Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Mark Zuckerberg: Asociál, který propojil svět

Mark Zuckerberg
ČTK
Stanislav Šulc

Během jediného dne přišel Mark Zuckerberg o 29 miliard dolarů, když akcie jeho sociální sítě Facebook odepsaly 26 procent. Poprvé od vstupu Facebooku na burzu tak Zuckerberg opustil prestižní klub deseti nejbohatších lidí planety. Zvládne stále ještě mladý podnikatel ustát tlak, který na jeho osobu nyní začne nyní doléhat ještě více než doposud? 

Reklama

Mark Zuckerberg změnil svět a stačilo mu k tomu necelých dvacet let. Facebook je veřejnosti dostupný pouhých 15 let, nyní jej používají téměř tři miliardy uživatelů po celém světě, patří k největším reklamním molochům světa s tržbami blížícími se 100 miliardám dolarů ročně.

Na druhé straně se díky působení sociálních sítí po celém světě vzedmula vlna populismu, veřejný diskurs se značně extremizoval, algoritmy dokážou Facebook zneužít k prosazení téměř libovolné myšlenky či politického kandidáta. Díky Facebooku roste počet lidí, kteří věří, že je Země placatá. 

Ne, to nebyl cíl muže, který v pouhých 20 letech vypustil do světa sociální síť, jež má v současnosti víc členů než všechny křesťanské církve světa. Stal se díky ní jedním z nejbohatších a nejvlivnějších lidí planety. Zároveň ho to stálo několik soudních sporů a nejedno slyšení před americkými politiky. Mark Zuckerberg svým Facebookem změnil svět. Ale není tak úplně jisté, zdali jej vlastně spíš nezničil. 

Decentraland

Zuckerberg rozpálil kryptoměny metasvětů

Hodnota měny Mana virtuálního světa Decentraland se od pátku zmnohonásobila. Facebook přejmenovaný na Meta evidentně trefil trend. 

Přečíst článek

Zázračné dítě 

Bill Gates pomohl do domácností dostat počítač, Larry Page a Sergey Brin z Googlu lidstvu přinesli na podnose internet. Mark Zuckerberg chtěl být vždy o krok napřed, jít dál než ostatní. V mládí k jeho zálibám patřil starověký Řím a programování. 

Už jako dítě vytvořil v domácí počítačové síti komunikační nástroj podobný slavnému systému AOL Messenger. Na trh se však dostal rok poté, co ho ve své zubní ordinaci používali Markovi rodiče Karen a Edward. Ti brzy svého syna přihlásili nejdříve na soukromé lekce programování, později docházel na večerní hodiny v rámci studia střední školy. Zatímco spolužáci trávili večery hraním her, mladý Zuckerberg je vytvářel. Také díky tomu nastupoval na Harvard s reputací technicky zdatného člověka

„Pamatuji si, jak jsem přiletěl a taxíkem projížděl kolem technologických firem jako Yahoo. A doufal jsem, že jednou vytvořím něco podobného,“ vzpomínal na svoji první návštěvu Silicon Valley Zuckerberg. 

Cit pro potřeby druhých 

Přestože je Zuckerberg především díky snímku The Social Network z roku 2010 řadou lidí vnímán jako asociální solitér, podobně jako Steve Jobs nebo Jeff Bezos dokázal vycítit potřeby druhých lidí. Ačkoli v jeho konkrétním případě to nebylo právě dvakrát filantropické: původní idea sociální sítě měla za cíl spojovat místní bohaté (ale společensky třeba nepříliš zdatné) studenty s atraktivními dívkami. Tedy možná to jsou jen legendy.  

Facebook se přejmenuje na Meta

Analýza: Facebook se mění v Meta. Co to přinese českému trhu?

Facebook mění jméno na Meta a chce ještě více urychlit transformaci společnosti v plně digitální, či dokonce virtuální svět. Pokud to udělá špatně, v Česku může přijít o dosavadní výlučné postavení.

Přečíst článek

Stejně jako se již nejspíš nikdy nedozvíme, kdo přesně přišel s první myšlenkou budoucí globální sítě, podíl na tom si nárokuje hned několik lidí. Blíže neurčitou částku dostal v mimosoudních vyrovnáních například Eduardo Saverin, který Zuckerbergovi poskytnul první finance, nebo bratři Winklevossovi, jež měli stát za prvotní myšlenkou harvardské sítě. 

Projekt se začal postupně rozšiřovat, nejprve na širší okolí Bostonu, posléze do jiných univerzit z Ivy League (nejprestižnější americké univerzity). A od roku 2006 jej mohou užívat všichni majitelé platné emailové adresy. 

To bylo Zuckerbergovi teprve 22 let, přesto již v takto raném věku musel čelit nájezdům internetových dravců. Yahoo za platformu nabízelo miliardu dolarů, vidina rychlého zisku však mladého inovátora nelákala. „Vrhl jsem se do toho proto, abych vybudoval něco velkého. Ne abych se nechal koupit,“ cituje Zuckerberga magazín Fortune. 

K první miliardě… uživatelů 

Facebook jako firma byla ve svých začátcích poměrně netradiční. Jejím cílem nebylo hromadění zisků ani prodej většímu hráči. Zuckerbergovi a jeho týmu šlo o něco jiného: získat co nejvíc uživatelů. Přitom v první fázi Facebook ani neměl funkční obchodní model

To se změnilo v roce 2008, kdy Zuckerberg přemluvil Sheryl Sandbergovou z Googlu, aby se stala jednou z vůdčích osobností sociální sítě.  

„Do té doby bylo cílem Facebooku vytvoření hezky vypadající stránky, zisky měly přijít později,“ nechala se slyšet po nástupu do funkce Sandbergová. Právě ona pak představila plán, jak bude síť vydělávat. Hlavním zdrojem příjmů se měla stát reklama, čímž se Facebook de facto stal konkurentem tradičních médií

TikTok

TikTok připravil Google o prvenství. Je nejnavštěvovanější stránkou světa

Čínská platforma pro sdílení krátkých videí TikTok překonala hranici miliardy aktivních uživatelů měsíčně. Stala se tak nejnavštěvovanější internetovou stránkou na světě. Vyplývá to y údajů americké společnosti Cloudflare.

Přečíst článek

Úspěch jejího modelu na sebe nenechal dlouho čekat. Již v roce 2009 Facebook oznámil, že se mu poprvé podařilo dosáhnout provozního zisku. Od té doby se firmě dařilo příjmy i zisky neustále navyšovat a za rok 2020 například Facebook dokázal z tržeb ve výši 86 miliard dolarů vykázat čistý zisk téměř 30 miliard. Podobnou ziskovost nedokázala vytvořit žádná tradiční mediální společnost. 

Obří IPO a pokles akcií 

Přelomovým okamžikem se pro Facebook i jeho zakladatele Marka Zuckerberga stal 18. květen roku 2012, kdy sociální síť vstoupila na burzu. Výsledkem byl zisk 16 miliard dolarů, čímž Facebook zaznamenal třetí největší burzovní start v dějinách Ameriky. Tržní hodnota společnosti přeskočila většinu tehdejších velkých amerických společností a Zuckerbergův majetek v tu chvíli vzrostl na 19 miliard dolarů. 

Ve stejném roce také Facebook podnikl jednu z nejdůležitějších akvizic své dosavadní historie, když koupil konkurenční sociální síť Instagram. V té době si řada odborníků ťukala na čelo. Právě Instagram je však v tuto dobu převládající sociální službou u mladší generace, pro kterou je již Facebook příliš „oldschool”. A podle agentury Bloomberg se hodnota Instagramu odhaduje na minimálně 100 miliard dolarů. Tedy stonásobek původní částky. 

Jeff Bezos

Jeffu Bezosovi se vysmáli lidé na sociálních sítích. Za to, jak vypadá

Začíná vypadat jako rapper Pitbull, smějí se lidé na Twitteru miliardáři za novou image.

Přečíst článek

O dva roky později se Zuckerberg rozmáchl ještě více, když Facebook za 19 miliard dolarů koupil komunikátor WhatsApp, který je asi jediným konkurentem Messengeru od Facebooku. 

Skutečný asociál? 

Osobnost Marka Zuckerberga jako by potvrzovala mnohé stereotypy, které se tradují o programátorech. Mnozí jeho chování přirovnávají k robotovi, další si na něm naopak cení, že ve svých znalostech jde skutečně do hloubky. Snaží se věcem, které ho zajímají, porozumět, zároveň je ale kritizován za naivitu a snahu přehlížet problémy. 

S jeho osobností jsou často spojovány také čím dál častější skandály a kontroverze, které Facebook vyvolává. Mezi ty největší patří obvinění z nepřímého ovlivnění amerických prezidentských voleb či hlasování o brexitu. Novější skandály pak jsou neméně závažné.  

Whistleblowerka Frances Haugenová vynesla tajné interní materiály, podle kterých Instagram zhoršuje psychiku dětí. Vedení společnosti o tom ví, ale nijak na to nereaguje. Facebook zároveň ví, že podporuje šíření dezinformací, ale nijak s tím nebojuje. V poslední době navíc služby Facebooku hned několikrát spadly a byly nepřístupné několik hodin

Zuckerberg v důsledku skandálů spojených s Facebookem hned několikrát vypovídal před americkým Kongresem či různými vyšetřovacími komisemi. 

Zuckerberg se však v posledních letech naučil s podobnými problémy vyrovnávat. Ve veřejných prohlášeních vždy slibuje nápravu. Zásadní radu mu dal ale také Bill Gates, zakladatel Microsoftu. „Řekl jsem Markovi, aby odletěl do Washingtonu a otevřel tam kancelář. Poslechl mě, za což je mi dlužný,“ nechal se slyšet Gates. Na lobbing vydává Facebook ročně přes deset milionů dolarů, více než zbrojařský koncern General Dynamics. 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme