víc

My jsme součástí skupiny zemí, kde rodiny mají významná finanční aktiva v bankách. Tudíž je inflace poškozuje víc. Zatímco v anglosaském světě má rodina především na krku úvěry, proto jim současná situace pomáhá. Nemohou se krizí prošetřit, potřebují neztratit práci a vydělávat. Jinak tu hypotéku nesplatí, vysvětluje v rozhovoru pro newstream.cz hlavní ekonom skupiny Generali CEE Holding a bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer, proč je ve střední Evropě vyšší averze k inflaci.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda a Ilona Švihlíková v debatě na CNN Prima NEWS

Zvýšení daní je nevyhnutelné, shodli se ekonomové

Ekonomové Lukáš Kovanda a Ilona Švihlíková se střetli v debatě na CNN Prima NEWS. Shodli se na tom, že udržet stávající daně po volbách bude nereálné.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Koruna k euru nemůže než ztrácet, říká uznávaný obchodník na forexu

Pětkrát více Čechů euro určitě nechce, než kolik jich jej rozhodně chce, uvádí průzkum

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme