Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zvýšení daní je nevyhnutelné, shodli se ekonomové

Lukáš Kovanda a Ilona Švihlíková v debatě na CNN Prima NEWS
CNN Prima NEWS

Ekonomové Lukáš Kovanda a Ilona Švihlíková se střetli v debatě na CNN Prima NEWS. Shodli se na tom, že udržet stávající daně po volbách bude nereálné.

Reklama

Strany a hnutí kandidující v nadcházejících sněmovních volbách ve svých programech prohlašují, že chtějí řešit nerovnováhu českých veřejných rozpočtů. Málokdo však otevřeně hovoří o nutnosti zvyšovat daně. A když, tak jen velmi okrajově. Není divu, hlasy by tím asi politici nezískali. Slibují proto raději škrty v provozních výdajích státu. Podle ekonomů je to ale nerealistické.

„Mám pocit, že jsem neslyšel dva politiky, ale dva návštěvníky z jiné planety, kteří teď přiletěli a nejsou seznámeni se situací, která tu panuje,“ řekl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda v pořadu Jak volí vaše peněženka na CNN Prima NEWS. Reagoval tak Zbyňka Stanjuru (ODS) a Jana Řehounka (ANO), kteří slibují, že po volbách nezvýší daně a že rozpočet budou dostávat do rovnováhy prakticky jen skrze šetření na výdajích státu.

záchranná služba, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Mzdy v Česku rostou rekordně. Lékaři mají průměrně přes 100 tisíc

Mzdy v Česku rostou nejvíce v historii, po očištění o inflaci. To před volbami jako když najdeš, státní lékaři mají letos prvně v historii průměrně přes 100 tisíc korun měsíčně

Přečíst článek

Podle Kovandy není možné říkat, že se po volbách nebudou zvyšovat daně, aniž by se zároveň řeklo, kde se bude masivně šetřit na výdajích státního rozpočtu. „ODS má v programu propustit 13 procent úředníků. Tím se ale ušetří jen čtyři miliardy korun. Ona ale bude muset najít 220 miliard korun, to jsme o dva řády jinde. Ať už bude vládnout kdokoli, bude muset výrazně navyšovat daně, nebo dokonce zavádět nové,“ míní Kovanda.

Švihlíková chce vyšší majetkové daně

Ekonomka a prorektorka Vysoké školy obchodní v Praze Ilona Švihlíková je přesvědčena, že nová vláda pro snížení rozpočtového schodku použije kombinaci opatření na příjmové i výdajové straně.

„Pokud ale někdo dnes říká, že nebude zvyšovat daně, je to vrcholně nerealistické,“ řekla v pořadu Jak volí vaše peněženka na CNN Prima NEWS. Daleko důvěryhodnější by prý bylo, kdyby politici jasně řekli, které daně a jak by upravili, aby se jim rozpočet z červených čísel podařilo dostat. Iloně Švihlíkové by se zamlouvalo zvýšení například majetkových daní.

Propustit všechny státní zaměstnance? Ani to by nestačilo

Podobný názor jako Kovanda se Švihlíkovou má i bývalý viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl. „Je před volbami. Očekáváte, že vám budou slibovat nižší daně a vyšší výdaje,“ řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Podle něho upadá v zapomnění varování jak jeho kolegů, tak například předsedkyně Národní rozpočtové rady Evy Zamrazilové, protože na ně není politicky vhodná doba kvůli volbám.

Mojmír Hampl

Uhlíková neutralita je větší problém než covid, říká nový člen rozpočtové rady Hampl

Bývalý viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl se v lednu stane členem Národní rozpočtové rady. Sněmovna v tajných volbách jeho nominaci schválila hlasy 173 ze 192 poslanců. Jak Hampl vnímá současný schodek vlády? A jak se staví k podpůrným covidovým programům? Na to Hampl serveru newstream.cz odpovídal letos v létě. Rozhovor se uskutečnil před Hamplovou přednáškou pro desítky mladých lidí na akci, kterou pořádal konzervativní Občanský institut.

Přečíst článek

Uvítal by proto, kdyby aspoň část politiků vystoupila s tím, že je nutné situaci řešit, a to bohužel až radikálním způsobem, jako jsou škrty v rozpočtu či zvýšení daní. V programech politických stran před říjnovými sněmovními volbami ovšem takový recept nevidí.

„Kdybychom měli řešit letošní deficit, museli bychom propustit všechny státní zaměstnance, a ještě by to nestačilo,“ uvedl jako příklad Hampl, který dnes šéfuje segmentu poradenských služeb pro finanční sektor v KPMG.

peníze, ilustrační foto

Mzdy ve veřejné sféře rostly o 18 procent, dvakrát rychleji než v té soukromé

To se jen tak nevidí. Výdělky ve veřejné sféře rostou dvojnásobným tempem oproti sféře soukromé.

Přečíst článek

David Rusňák, DRFG

Rusňákova DRFG zvýšila zisk, sází na development a telco

Finanční skupině DRFG ovládané miliardářem Davidem Rusňákem se loni dařilo. Skupina hodlá dál posilovat v developmentu a vstoupit na nemovitostní trh i v dalších zemích EU.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ceny benzinu - ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Vládní fiasko. Benzin atakuje rekordní ceny i přes snížení daní

Přečíst článek
Šéfové tří koaličních stran z koalice SPOLU

Lukáš Kovanda: Vláda padla do pasti vlastních slibů a nevyhne se zvýšení daní. Schodek poroste o desítky miliard

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme