Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čipový hladomor zajistil TSMC tučné zisky. Už rok a půl v řadě láme v tržbách rekordy

TSMC, ilustrační fotografie

Tchajwanský výrobce čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) vykázal šesté čtvrtletí za sebou rekordní tržby, a to díky pokračující vysoké poptávce. Tržby za tři měsíce do konce prosince vzrostly o 21 procent na 438,2 miliardy tchajwanských dolarů (asi 341 miliard korun). Na základě měsíčních údajů, které firma zveřejnila, to uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Výsledky překonaly odhady analytiků, kteří očekávali tržby o dvě miliardy nižší, tedy na úrovni 436,2 miliardy tchajwanských dolarů. Sama TMSC počítala s tržbami v amerických dolarech na úrovni 15,7 miliardy dolarů. Její čtvrtletní tržby byly nakonec ještě o 100 milionů vyšší, když dosáhly 15,8 miliardy dolarů, dodal Bloomberg.

Finální montáž vozu v nošovické automobilce Hyundai.

Dvouměsíční skluz automobilky letos nedoženou. Situace s čipy se ale lepší

Chybějící díly, které během tohoto roku přinutily tuzemské automobilky k několika odstávkám výroby, zapříčinily nižší produkci koncernů. Z výrobních linek za 11 měsíců sjelo 1,024 milionu osobních aut, meziročně o 2,9 procenta méně. Milionovou hranici produkce přitom v čase před covidem automobilky překonávaly i o dva měsíce dříve, vyplývá ze statistik Sdružení automobilového průmyslu (SAP).

Přečíst článek

TSMC je v technologickém sektoru základním pilířem globálního dodavatelského řetězce. Vyrábí mikročipy, které se používají v mnoha zařízeních, od nejnovějších iPhonů po automobily od největších světových výrobců. Na trhu nadále přetrvává výrazný nedostatek polovodičů a TSMC v posledním roce vyrábí na plné obrátky a zároveň investuje do nových továren a výrobních linek, aby uspokojila poptávku zákazníků. TSMC patří k největším výrobcům čipů na světě a podle tržní kapitalizace je nejhodnotnější společností v Asii.

Analytici investiční banky Goldman Sachs Bruce Lu a Evelyn Yuová očekávají, že TSMC v letošním roce poroste ještě rychleji. Podpořit by ji měl růst cen, modernizace v odvětví a vysoká poptávka po kryptoměnách. Tržby se podle těchto analytiků zvýší o 26 procent.

Tim Cook, šéf Applu

Šéf Applu Tim Cook si loni vydělal 98,73 milionu dolarů, hlavně na akciích

Generální ředitel americké společnosti Apple Tim Cook si v loňském fiskálním roce přišel na 98,73 milionu dolarů (2,1 miliardy korun). Částka zahrnuje mzdu, odměny a kompenzace, včetně akcií. Výraznou většinu příjmu tvořily právě akcie technologického giganta, které Cook dostal poprvé od svého nástupu do čela firmy před jedenácti lety. Důvodem odměn je mimo jiné to, Apple ve fiskálním roce do září 2021 zvýšil tržby o 33 procent na více než 365 miliard dolarů. Cook už v roce 2015 uvedl, že plánuje věnovat svůj majetek na charitu.

Přečíst článek

Analytik společnosti Bloomberg Intelligence Charles Shum odhaduje, že provozní zisk TSMC za čtvrté čtvrtletí dosáhl 180 miliard tchajwanských dolarů. To představuje růst o 14,6 procenta.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme