Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rozvod století. Aukce v Sotheby´s přinesly Mackloweovým téměř miliardu dolarů

Aukce v Sotheby´s
ČTK/AP
Petra Jansová
pej

Poslední kus z jedné z největších a nejcennějších uměleckých sbírek byl vydražen během pondělního večera v newyorské aukční síni Sotheby’s. Rozvedeným manželům Mackloweovým pondělní prodej přinesl na konto 246,1 milionu dolarů, píše agentura Bloomberg. Společně s první, listopadovou aukcí se celková cena za prodaná díla přehoupla přes 922 milionů dolarů (asi 21,9 miliardy korun).

Reklama

Poslední kus z jedné z největších a nejcennějších uměleckých sbírek byl vydražen během pondělního večera v newyorské aukční síni Sotheby’s. Rozvedeným manželům Mackloweových pondělní prodej přinesl na konto 246,1 milionu dolarů, píše agentura Bloomberg.

Dohromady s listopadovou aukcí, během níž se prodalo 65 uměleckých kousků, se cena za sbírku vyšplahala na 922,2 milionu dolarů, jde podle Bloombergu pro Sotheby´s o největší aukci, která na její půdě proběhla.

Krach manželství Macloweových vyústil v aukci století. Prodalo se umění za 15 miliard

V pondělí večer v newyorské aukční síti Sotheby´s proběhla jedna z nejočekávanějších aukcí posledních třech let. Prodalo se během ní 35 děl ze sbírky investora Harryho Macklowea a jeho bývalé manželky za 676 milionů dolarů (asi 15 miliard korun). 

Přečíst článek

Sbírka bývalých manželů Harryho a Lindy Mackloweových, která obsahovala například díla Pabla Picassa, Marka Rothka, Alberta Giacomettiho, Jeffa Koonse či Andyho Warhola, vznikala šest desetiletí a prodávala se na soudní příkaz, protože její majitelé se nedokázali v rozvodovém řízení domluvit na jejím rozdělení. Linda Mackloweová požádala o rozvod před pěti lety, když zjistila, že její manžel, developer Harry Macklowe, má mimomanželský vztah. Podnikatel se pak ve svých 82 letech v roce 2019 znovu oženil.

Manželé si po rozvodu rozdělili miliradový majetek

U soudu se manželé rovněž přeli o další majetek. Linda Mackloweová získala stříbro v hodnotě 409 500 dolarů, knihy v hodnotě 85 500 dolarů a šperky v hodnotě 3,84 milionu dolarů. Její manžel pak vozový park v hodnotě 385 tisíc dolarů a jachtu v hodnotě 23,5 milionu dolarů. Právě sbírka umění se ale nakonec ukázala jako to nejcennější, co manželé měli. „Umělecká sbírka je nejcennějším majetkem,“ uvedla soudkyně Nejvyššího soudu státu New York Laura Drager ve svém rozhodnutí v roce 2018.

Jeff Bezos, zakladatel internetového gigantu Amazon

Bezos se opět opřel do Bidena. Viní ho z vysoké inflace, která „ožebračí“ nejchudší Američany

Americký miliardář a zakladatel Amazonu Jeff Bezos znovu zkritizoval kroky Bidenovy administrativy, které zrychlily inflaci. Ta v posledních měsících v USA vystoupala ke 40letému maximu. V nedělním tweetu Bezos mimo jiné zdůraznil, že „špatné směřování zemi nepomáhá.“

Přečíst článek

Nejdražší aukční položkou byl obraz od Marka Rothka z roku 1960, který manželé získali v roce 1983. Podle znalců měl obraz hodnotu mezi 35 až 50 miliony dolarů. Vydražil se za 41,5 milionu.

Mezi aukční trháky patřil dále obraz od Gerharda Richtera z roku 1975, který se prodal za 30,2 milionu dolarů nebo autoportrét Andyho Warhola z roku 1986, který nový majitel získal za za 18,7 milionu dolarů.

Obraz Shot Sage Blue Marilyn

Aukční rekord. V Christie’s vydražili Warholovu Marylin, výtěžek půjde na charitu

Slavný portrét portrét herečky Marilyn Monroe od Andyho Warhola se v prodal v aukční síni Christie’s v New Yorku za 195 milionů dolarů (4,63 miliardy korun). Jedná se o nejvyšší cenu, za níž se dosud vydražilo jakékoliv dílo z 20. století.

Přečíst článek

Virtuální hra společnosti Meta a Oculus Horizon Worlds

Zuckerberg a Meta otestují prodej virtuálního zboží v metaverse. Lidé jsou ochotni zaplatit miliony

Provozovatel Facebooku společnost Meta a její šéf Mark Zuckerberg otestují prodej virtuálního zboží a zážitků v budovaném světě metaverse. Využijí k tomu hru z virtuálního prostředí Horizon Worlds, kterou ve Spojených státech spustili v prosinci. Důvodem je i to, že podle odhadu Citi Bank může činit hodnota ekonomiky metaverza do roku 2030 až 13 bilionů dolarů, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Obraz rakouského malíře Gustava Klimta Dáma s vějířem se stal nejdražším obrazem prodaným v evropské aukci, nový majitel za něj zaplatí 85,3 milionu liber (2,35 miliardy Kč). Portrét z roku 1918 byl hlavním lákadlem dnešní dražby aukční síně Sotheby's, která ho nabídla s vyvolávací cenou 58 milionů liber. Po dramatickém souboji zájemců ale dosáhl kladívkové ceny 74 milionů liber. Do konečné ceny se promítla ještě aukční přirážka.

Klimtův obraz Dáma s vějířem překonal evropský aukční rekord. Nejen v malbě, ale v umění vůbec

Přečíst článek
Zlatý Křik I od Mikuláše Medka

Čeští umělci bodovali v aukci Sotheby's. Nejdráž se prodalo dílo Mikuláše Medka

Přečíst článek
Součástí prodeje sbírky rozvádějícího se páru Macklowových byl i obraz Andyho Warhola Blue Airmail Stamps, který byl prodán za 1,32 milionu dolarů.

Sotheby´s hlásí rekordní prodeje. Trh s uměním je na rozdíl od toho akciového neprůstřelný

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme