Reklama

Sbírka umění spoluzakladatele Microsoftu trhla aukční rekord. Cézanne či van Gogh vynesli miliardy

Na aukci sbírky umění spoluzakladatele Microsoftu Paula Allena se dražil i obraz La montagne Sainte-Victoire od Paula Cézannea
ČTK / AP
 ČTK

Sbírka umění spoluzakladatele počítačové společnosti Microsoft Paula Allena v dražbě vynesla 1,5 miliardy dolarů (36 miliard korun). Je to dosavadní aukční rekord, ačkoliv se během prvního dne dražby prodalo jen 60 z celkem 150 položek. Do exkluzivního klubu děl prodaných v aukci za více než 100 milionů dolarů (2,4 miliardy korun) se dostalo pět obrazů, informovala agentura AFP. Aukční síň Christie's oznámila, že veškerý výtěžek z prodeje věnuje na charitativní účely.

Reklama

Dražba v New Yorku nazvaná Visionary (Vizionář) je rozdělena do dvou dnů, sbírku tvoří pečlivě vybraná mistrovská díla tvůrců od renesance až po současnost. Nejdráže prodanou položkou prvního dne se stalo plátno impresionisty Georgese Seurata s názvem Modelky z roku 1888, za nějž nový majitel vydal 149,24 milionu dolarů (3,6 miliardy korun) včetně poplatků.

Rekordy hlásí i prodeje děl malířských velikánů

Obraz Paula Cézannea Hora Sainte-Victoire se s prodejní cenou 137,79 milionu dolarů (3,4 miliardy korun) stal novým nejdráže prodaným obrazem francouzského malíře, píše AFP. Prodejní úspěch slavily rovněž obrazy Vincenta van Gogha, Gustava Klimta nebo Paula Gauguina.

Válka, pohřeb královny i požár. Podívejte se na nominace 28. ročníku Czech Press Photo

Na 6000 snímků poslalo 234 fotografů do 28. ročníku soutěže Czech Press Photo. Pořadatelé zveřejnili nominace v osmi kategoriích, kterým jako téma dominuje válka na Ukrajině. Objevily se také snímky z požáru v Českém Švýcarsku nebo z rozloučení s královnou Alžbětou II.

Přečíst článek

Obraz Kvetoucí sad obklopený cypřiši od Vincenta van Gogha se s částkou 117,1 milionu dolarů (2,9 miliardy korun) stal nejdráže prodaným dílem tohoto malíře. Nového rekordu dosáhly i díla Paula Gaugaina – jeho olejomalba Mateřství z roku 1899 se prodala za 105,73 milionů dolarů (2,6 miliardy korun) – a Gustava Klimta, za jehož plátno s názvem Březový les někdo zaplatil 104,5 milionů dolarů (2,5 miliardy korun).

Allen, který zemřel v roce 2018 v 65 letech, svou sbírku budoval desítky let a v závěti stanovil, aby výtěžek z prodeje putoval na charitu. Allen patřil stejně jako druhý zakladatel Microsoftu Bill Gates k magnátům, kteří se rozhodli značnou část svého jmění věnovat na dobročinné účely.

Gerhard Richter, výtvarník

Gerhard Richter kraluje žebříčku nejvlivnějších výtvarníků světa. Jeho obrazy stojí i přes miliardu

Nejvýznamnějším světovým výtvarníkem je podle nového vydání prestižního žebříčku Kunstkompass (Kompas umění) opět německý malíř Gerhard Richter, uvedla agentura DPA.

Přečíst článek

Úspěch aukce podle AFP potvrdil, že trh s uměním stále roste navzdory ekonomické nejistotě spojené s válkou na Ukrajině a vysokou inflací.

Rok 2022 bude jeden z nejvýnosnějších v historii

Díky této dražbě a prodeji slavného portrétu herečky Marilyn Monroeové od Andyho Warhola, který byl v květnu vydražen za 195 milionů dolarů, by se rok 2022 měl stát jedním z nejdražších v historii trhu s uměním. Podle odborníků z aukčních síní je umění v očích bohatých lidí bezpečnou investicí nyní více než kdy jindy.

Klienti chtějí diverzifikovat svůj majetek, těžit z umění a to také proto, že vědí, že hodnota většiny děl v průběhu času stále roste," řekl několik dní před aukcí Adrien Meyer z oddělení impresionismu a moderního umění v aukční síni Christie's. Na trhu je podle něj navíc stále "více miliardářů než mistrovských děl".

Mucha

Obří výstava Muchy bude prodloužena do konce roku. Dosud přilákala desítky tisíc lidí

Přelomová výstava mapující dílo a život Alfonse Muchy bude o dva měsíce prodloužena, potrvá až do konce roku. Více než 200 obrazů, fotografií a dalších uměleckých předmětů ukazujících Muchu i z méně známých – či prakticky neznámých – úhlů je k vidění ve Valdštejnské jízdárně.

Přečíst článek

Aukce v Sotheby´s

Rozvod století. Aukce v Sotheby´s přinesly Mackloweovým téměř miliardu dolarů

Poslední kus z jedné z největších a nejcennějších uměleckých sbírek byl vydražen během pondělního večera v newyorské aukční síni Sotheby’s. Rozvedeným manželům Mackloweovým pondělní prodej přinesl na konto 246,1 milionu dolarů, píše agentura Bloomberg. Společně s první, listopadovou aukcí se celková cena za prodaná díla přehoupla přes 922 milionů dolarů (asi 21,9 miliardy korun).

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Obraz malířky Toyen Puis, plus tard (Potom, později) z roku 1950 se v květnu na aukci v Praze prodal za 37,44 milionu korun včetně aukční přirážky. Jde o nejdražší dílo malířky z jejího poválečného období.

Čeští sběratelé utratili do června za umění tři čtvrtě miliardy. Nejvíce za Toyen a Fillu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme