Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obrat cen v zemědělství, u většiny výrobců cenový růst aspoň zpomalil

Supermarket Albert
Albert
 ČTK

Meziroční růst cen většiny výrobců v Česku v květnu zpomalil, a v zemědělství dokonce po více než dvou letech ceny klesly. V průmyslu stouply o 3,6 procenta, ve stavebnictví o 6,9 procenta a ve službách pro podniky o 6,2 procenta. V zemědělství se ceny oproti loňsku snížily o 10,2 procenta, oznámil Český statistický úřad. Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj pro spotřebitele.

Reklama

Nárůst cen v zemědělství dosáhl loni v červnu dokonce i více než 40 procent. Pak ale zdražování nejdřív postupně od loňského prosince zpomalovalo a v dubnu se téměř zastavilo. Květnový pokles cen je prvním zlevněním u zemědělských výrobců od února 2021. V průmyslu růst cen zpomaluje vytrvale od loňského října a nyní je meziroční zdražení nejnižší od března 2021. Ve stavebnictví začalo zpomalování růstu cen teprve letos v lednu. Růst cen tržních služeb pro podniky kolísá měsíc od měsíce a nemá jasný trend. Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.

Ceny v květnu zpomalily růst. Sen o jednociferné inflaci se ale stále rozplývá

AKTUALIZOVÁNO: Ceny v květnu zpomalily růst. Sen o jednociferné inflaci se ale stále rozplývá

Inflace v Česku opět zpomalila, meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v květnu o 11,1 procenta, což bylo o 1,6 procentního bodu méně než v dubnu, uvedl Český statistický úřad. Míra inflace je ale vyšší, než odhadovali analytici a stále se drží dál od vytoužené jednociferné hodnoty.

Přečíst článek

„Výrobní ceny v tuzemském průmyslu zaznamenaly v květnu osmé zpomalení meziročního růstu v řadě, když finanční trh očekával zmírnění růstu cen na 3,8 procenta,” řekl analytik Generali Investments Radomír Jáč. Tendence pozorované v dubnu a květnu podle něj naznačují, že zpomalení meziročního růstu cen v průmyslu bude ve druhém čtvrtletí výraznější, než předpokládala prognóza České národní banky.

Češi jsou švorc, proto potraviny zlevňují

Lukáš Kovanda: „Zkrotili jsme Babišovu drahotu.“ Vládní strany se mohou pyšnit novým heslem

Inflace v Česku je neústupnější, než se čekalo. Přesto už v příštím roce opravdu výrazně klesne. To si vládní pětikoalice před dalšími sněmovními volbami přičte nepochybně jako svoji zásluhu. „Zkrotili jsme Babišovu drahotu,“ může znít jedno z jejích hesel. Zároveň část pětikoalice využije nynější dění k zesílení volání po rychlém přijetí eura, píše hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Bude to ale odůvodněné?

Přečíst článek

Argument pro stabilitu úrokových sazeb

Pokles růstu výrobních cen je i ve zbytku Evropy a lze předpokládat, že bude v nadcházejících měsících pokračovat, doplnil analytik Cyrrusu Vít Hradil. S několikaměsíčním zpožděním se zlevnění ve výrobní sféře bude projevovat i v uklidňování cen spotřebitelských. „Z pohledu ČNB jde o další argument ve prospěch stability sazeb, která je tak na zasedání ve středu příštího týdne podle nás téměř zaručena,” dodal.

U zemědělských výrobců klesly v květnu ceny v rostlinné výrobě o 24,4 procenta, zatímco v živočišné výrobě o 11,1 procenta stouply. Snížily se například ceny olejnin o 33,7 procenta a ceny obilovin o 23,6 procenta. Zdražila čerstvá zelenina o 20,1 procenta, brambory o 16,4 procenta, vejce o 38,5 procenta nebo prasata o 20,7 procenta.

Další pokles inflace na obzoru. Ceny výrobců v dubnu opět klesly, následovat by měly ceny v obchodech

Sbohem, inflační vlno. Ceny výrobců v dubnu opět klesly, následovat by měly ceny v obchodech

Ceny výrobců v dubnu zamířily další měsíc po sobě dolů. Vyplývá to z aktuálních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Vývoj je dobrou zprávou i pro spotřebitele, neboť nižší ceny výrobců se následně propíšou i do konečných cen zboží a služeb.

Přečíst článek

Realitní služby dál rostou

V průmyslu stouply třeba ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu o 19,3 procenta, ceny potravinářských výrobků o 10,6 procenta, ceny černého a hnědého uhlí a lignitu o 66,5 procenta a ceny ostatních nekovových minerálních výrobků o 16,2 procenta. Zlevnily naopak chemické látky a přípravky o 13,6 procenta, základní kovy o 13 procent a dřevo a dřevěné a korkové výrobky o 15,8 procenta.

Ve stavebnictví se v květnu meziročně zvýšily ceny spotřebovávaných materiálů a výrobků o 2,4 procenta. Ve službách vzrostly ceny za služby v zaměstnání o 28,4 procenta, za programování o 9,6 procenta, za služby v oblasti nemovitostí o 7,1 procenta, za reklamní služby a průzkum trhu o 5,6 procenta a za služby v pozemní dopravě o pět procent.

Pavel Prokop, výkonný ředitel firemního bankovnictví ČSOB

Firmy už jsou z nejhoršího venku. Vítáme jejich křehký optimismus, říká bankéř Prokop

Po letech spojených s uzavíráním provozů a energetickou krizí začínají mít české firmy už zase chuť opatrně investovat a rozšiřovat podnikání. Nálada českých firem a podnikatelů se vrací podle Indexu očekávání firem, který dnes zveřejnila ČSOB, do období před příchodem pandemie covid-19. „České firmy jsou neuvěřitelně vitální a schopné ustát ekonomické nástrahy a výzvy, a to nás vede k mírnému a velmi křehkému optimismu do budoucna,“ zdůraznil v rozhovoru Pavel Prokop, výkonný ředitel firemního bankovnictví ČSOB. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Konec růstu cen je v nedohlednu

Konec růstu cen je v nedohlednu. I v zemědělství se po čtyřech měsících poklesu začalo zase zdražovat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme