Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Gerhard Richter kraluje žebříčku nejvlivnějších výtvarníků světa. Jeho obrazy stojí i přes miliardu

Gerhard Richter, výtvarník
ČTK
 ČTK

Nejvýznamnějším světovým výtvarníkem je podle nového vydání prestižního žebříčku Kunstkompass (Kompas umění) opět německý malíř Gerhard Richter, uvedla agentura DPA.

Reklama

Devadesátiletý Richter žebříčku vládne už 19 let a pořadí se letos nezměnilo ani na následujících místech, takže na druhé příčce je znovu americký umělec Bruce Nauman a na třetí Němec Georg Baselitz.

Žebříček Kunstkompass, který vychází v magazínu Capital, každoročně připravuje novinářka Linde Rohrová-Bongardová. Ta umělce hodnotí pomocí složitého bodovacího systému, přičemž každý jednotlivec získává body například za výstavy v prestižních galeriích, za publikace a recenze v odborných periodikách nebo za nejrůznější ocenění. Roli naopak nehraje komerční aspekt umění - tedy prodejní ceny děl nebo úspěchy na aukcích.

Richter, který letos oslavil devadesátiny, patří k silné generaci německé poválečné malby. Jeho díla patří na aukcích k těm nejžádanějším a prodávají se za rekordní sumy. Jeho Abstraktní obraz se v roce 2015 prodal za 46,3 milionu dolarů (1,2 miliardy korun), další dílo Domplatz, Mailand o dva roky dříve za 37,1 milionu dolarů (932 milionů korun).

Jiří Příhoda

Jiří Příhoda: U nejlepšího domu má být nejlepší umění

Jeho chrliče můžete nově vidět, pokud navštívíte pražské sídlo J&T Banky. Jiří Příhoda je instaloval krátce poté, co skončila jeho mimořádná výstava VOID v pražské Galerii Rudolfinum. Příhoda tu představoval své netradiční prostory, které mají fungovat trochu jako protiváha digitálním světům. Usazují totiž člověka do naprosto nové, ale velmi fyzické reality. Podobnou funkci pak může mít také umění ve veřejném prostoru, třeba u kancelářské budovy. „Ve světě, zejména v Asii, kancelářské budovy bez kvalitního umění takřka nevznikají. U nás se to pomalu také rozjíždí. Záleží ale na osvícenosti investora,“ vysvětluje Jiří Příhoda.

Přečíst článek

Andy Warhol, Prince

Americký nejvyšší soud řeší, co je umění. Rozsudek změní licenční práva po celém světě

Jádrem sporu je dávné použití fotografie zpěváka Prince, kterou Andy Warhol využil ve svých 16 sítotiscích. Po desítkách let byla díla znovu použita, aniž by autorka původní fotografie Lynn Goldsmithová dostala zaplaceno. Jde o klíčový spor, který v USA změní definici původního umění. A tedy také toho, jak se s uměním a licencemi bude nakládat po celém světě. 

Přečíst článek

Kurátorka a partnerka DSC Gallery Karolína Juřicová

Kurátorka Karolína Juřicová: Až pětina sběratelů začíná nákup umění na sociálních sítích

Jen letos se podílela na mimořádných výstavách Anselma Reyleho či Jiřího Petrboka a zároveň se Karolína Juřicová stala spolumajitelkou vlivné pražské DSC Gallery. Jak umění mění sociální sítě? Co obnáší spolupráce s impulsivními umělci? A jak složité je jednání se sběrateli z řad tuzemských miliardářů? „Je zajímavé, co vám na sebe lidé prozradí při sledování obrazu,“ popisuje Karolína Juřicová v rozhovoru pro newstream.cz , který proběhl v neveřejných prostorách DSC Gallery plných děl těch nejzvučnějších jmen českého i evropského umění.

Přečíst článek

Damien Hirst The Currency

Výtvarník Hirst pálí stovky svých děl. Zůstanou jen jako NFT

Britský výtvarník Damien Hirst začal ve své londýnské galerii pálit stovky svých děl. Umělec, který rád provokuje, oděn ve stříbrných pracovních kalhotách a kukle s pomocí asistentů vkládal kleštěmi díla do ohně, vše živě vysílal na Instagramu. Pálení je součástí speciálního projektu, který má zobrazovat umění jako měnu, uvedla agentura AFP.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Luxus, který se letos vyplatil. Investice do luxusních komodit vydělaly více než akcie i zlato

Luxus, který se letos vyplatil. Investice do luxusních komodit vydělaly více než akcie i zlato

Přečíst článek
Investoři do „Bored Apes“ žalují Sotheby's i Paris Hilton

Draze nakoupili, teď litují. Investoři do Bored Apes tvrdí, že naletěli Paris Hilton, chtějí soud

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme