Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obří výstava Muchy bude prodloužena do konce roku. Dosud přilákala desítky tisíc lidí

Mucha
Stanislav Šulc / Newstream
 nst
nst

Přelomová výstava mapující dílo a život Alfonse Muchy bude o dva měsíce prodloužena, potrvá až do konce roku. Více než 200 obrazů, fotografií a dalších uměleckých předmětů ukazujících Muchu i z méně známých – či prakticky neznámých – úhlů je k vidění ve Valdštejnské jízdárně.

Reklama

Výstavu Mucha, rodinná sbírka se už od svého zahájení v polovině července těší mimořádnému zájmu návštěvníků, za čtvrt roku ji už vidělo několik desítek tisíc lidí. „Z toho mám obrovskou radost, protože výstavu jsme dělali hlavně pro lidi, což může znít banálně. Jedním z pilířů tvorby mého dědečka ale byla myšlenka, že umění má být srozumitelné a dostupné pro všechny, nikoliv jen bohaté a mocné. A tím jsme se řídili,“ říká vnuk Alfonse Muchy a předseda správní rady Nadace Mucha John Mucha.

Podívejte se na některá vystavené díla do fotogalerie:

Kurátorka Nadace Mucha Tomoko Sato

Tomoko Sato: Svět Muchu dlouho obdivoval, ale vůbec jej nechápal. Naše výstava to mění

Komplexní pohled na osobnost a dílo Alfonse Muchy nabízí aktuální výstava Mucha, rodinná sbírka ve Valdštejnské jízdárně. Vedle vnuka Alfonse Muchy Johna a architektky Evy Jiřičné za mimořádnou výstavou stojí kurátorka Nadace Mucha Tomoko Sato. „Mucha je umělcem, kterého musíte číst. Ne se na jeho dílo jen tak koukat a prohlašovat, jak je krásné. Vždy tam najdete spousty symbolů, myšlenek, sdělení,“ vysvětluje kurátorka, která slávu Alfonse Muchy šíří po celém světě.

Přečíst článek

Pro prodloužení expozice Mucha, rodinná sbírka hrálo i to, že je součástí oficiálních akcí doprovázejících doposud velmi úspěšné české předsednictví Radě EU. Alfons Mucha byl totiž na jedné straně zapálený vlastenec, na straně druhé i díky rokům stráveným zejména ve Francii – od níž Česko symbolicky převzalo řízení Evropské unie – také přesvědčeným Evropanem. I díky celosvětovému renomé si tak výstavu Mucha, rodinná sbírka prohlédly i špičky členských států, naposledy například místopředsedkyně Evropské komise Margrethe Vestagerová.

Unikátnost výstavy podtrhuje i fakt, že architektonický návrh výstavy zpracovala světoznámá architektka českého původu Eva Jiřičná. Jednotlivé části výstavy tak například využívají barevné palety charakteristické pro dané období Muchova života a tvorby.

Obří výstava Muchy startuje. Legendu secese ukazuje jako bouřliváka i filosofa

Výstava s názvem „Mucha, rodinná sbírka” představí od pátku do konce října ve Valdštejnské jízdárně v Praze ucelenou přehlídku díla Alfonse Muchy. Jde o první výstavu tohoto formátu v Praze po 30 letech. Pořádá ji Nadace Mucha spolu se Senátem. Expozice, jejíž architekturu navrhla Eva Jiřičná, návštěvníkům přiblíží nejdůležitější etapy Muchova života, které zásadním způsobem formovaly jeho tvorbu i myšlení.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Kurátorka Nadace Mucha Tomoko Sato

Tomoko Sato: Svět Muchu dlouho obdivoval, ale vůbec jej nechápal. Naše výstava to mění

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme