Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Úrokové sazby může ještě zvýšit lednová inflace, říká ekonom

Michal Skořepa
Se svolením České spořitelny
Petra Jansová

Navýšení základní úrokové sazby ČNB na 4,5 procenta nebylo nijak překvapivé. Mnohem zajímavější je podle ekonoma Michala Skořepy z České spořitelny zvýšení očekávané míry inflace téměř o tři procentní body.

Reklama

ČNB tentokrát svým rozhodnutím o sazbách trh nezaskočila. Překvapila ale výrazným zvýšením odhadu průměrné letošní inflace, v listopadu ji odhadovala na 5,6 procenta, nyní už na 8,5 procenta. Je to hodně?

Ano, jde o velký skok. Zároveň se tak přiblížili odhadům ministerstva financí. Prognóza ale odpovídá aktuální situaci. Kromě inflace jsem ale ve výhledu zaznamenal ještě další zajímavá čísla.

Jiří Rusnok

Lukáš Kovanda: Koruna citelně oslabuje. Reaguje na kroky ČNB i jestřábí tón Lagardeové

Koruna citelně oslabuje po rozhodnutí ČNB o sazbách, ale i v reakci na tiskovku guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka a šéfky Evropské centrální banky Christine Lagardeové. Její jestřábí tón podporuje zpevňování eura.

Přečíst článek

A to?

U Euriboru (což je sazba na mezibankovním trhu, za kterou jedna banka nabízí jiným bankám uložení termínovaného vkladu denominovaného v eurech - pozn. aut.) letos mají stále předpoklad mínus 0,5. To tedy znamená, že čeští centrální bankéři nepočítají s tím, že by ECB letos učinila nějaké zásadnější kroky, možná až na konci roku. Trhy už dnes přepokládají, že se klíčová depozitní sazba začne zvyšovat už na podzim. Podle finančních trhů by se tedy toto číslo mělo pohybovat někde kolem úrovně 0,4. Toto očekávání je ale zčásti dáno vysokou inflací v eurozóně v lednu, což je údaj, který ČNB při tvorbě prognózy k dispozici neměla.

Dramatické zvyšování sazeb bylo záměrné

ČNB rovněž posunula datum dosažení inflačního cíle.

Ano, i to se změnilo, dané je to samozřejmě aktuálním vývojem inflace.

Jak vidíte odhady vývoje koruny?

V tomto vidím prognózu velmi blízko skutečnosti. Komentář ČNB k rozhodnutí nepřímo potvrdil, že dramatické zvyšování sazeb bylo záměrné, mohl to být záměr trochu šokovat, aby banka co nejširší část populace upozornila na přechodnou povahu nárůstu inflace. Lidé, kteří dříve inflaci vědomě neřešili, byli v poslední době ochotnější utrácet peníze navzdory nárustu cen, protože začali očekávat, že vysoká inflace potrvá dlouhodobě. Zkrátka jedním z možných důvodů ČNB mohlo být i šokovat trhy.

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku

Matka Facebooku zažívá burzovní pád, jaký ještě nikdy žádná firma nepoznala

Akcie společnosti Meta, dříve Facebook, dnes na burze oslabují o více než 20 procent. Hodnota podniku se tak snížila o více než 200 miliard dolarů (více než 4,3 bilionu korun). To je vůbec nejvíce v historii akciových trhů, připomíná Bloomberg.

Přečíst článek

Co by se tedy stalo, kdyby to neudělali?

Návrat k inflačnímu cíli by byl mnohem komplikovanější, což by mělo negativní dopady na růst ekonomiky.

Očekává se další razantní zvyšování úrokových sazeb?

Nemyslím si. Myslím, že 4,5 procenta je jakýmsi pomyslným vrcholem, kam sazby budou stoupat. Může samozřejmě dojít k drobným odchylkám, a to spíše směrem nahoru, ale už jen málo. Na této úrovni to zůstane tak půl roku, a pak se budou sazby pomalu snižovat.

Se sazbami může zahýbat i lednová inflace

Jaké okolnosti by tuto prognózu mohly dramaticky změnit, tedy poslat úrokové sazby nad pět procent?

Nejsilnějším faktorem, který může úroky zahýbat směrem nahoru, je lednová inflace. Pokud bude výrazně vyšší než devět až deset procent, které centrální bankéři předpovídají, mohou mít tendenci ještě víc přitáhnout kohouty. A stejně tak se teprve uvidí, zda budou domácnosti - v souvislosti se zdražováním energií - utrácet míň. Z těch víc aktuálních okolností, které by mohly ovlivnit měnovou politiku ČNB v krátkodobém horizontu, mě pak napadá ještě situace na Ukrajině.

Česká národní banka, ilustrační foto

ČNB zvedla úrokové sazby, jsou nejvyšší za 20 let. Inflace bude 8,5 procenta

Bankovní rada České národní banky navýšila základní úrokovou sazbu podle očekávání analytiků o 0,75 procentního bodu na 4,50 procenta. Ve stejné výši se základní úroková sazba naposledy pohybovala v lednu 2002, tedy před 20 lety. Centrální banka v nové prognóze zhoršila odhad vývoje ekonomiky pro letošní i příští rok. Letos čeká růst HDP o tři procenta a příští rok o 3,4 procenta. Odhad průměrné letošní inflace zvedla na 8,5 procenta.

Přečíst článek

Jak moc dopadne toto zvýšení na úrokové sazby hypoték?

Záleží na tom, na jaká čísla se budete dívat. Ceníky bank s tímto zvýšením už nejspíš počítaly, takže razantní změny asi neuvidíte. Může tam být určité zpoždění, takže drobné zvýšení ještě přijít může, ale to už bude spíš jen taková ex post ozvěna, ne tak razantní jako na konci minulého roku.

Nicméně, oficiální průměrné sazby hypoték publikované ČNB se momentálně pohybují někde pod třemi procenty, tedy zcela jinde než ve reálu. Je třeba si ale uvědomit, že jde o sazby u hypoték sjednávaných zhruba někdy v říjnu. Toto číslo se ještě bude pohybovat určitě nahoru nehledě na aktuální zvýšení sazby ČNB. Můj odhad maxima se pohybuje někde kolem 4,5 procenta na jaře, pak by mohly hypoteční sazby i klesat.

Druhá cena patří Alžbětě Pomahačové za práci Město Sídliště.

Jak by proměnili panelák či brownfield začínající čeští architekti? Podívejte se

Kvalitní rekonstrukce panelového domu, využití zrušeného dopravního tahu ve městě, alternativní přístup k využití brownfieldu a další – to byla témata letošních diplomek. Jako nejlepší ocenila odborná porota projekt Evy Truncové na proměnu brněnské továrny Kras na bydlení.

Přečíst článek

Nákupy přes internet, ilustrační foto

Češi jsou přeborníci v nakupování na internetu. Pandemii se přizpůsobili lépe než Němci

Česko zažívá nejsilnější boom internetového nakupování ze všech zemí EU, uvádí Eurostat. Během pandemie se Česká republika zařadila mezi evropské velmoci elektronické komerce. Víc lidé nakupují on-line už jen v Nizozemsku, Dánsku, Švédsku a Irsku.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jedeme dál. ČNB nechala úrokovou sazbu na sedmi procentech

AKTUALIZOVÁNO: ČNB nechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Snižovat se nebude, prohlásil Michl

Přečíst článek
Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS).

Největší zodpovědnost za inflaci nese Česká národní banka, řekl poslanec ODS Skopeček

Přečíst článek
Prezident Miloš Zeman jmenoval 8. června 2022 členy bankovní rady České národní banky.

Lukáš Kovanda: ČNB v srpnu sazby nezvedne. Na podzim ji k tomu ale dotlačí inflace

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme