Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Do aukce jde vzácné první vydání Harryho Pottera. Padne rekord?

První vydání Harryho Pottera a kamene mudrců, kterého vyšlo jen pět set kusů. Jeden z nich se bude v dubnu 2023 dražit s vyvolávací cenou čtvrt milionu dolarů.
B&B Rare Books, s laskavým svolením
Dušan Kütner
duk

Vzácné první vydání knihy Harry Potter a Kámen mudrců bude k dispozici za 225 tisíc dolarů na New York International Antiquarian Book Fair, který se bude konat od 27. do 30. dubna. Pouze 500 vázaných kopií knihy – první ze série J. K. Rowlingové – vytisklo v roce 1997 vydavatelství Bloomsbury Publishing. Z drobného tisku šlo 300 výtisků do knihoven a jen dvě stovky do prodeje, uvedl deník The Wall Street Journal.

Reklama

Harry Potter a Kámen mudrců zaznamenal okamžitý úspěch a během prvních několika let po vydání prošel desítkami vydání. Rowlingová se později stala první miliardářkou na světě, zejména díky následné sérii filmů, uvedl The Wall Street Journal.

Horké téma v popkultuře

Co dělá něco vzácným ​​je, že existuje v malém nákladu. Toto téma je stále velmi populární v popkultuře a lidé to prostě vždy chtějí a potřebují,“ říká Sunday Steinkirchnerová ze společnosti B&B Rare Books zaměřené na nákup a prodej raritních knih. „A to se stalo i s touto knihou," dodala.

Na aukci Sotheby's v New Yorku se v únoru 2023 prodala láhev mimořádně vzácné whisky Macallan za 250 tisíc dolarů. (asi 5,56 milionu korun).

Panák whisky za 370 tisíc? Sběratel koupil vzácnou láhev značky Macallan, jednu ze dvou na světě

Investice do luxusního a vzácného alkoholu lákají v poslední době mnohé sběratele. Jeden z nich koupil na aukci prestižní síně Sotheby´s mimořádně vzácnou láhev whisky Macallan, jednu ze dvou na světě, za čtvrt milionu dolarů (asi 5,56 milionu korun). Čím je tak vzácná?

Přečíst článek

Antikvariát se sídlem v Brooklynu nabízí knihu jménem soukromého sběratele, který ji získal v roce 2017 na aukci Sotheby's v Londýně za 85 tisíc liber (podle aktuálního kurzu asi 2,3 milionu korun). Sběrateli se podařilo získat další výtisk a rozhodl se nabídnout knihu k prodeji, „protože ceny těchto knih v posledních letech raketově vzrostly,“ uvedla Steinkirchnerová. 

Nárůst cen je částečně způsoben tím, že „Harry Potter je velmi silně zakořeněný v dětství lidí a v celém jejich životě,“ míní. Také stále více lidí objevovalo aukce během protipandemických opatření a „nyní jsou aukce součástí toho, co skutečně hýbe trhem s moderními knihami,“ podotkla.

Padne rok a půl starý rekord?

V prosinci 2021 se první vydání prvního dílu ságy o brýlatém kouzelníkovi prodalo na Heritage Auctions za 471 tisíc dolarů (podle aktuálního kurzu 10,6 milionu korun) a stalo se dosud nejdráže prodaným komerčně vydaným dílem beletrie 20. století.

Letošní New York International Antiquarian Book Fair, 63. ročník akce pořádané Americkou asociací antikvariátů, se bude konat v Park Avenue Armory od 27. do 30. dubna. Přibližně 200 vystavovatelů ze 16 zemí představí své vzácné knihy, mapy, rukopisy a historické dokumenty.

Henry THOMAS dětský herec USA role natáčení E.T. Mimozemšťan

Model mimozemšťana E.T. se prodal za těžko uvěřitelnou částku

Model postavičky E. T. ze slavného sci-fi filmu režiséra Stevena Spielberga E.T. - Mimozemšťan se v aukci v Beverly Hills prodal za 2,56 milionu dolarů (skoro 58,4 milionu korun). Podle agentury DPA o tom v noci na dnešek informoval aukční dům Julien´s Auctions.

Přečíst článek

Pokladnička s Mickey Mousem ze 30. let 20. století byla v prosinci 2021 vydražena na aukci v britské síni David Duggleby za 5800 liber.

Stará pokladnička s Mickey Mousem po dědovi vynesla tisíce liber

Přede dvěma lety Richard Swain z Matlocku v anglickém Derbyshire zdědil po svém dědovi mimo jiné i plechovou pokladničku s Mickey Mousem, kterou jeho předek opatroval šest desítek let až do své smrti. Až mu jednou příbuzní ve Spojených státech řekli, že viděli podobnou kasičku, která se prodala za 15 tisíc dolarů. A tak neváhal a dal ji do aukce. A na dražbě v aukční síni David Duggleby ve Scarborough jejímu majiteli vynesla 5800 liber (asi 173 tisíc korun).

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Vzkaz ukrajinských obránců Hadího ostrova ruským okupantům se posléze ocitl i na billboardech a dalších místech jako obecný výraz odporu Ukrajinců proti okupaci.

Lingvistické žně. V Německu je spojením roku „klimatičtí teroristé", na Ukrajině vulgární vzkaz Rusům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme