Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Akcie Facebooku začínají být zajímavé

Mark Zuckerberg, šéf Meta Platforms, dříve Facebooku
Meta Platforms
Kryštof Míšek

Jak rychle se propady na akciových trzích objevily, tak rychle skončily. Takto by se dal charakterizovat konec ledna a začátek února pohledem burzovních grafů. Je tedy možné, že trh vstřebal poslední zasedání Fedu a začal se připravovat na pozvolný návrat k méně uvolněné měnové politice. A jaké byly zásadní události uplynulého týdne? A překvapila znovu ČNB na svém měnově politickém zasedání nebo ECB včele s Christine Lagardeovou?

Reklama

ECB: Sazby na nule, přesto změny

Po zasedání americké centrální banky tento týden bylo naplánováno setkání evropských centrálních bankéřů. Rozhodování o sazbách nemělo nikoho už překvapit, banka již přes více než dekádu sazby nezvyšuje, ale snad nějaká změna rétoriky nebo výhled útlumu kvantitativního uvolňování mohl vnést trochu světla do rozhodování o budoucnosti měnové politiky v sídle ECB.

Ohledně sazeb se žádné překvapení nekonalo, klíčová sazba zůstala na úrovni 0 %. Významnou zprávou, tak bylo až to, že ECB na konci března ukončí program PEPP, v rámci kterého nakupuje dluhopisy zemí a hrne investory do rizikových aktiv. A žádný „hike“ dokud ECB neuvidí trvalejší dosažení 2 % inflačního cíle. Lagardeová pak vidí, za rostoucí inflaci především problémy s růstem cen na energetických trzích.

Eurobankovky, ilustrační foto

Inflace v eurozóně v lednu nepolevila, vystoupila na rekordních 5,1 procenta

Lednová míra inflace v zemích eurozóny vystoupila na 5,1 procenta, to je rekord od zavedení eura před dvaceti lety, uvádí Eurostat.

Přečíst článek

Jádro i plyn budou zelené

Evropská komise zařadila finálně mezi čisté zdroje plyn a jádro, což je vítaná zpráva nejen pro Českou republiku. Rakousko v reakci na tento krok oznámilo přípravu žaloby. Rozhodnutí EK je dočasné a vyšla tím vstříc zejména snahám Francie, Polska a Česka. Podle generálního ředitele ČEZ Beneše je tento postup vítaný a představuje pozitivní posun. Vzhledem ke konkrétním pravidlům a specifikacím ohledně využití jádra lze konstatovat, že je to částečně Pyrrhovo vítězství pro ČR.

Elektrárna, ilustrační foto

Jádro a plyn budou čistými zdroji energie, schválil Brusel. Alespoň dočasně

Evropská komise v Bruselu představila svůj tolik diskutovaný návrh, který uznal investice do některých plynových a jaderných energetických zdrojů jako udržitelné. Návrh, jenž je extrémně důležitý i pro Česko, ostře zkritizovali Zelení i Wall Street.

Přečíst článek

AMD se daří oslabovat konkurenta Intel

Další významné americké společnosti zveřejnily výsledky svého hospodaření. Výborné výsledky zveřejnil výrobce čipů AMD. Tuto společnost jsem tu již v minulosti vychvaloval, ale její návrat na výsluní a ukrajování tržního podílu Intelu v oblasti výroby polovodičů je dechberoucí. Sada hospodářských čísel za poslední kvartál doslova rozbila tržní očekávání, kdy tržby rostly meziročně o 49 % (4,8 miliardy dolarů). Firmě rostly tržby v klientském i serverovém segmentu. AMD tak předhání svého rivala zejména v sektoru serverových čipů. Tržní podíl AMD by tak měl letos dále růst, a to i přes mohutné kapitálové investice Intelu ve svaze rivala dohnat.

Zisk na akcii dosáhnul 0,20 dolarů za akcii a rovněž překonal konsensus analytiků. Společnost by mohla v letošním roce pokračovat v odkupu akcií, AMD, tak může být dobrou sázkou na růst v technologickém sektoru. Akcie reagovaly na pozitivní zprávy o hospodaření růstem o 13 % na 113 dolarů za akcii, ale ke svému maximu z posledních měsíců ztrácí přesto stále relativně dost (kolem 165 dolarů za akcii) a prostor pro růst cen akcií by zde mohl být ještě významný.

TSMC, ilustrační fotografie

Čipový hladomor zajistil TSMC tučné zisky. Už rok a půl v řadě láme v tržbách rekordy

Tchajwanský výrobce čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) vykázal šesté čtvrtletí za sebou rekordní tržby, a to díky pokračující vysoké poptávce. Tržby za tři měsíce do konce prosince vzrostly o 21 procent na 438,2 miliardy tchajwanských dolarů (asi 341 miliard korun). Na základě měsíčních údajů, které firma zveřejnila, to uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Tragédie Facebooku

Oproti tomu zklamaly akcie Meta Platforms (vlastník Facebooku či Instagramu), společnost reportovala horší výsledky, než se očekávalo na vině je ochrana osobních údajů Apple, která komplikuje největší sociální síti život. Výrobci aplikací, tak musejí žádat o povolení ke sběru dat. Meta, který vlastní Facebook a další sociálně sítě, tím strádá. Čistý zisk klesl meziročně o 10 % na 10,3 miliardy dolarů. Akcie reagovaly prudkým propadem až o 25 %.

Přesto za celý loňský rok došlo na úrovni zisku k zlepšení slušných 35 % a na bezmála 40 miliard dolarů. Z mého pohledu by tak případný další pokles mohl být možností zvážit postupném budování pozice v tomto technologickém gigantu. Akcie se pohybují kolem 250 dolarů za akcii při P/E 23,09 a průměrnou cílovou cenou analytiků kolem 400 dolarů za akcii.

Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg: Asociál, který propojil svět

Během jediného dne přišel Mark Zuckerberg o 29 miliard dolarů, když akcie jeho sociální sítě Facebook odepsaly 26 procent. Poprvé od vstupu Facebooku na burzu tak Zuckerberg opustil prestižní klub deseti nejbohatších lidí planety. Zvládne stále ještě mladý podnikatel ustát tlak, který na jeho osobu nyní začne nyní doléhat ještě více než doposud? 

Přečíst článek

Půjde ČNB přes 5 procent?

Z hlediska zpráv v domácí ekonomice nebylo důležitější události než zasedání ČNB ve čtvrtek. Po posledních vystoupeních centrálních bankéřů včele s viceguvernérem Tomášem Nidetzkým se očekával další mohutný „hike“ v úrokových sazbách. Otázkou tak zůstávala mohutnost zásahu. Bude to 75 bazických bodů nebo více? Překvapí zas svým postupem ČNB trhy?

Tentokrát se konsensus analytiků podařilo vyplnit a sazby vzrostly na 4,5 %. Bude velmi zajímavé sledovat, zda budeme svědky růstu sazeb až významně nad 5 % nebo již jsme blízko vrcholu v tomto cyklu zvyšování. Lombardní sazba pak dosáhla pak 5,5 % a ukládání přebytečné likvidity bank u ČNB je nyní možné za 3,5 %. Koruna se před zasedáním podívala na hodnoty kolem 24 korun za euro, což také značí, že klíčový kanál pro snížení inflace by mohl začít fungovat. Jedná se o nejvyšší hodnoty za 10 let.

Michal Skořepa

Úrokové sazby může ještě zvýšit lednová inflace, říká ekonom

Navýšení základní úrokové sazby ČNB na 4,5 procenta nebylo nijak překvapivé. Mnohem zajímavější je podle ekonoma Michala Skořepy z České spořitelny zvýšení očekávané míry inflace téměř o tři procentní body.

Přečíst článek

Discoland Sylvie vynesl Ivana Jonáka mezi krále podsvětí i záhubu – byl odsouzen za zosnování vraždy své manželky a spolumajitelky klubu Ludviky v roce 1994 na 12 let vězení, zemřel dva roky po návratu v roce 2016. Vyšetřování vraždy se stalo i námětem jednoho z dílů divácky úspěšného aktuálního seriálu České televize Devadesátky (na snímku).
video

Devadesátky – nástup svobody i obřích kriminálních kauz

Aktuální divácky úspěšný seriál České televize Devadesátky znovu probudil zájem o první porevoluční dekádu, která znamenala nástup svobody a demokracie, ale také zvýšené kriminality, vražd podnikatelů, příchod mafie zejména z jižní a východní Evropy i divoké privatizace a miliardových podle policie nelegálních finančních převodů. Jak na tu dobu vzpomínají přímí aktéři dění a které kauzy z té doby se nejvíce zapsaly do novodobých dějin?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Christine Lagardeová, šéfka ECB

Inflace v eurozóně je stále příliš vysoká, zatím nemůžeme oznámit konec zvyšování úroků, uvedla šéfka ECB Lagardeová

Přečíst článek
Christine Lagardeová, šéfka ECB

Šéfka ECB: V boji s inflací bude nejspíš nutné zvýšit úroky, které zbrzdí růst ekonomiky

Přečíst článek
Kapitálové trhy

Týden tradera: Na trzích se schyluje k další kontrakci, vlády se dál vesele zadlužují

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme