Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

platby - informace o tématu

Peníze přes telefonní číslo už umí posílat sedm bank. Češi se platby na kontakt ale stále učí

Půl roku po zavedení bankovní novinky s názvem Platby na kontakt se přidává ke službě nově i Moneta Money Bank. Službu, která umožňuje odeslání peněz na účet kolegy či známého jen s uvedením jeho telefonního čísla, umožňuje v Česku nyní už sedm bank. Shrnujeme, které banky tyto platby umí a jak to vše funguje.

Přečíst článek
Euro bankovky

Převod i posílání eur jde online už i bez skenování občanky. Nově stačí přihlášení přes Bank iD

Přečíst článek

Čtveřice bank přináší nový způsob placení kartou Cvak. Zaplatíte tím instalatérovi i na stánku

Přečíst článek

Výhody a nevýhody plateb jen na číslo mobilu. Spuštění novinky je na spadnutí

Další zjednodušení bankovních plateb z účtu na účet je na spadnutí. K odeslání platby na účet už vám brzo postačí vědět jen samotné telefonní číslo mobilu majitele. Odpadne tedy nutnost znát číslo účtu protistrany. Dlouho připravovaná novinka zvaná „Platby na kontakt“, kterou uvedou banky podle optimistického scénáře ještě letos, podle toho pesimistického až v dalším roce, skrývá ale minimálně jednu zapeklitost. A tou bude nutnost registrace do systému.

Přečíst článek
PayPal, ilustační foto

PayPal jde na trh s vlastním stablecoinem, který je navázaný na dolar

Americká platební společnost PayPal Holdings uvedla na trh vlastní stablecoin nazvaný PayPal USD se zkratkou PYUSD, který je navázaný na dolar. Snaží se tak podpořit přijetí digitálních měn pro platby a převody měn.

Přečíst článek
Manhattan

Americké inovace jsou pouze na export aneb kovářova kobyla chodí bosa

Různé žebříčky a studie pravidelně opěvují inovativnost Spojených států a tamních firem. V běžném životě si ale člověk na druhém břehu Atlantiku často přijde jak v rozvojové zemi, píše odborník na Spojené státy Newstreamu Zdeněk Pečený.

Přečíst článek

Čtvrtina Čechů stále odmítá platby kartou. Kteří to jsou a proč

S rozmachem moderních platebních metod experti prorokovali soumrak hotovosti. Říkalo se, že bankovky z našeho života brzo vymizí. Je to ale už pár let a nic takového se v Česku nekoná. Období covidové pandemie s tím sice trochu zahýbalo, ale bankovky tu jsou pořád. Podle průzkumu Euronetu existují totiž vybrané skupiny lidí a obchodníků, kteří dávají hotovosti přednost. Kdo jsou Češi, kteří chtějí mít mince a bankovky po kapsách a placení kartou se brání?

Přečíst článek
Chorvatská kuna

Na dovolenou do Chorvatska počítejte jen s eury. Kunou tam zaplatíte už jen pár dní

Čechy oblíbené Chorvatsko je od 1. ledna 2023 v eurozóně a platí se tam všude v eurech. Do 14. ledna 2023 s původní měnou – chorvatskou kunou – u Jadranu ještě stále zaplatíte. Po tomto datu budete muset s kunami jen do banky nebo na poštu. V Česku je směníte ve směnárnách jen výjimečně. 

Přečíst článek

Banky varují klienty, ať zaplatí včas. Některé platby lze poslat naposledy dnes

Největší problémy mohou nastat u plateb na stavební spoření nebo penzijní připojištění. Klienti tak mohou přijít o část státní podpory.

Přečíst článek
Inovace v digitálních platbách

Celodenní konference Boost your business! již v úterý

Jaká je budoucnost placení? Řítí se retail ekonomická krize? Jak pomoci byznysu a posílit prodej? Nad tím budou diskutovat podnikatelé, odborníci z byznysu, veřejné sféry i zájemci z řad spotřebitelů na celodenní konferenci pořádané společností Global Payments a zpravodajským webem Newstream.cz. 

Přečíst článek
bezkontaktní platba
video

Visa spustila v Česku novou službu. Click to Pay zjednoduší platby kartou na internetu

Karetní společnost Visa v Česku spustila novou službu pro placení na internetu Click to Pay, která je již dostupná v několika e-shopech. Na on-line tiskové konferenci o tom informoval šéf Visa pro ČR Petr Polák.

Přečíst článek
Uživatelské recenze

Nečekané dopady pandemie. Lidé nechtějí cash a hodnotí zboží na síti

Nárůst uživatelských hodnocení může proměnit reklamní trh a změnit to, jak budeme v budoucnu platit za zboží a služby. Češi jsou však oproti vyspělému světu stále trochu specifičtí.

Přečíst článek
Revolut, ilustrační foto

Revolut v Česku rozšíří služby, bude lépe konkurovat bankám

Světová finanční platforma Revolut uplatnila v Česku specializovanou evropskou bankovní licenci. Zákazníci, kteří přejdou na Revolut Bank, budou moci využívat její další služby. Jejich vklady budou pojištěné do 100 tisíc eur. Revolut má v ČR více než 300 tisíc uživatelů.

Přečíst článek
Reklama

News box

Investiční fond RedBird IMI, za kterým stojí mimo jiné emirát Abú Zabí, se chystá 🛑 stáhnout svou nabídku na převzetí britských novin The Daily Telegraph a časopisu The Spectator. Informoval o tom dnes list Financial Times (FT) s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Fond se k tomuto kroku podle zdrojů rozhodl po měsících jednání s britskou vládou, učinit by ho mohl již příští týden.
Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se Evropská unie naučila hodně o vzorcích chování Kremlu i ruského prezidenta 👴 Vladimira Putina a stala se tak ostražitější. V rozhovoru ke 20. výročí dosud největšího rozšíření Evropské unie to uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.
Pražská burza druhý týden v řadě oslabila. V uplynulém týdnu 📉 klesl index PX o 0,5 procenta na 1543,4 bodu. Nejvíce rostly akcie bankovní skupiny Erste, největší oslabení zaznamenala opět Pilulka. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu index PX ztratil 0,6 procenta.
Kyjevská správa oznámila urgentní evakuaci dvou nemocnic v metropoli kvůli obavám z možných ruských 🚀 úderů na tato zdravotnická zařízení. Informovala o tom dnes ukrajinská média. Jedno z evakuovaných zařízení je podle úřadu dětská nemocnice.
Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) 👨 Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v pondělí vedení strany, že dostával malé balíčky a že žádné peníze nepřijímal. Dnes o tom informoval magazín Der Spiegel.
Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích 🛑 zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.
Bývalý rumunský prezident Ion Iliescu, který se stal hlavou státu po pádu Ceaušescova režimu na konci roku 1989, byl 👨‍⚖️ obviněn ze zločinů proti lidskosti. Stalo se tak v souvislosti s vyšetřováním potlačení protestů z června 1990, kdy zemřeli nejméně čtyři lidé, napsala agentura AFP. Obviněni byli i tehdejší premiér Petre Roman a šéf tajné služby Virgil Magureanu.
ČEZ postaví v Dětmarovicích na Karvinsku nízkoemisní 🏭 teplárnu za dvě miliardy korun. Jejími hlavními zdroji budou biomasová kotelna o výkonu osm megawattů a dvě kogenerační jednotky o celkovém výkonu 20 megawattů. Hotova má být v roce 2026. Novinářům to v Dětmarovicích řekli zástupci skupiny ČEZ. 
Francie a Německo dnes podepsaly memorandum o 🤝 společném vývoji a výrobě tanku budoucnosti, který má nahradit současné válečné stroje obou zemí. Miistři zahraničí Sébastien Lecornu a Boris Pistorius to během schůzky v Paříži označili za významný milník, od něhož však k hotovému tanku zbývá podle nich ještě dlouhá cesta, informovaly tiskové agentury.
Soud na ruském Dálném východě odsoudil podnikatele 👨 Olega Kana, známého jako krabí král, k 17letému vězení za objednání vraždy konkurenta. Informovala o tom list Kommersant, podle kterého byl Kan souzen v nepřítomnosti. Před ruskou spravedlností se skrývá na neznámém místě v cizině, přičemž kolují zvěsti, že zemřel v Británii.
Reklama
Reklama
Doporučujeme