Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zpřísnit měnovou politiku by byla chyba, varuje eurokomisař ECB

Euro - ilustrační fotka
Pixabay

Před zpřísněním měnové politiky varuje italský eurokomisař Paolo Gentiloni. Právě Itálie by zpřísňování měnové politiky ECB a zdražení dluhů nemusela zvládnout.

Reklama

Příliš brzké zpřísňování měnové politiky v eurozóně by bylo velkou chybou. Uvedl to eurokomisař pro ekonomiku Paolo Gentiloni v rozhovoru s televizí Bloomberg. Evropská centrální banka, která nyní podporuje ekonomiku eurozóny rekordně nízkými úrokovými sazbami a rozsáhlými nákupy dluhopisů, bude o své měnové politice jednat ve čtvrtek.

„Monitorujeme inflaci v eurozóně. Měli bychom ji monitorovat velmi přesně, ale bez toho, abychom činili příliš brzké závěry,“ řekl Gentiloni během ekonomického fóra v italské obci Cernobbio. „Myslím, že by to byla velká chyba, protože panuje základní shoda na tom, že tato (vysoká) inflace je stále dočasným fenoménem,“ dodal. Evropa se podle Gentiloniho musí vyhnout chybám, které učinila během finanční krize před více než deseti lety v podobě „předčasného návratu k normálu“.

Nord Stream 2

Ceny plynu letí vzhůru. Zdraží kvůli tomu vše. I potraviny

Evropě letos hrozí „plynový hladomor“ – ceny zemního plynu dramaticky rostou, do Evropy jej proudí málo, takže se nestačí doplňovat zásobníky. Zdraží kvůli tomu i potraviny.

Přečíst článek

ECB doposud uváděla, že za růstem inflace stojí dočasné faktory. Někteří její představitelé nicméně tento týden varovali, že vzestup inflace by zčásti mohl získat trvalejší charakter. „Pokud tyto dočasné faktory povedou k vyšším inflačním očekáváním a k rychlejšímu růstu mezd, může to znamenat výrazný nárůst míry inflace v dlouhodobějším horizontu,“ uvedl například šéf německé centrální banky Jens Weidmann, který je členem Rady guvernérů ECB.

Omezení kvantitativního uvolňování?

Viceprezident ECB Luis de Guindos tento týden upozornil, že ekonomika eurozóny roste rychlejším tempem, než se předpokládalo. To podle něj banka zohlední při rozhodování o své měnové politice. Někteří představitelé ECB vyzvali, aby banka už příští týden rozhodla, že začne omezovat rozsáhlé nákupy dluhopisů. De Guindos se k načasování začátku omezování nákupů dluhopisů přímo nevyjádřil, upozornil však, že silné hospodářské oživení vytváří prostor pro normalizaci měnové politiky.

Lukáš Kovanda a Ilona Švihlíková v debatě na CNN Prima NEWS

Zvýšení daní je nevyhnutelné, shodli se ekonomové

Ekonomové Lukáš Kovanda a Ilona Švihlíková se střetli v debatě na CNN Prima NEWS. Shodli se na tom, že udržet stávající daně po volbách bude nereálné.

Přečíst článek

Statistický úřad Eurostat ve svém rychlém odhadu uvedl, že inflace v eurozóně se v srpnu vyšplhala na tři procenta, což je nejvyšší úroveň téměř za deset let. Růst cen tak výrazně překračuje dlouhodobý cíl ECB, který je na dvou procentech. V červenci činila inflace v eurozóně 2,2 procenta.

Šéf řecké centrální banky Jannis Sturnaras, který je také členem Rady guvernérů ECB, nicméně agentuře Bloomberg tento týden řekl, že vzestup inflace v eurozóně se stále zdá pouze přechodný. Dodal, že ze srpnového výstupu inflace na tři procenta by se neměly vyvozovat příliš velké závěry. Většina odhadů podle něj naznačuje, že za růstem inflace stojí dočasné problémy v dodavatelských řetězcích způsobené pandemií covidu-19.

Miroslav Singer, český ekonom, Generali CEE Holding

Exguvernér Singer: České rodiny oproti anglosaským inflace poškozuje víc

My jsme součástí skupiny zemí, kde rodiny mají významná finanční aktiva v bankách. Tudíž je inflace poškozuje víc. Zatímco v anglosaském světě má rodina především na krku úvěry, proto jim současná situace pomáhá. Nemohou se krizí prošetřit, potřebují neztratit práci a vydělávat. Jinak tu hypotéku nesplatí, vysvětluje v rozhovoru pro newstream.cz hlavní ekonom skupiny Generali CEE Holding a bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer, proč je ve střední Evropě vyšší averze k inflaci.

Přečíst článek

Nové restaurace Masaryčka nabízí převážně českou kuchyni.

Na Masaryčce otevřela nová „nádražka“ za 70 milionů

Na Masarykově nádraží přibyly další zrekonstruované prostory. V místech někdejšího kasina je nově restaurace.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme