Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Peníze přes telefonní číslo už umí posílat sedm bank. Češi se platby na kontakt ale stále učí

Peníze přes telefonní číslo už umí posílat sedm bank. Češi se platby na kontakt ale stále učí
iStock
Věra Tůmová

Půl roku po zavedení bankovní novinky s názvem Platby na kontakt se přidává ke službě nově i Moneta Money Bank. Službu, která umožňuje odeslání peněz na účet kolegy či známého jen s uvedením jeho telefonního čísla, umožňuje v Česku nyní už sedm bank. Shrnujeme, které banky tyto platby umí a jak to vše funguje.

Reklama

Bankovní služba Platby na kontakt vstoupila na český trh za velkého zájmu uživatelů v polovině loňského listopadu. Jen během prvních dvou dnů si ji podle České bankovní asociace (ČBA) sjednalo téměř čtvrt milionu klientů šestice bank, které se do zavádění novinky pustily. Konkrétně to byla Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Fio banka, Komerční banka a Raiffeisenbank. Nyní se k nim přidává ještě i Moneta Money Bank. Také její klienti si tedy už mohou službu aktivovat přímo ve své mobilní aplikaci Smart Banka a mohou takto posílat v rámci jedné transakce až pět tisíc korun, jak uvádí ředitelka komunikace a udržitelnost Skupiny Moneta Zuzana Filipová.

Kvůli posílání přes číslo mobilu se už registrovaly sta tisíce klientů

Listopadový impozantní nástup služby byl přitom podle ČBA docela překvapivý. Další zájem o službu už pak byl podle bankovních dat podstatně nižší. „Pravděpodobně je to způsobeno i tím, že lidé jsou dlouhé roky zvyklí na to, že musí vyplnit správné číslo účtu. A přesto, že banky v mobilních aplikacích nabízejí Platbu na kontakt, tak klienti často hledají správné číslo účtu a neuvědomí si, že mohou tu službu využít,“ usuzuje Tomáš Hládek z ČBA. I tak si ale spárování telefonního čísla s číslem bankovního účtu ve své bance stihlo do poloviny letošního dubna sjednat téměř půl milionu lidí.

Hlídejte si pojistky u platební karty. Ty nejlevnější kryjí jen málo rizik

PŘEHLEDNĚ: Zkontrolujte si, jakou má vaše platební karta pojistku. Jsou tam velké rozdíly

S tím, jak se rozšířilo placení kartami, mobily a chytrými hodinkami, rozšiřují se i možnosti, jak chránit platební karty před ztrátou, krádeží či zneužitím pomocí pojištění. To ale nebývá vždy u karet automaticky nastaveno. Jednotlivé banky se navíc odlišují v tom, jaká rizika jejich pojistky kryjí a do jaké výše. Přinášíme tak základní shrnutí nejdůležitějších parametrů pojištění platebních karet, abyste se v případě škody nedostali zbytečně do úzkých.

Přečíst článek

Takováto registrace je přitom podmínkou a bez ní není možné službu využívat. Banka by totiž nevěděla, na jaký účet majitele telefonního čísla má peníze poslat. Registrace je však jen na pár kliknutí v mobilní aplikaci, a i celý proces trvá obvykle pouze pár minut. Je ale třeba si ohlídat, abyste měli v mobilu aktuální verzi smartbankingu, aby vše proběhlo bez problémů.

Současně je také dobré vědět, že k jednomu telefonnímu číslu může být v registru přiřazen jen jeden bankovní účet. Převod peněz prostřednictvím služby Platby na kontakt je navíc možné dělat jen v rámci České republiky. Registr jako takový spravuje Česká národní banka (ČNB) a nastavené telefonní číslo je pak i možné kdykoliv z této služby odregistrovat. Celý systém Plateb na kontakt je také podle ČBA zabezpečený na nejvyšší úrovni stejně jako kterékoli jiné platby.

Jak placení na kontakt tedy funguje

„Při registraci stačí, aby si klient přiřadil telefonní číslo k jednomu ze svých platebních účtů. Následně povolí aplikaci přístup ke kontaktům v mobilním telefonu, čímž se automaticky objeví na platebním příkazu všechny jeho kontakty, které si již tuto službu u svých bank taktéž aktivovaly a kterým lze platbu tímto způsobem poslat,“ shrnuje senior manažer depozit a karet Artur Galstyan z Monety.

Klienti ale nemusí mít obavy ze zneužití kontaktů ve vlastním mobilu, protože ty jsou uloženy jen v paměti telefonu a banka k nim nemá přístup. Při samotné Platbě na kontakt potom stačí po výběru telefonního čísla příjemce platby už jen napsat požadovanou částku a platbu potvrdit. Převod peněz pak zpravidla proběhne do deseti vteřin také díky tomu, že všechny banky, které službu v Česku nyní provozují, podporují i takzvané okamžité platby.

Jednou z nejčastěji zmiňovaných výhod Plateb na kontakt je, že díky tomuto způsobu placení je možné se vyhnout omylům kvůli chybnému zadání čísla účtu, na který se posílají peníze.

Platby na kontakt startují. Vyzkoušeli jsme, jak fungují

Platby na kontakt startují. Vyzkoušeli jsme, jak fungují

Dva až tři kliky v mobilu a máte nastavenou novinku s názvem „Platby na kontakt“. Ode dneška to již umí a nabízí šest bank v Česku a další to připravují na rok 2024. Nejde sice o žádnou revoluci, ale je to docela pohodlné a usnadňuje to okamžité posílání drobných plateb v korunách mezi přáteli a rodinou. Současně to eliminuje chybné zadávání čísla účtu. Vyzkoušeli jsme novinku za vás hned ve čtyřech bankách a je to intuitivní a docela rychlé. Přečtěte si, jak na to.

Přečíst článek

Výhody a nevýhody plateb jen na číslo mobilu. Spuštění novinky je na spadnutí

Další zjednodušení bankovních plateb z účtu na účet je na spadnutí. K odeslání platby na účet už vám brzo postačí vědět jen samotné telefonní číslo mobilu majitele. Odpadne tedy nutnost znát číslo účtu protistrany. Dlouho připravovaná novinka zvaná „Platby na kontakt“, kterou uvedou banky podle optimistického scénáře ještě letos, podle toho pesimistického až v dalším roce, skrývá ale minimálně jednu zapeklitost. A tou bude nutnost registrace do systému.

Přečíst článek

Kreditní karty

Z ulic mizí bankomaty i pobočky pošt. A cashback získává na popularitě

Češi přicházejí na chuť cashbacku. Tedy výběru hotovosti při nakupování. V obchodech si díky této službě vybírají hotovost rok od roku ve větším počtu i objemu, jak je zřejmé ze statistik Sdružení pro bankovní karty (SBK). Ještě před pěti lety přitom o tuto službu velký zájem zrovna moc nebyl. Proč se tedy chování Čechů i obchodníků nyní mění?

Přečíst článek

Virtuální karty chrání držitele před internetovými šmejdy. A na to Češi slyší

Virtuálních platebních karet už je dnes v Česku 16krát více než před pěti lety. A toto číslo se neustále zvyšuje. Stále více Čechů se tak chrání před zneužitím své platební karty právě pořízením té virtuální. Podívejte se, jaké jsou její výhody a ve které bance v Česku si dnes můžete virtuální kartu pořídit jen na pár kliknutí v internetovém či mobilním bankovnictví.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme