Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflační vlna ve výrobě zvolňuje. V dubnu už může být jednociferná

Vítkovice Steel
Vítkovice Steel
Veronika Kudrnová
vku

Inflační vlna ve výrobě postupně opadá. I březnová čísla potvrdila zpomalení růstu cen v průmyslu, zemědělství i stavebnictví. Přispěly k tomu nižší ceny energií, roli hraje ale i vyšší srovnávací základna z loňska, upozorňují analytici. V dubnu podle nich výrobní inflace klesne na jednociferné hodnoty, později během roku ji bude následovat i index spotřebitelských cen.

Reklama

Díky levnějším energiím a pozitivnímu vlivu nižších cen ropy se v průmyslu oproti předchozímu měsíci ceny snížily o jedno procento. Meziročně jsou aktuálně ceny v největším tuzemském odvětví vyšší o 10,2 procenta, ukazují údaje Českého statistického úřadu. 

Výrobní inflace zvolňuje

„Ceny zemědělských a průmyslových výrobců meziročně výrazně zmírnily růst,“ zhodnotil březnový vývoj vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš. V únoru stouply ceny v průmyslu o 16 procent.

„I když propad z předchozích 16 procent je především důsledkem fungování vysokého srovnávacího základu z loňského roku, je už vidět i pozitivní trend v energetice reagující na příznivější vývoj cen elektřiny a plynu na evropském trhu,“ uvedl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek. Inflační vlna podle něj opadá nejenom v rafinériích, ale i v chemickém, kovodělném a dřevozpracujícím průmyslu.

Dál zlevňuje především produkce energeticky náročných výrob. Výrazné zpomalení zaznamenává zpracovatelský průmysl jako celek, kde růst cen zpomalil na necelých šest procent.

„Meziroční zpomalení růstu výrobních cen v tuzemském průmyslu táhly jak ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu, tak i výrazné zpomalení meziročního růstu cen ve zpracovatelském průmyslu,“ uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Výroba osobních aut v Česku v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 31,5 procenta na 353 770 vozů.

Automobilky nastartovaly, v tuzemsku se v prvním čtvrtletí vyrobilo 353 770 nových vozů

Výroba osobních aut v Česku v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 31,5 procenta na 353 770 vozů. Z toho 11,7 procenta produkce tvořily elektrické vozy. Výrobní výsledky se tak přiblížily předkrizovým hodnotám roku 2019, oznámilo Sdružení automobilového průmyslu (SAP).

Přečíst článek

„Meziroční dynamika růstu cen klesala i v páteřních oblastech průmyslu jako automotive a strojírenství. Výjimkou byla produkce těžebního průmyslu, kde v posledních měsících začaly výrazně růst ceny kamene, jílu a písku, což se může časem odrazit v cenách ve stavebnictví,“ uvedl hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

„Jasně pozitivní signály zatím nejsou vidět u některých výrobců stavebních materiálů, zejména pokud jde o cement a beton,“ doplnil Dufek.

V Praze vznikne největší dřevěný bytový dům v Česku, Radlický dřevák

Beton je mrtvý. Developeři objevují kouzlo výstavby ze dřeva

Zraky developerů, kteří chtějí pracovat se dřevem, se upínají k expertní komisi, která nyní zkoumá technologické kvality nových dřevěných materiálů. Všichni očekávají, že již brzy padne verdikt, který umožní navýšit počet pater u budov ze dřeva.

Přečíst článek

Na snížení cen pro spotřebitele to zatím nevypadá

Spotřebitele zatím nepotěší ani vývoj cen v potravinářském průmyslu, kde jsou kromě olejů stále ceny ještě výrazně vyšší než loni. „Sice už zpomalují ceny i u zemědělských výrobců, avšak na snížení cen pro spotřebitele to rozhodně až na drobné výjimky ještě nevypadá,“ uvedl Dufek.

U zpracovatelů potravin se vše bude podle Bureše projevovat se zpožděním a až na oleje a tuky zatím k žádným výraznějším poklesům cen nedochází - naopak dál výrazně zdražovala produkce masa, zeleniny a nápojů. To ukazuje na relativní setrvačnost potravinové inflace v nejbližších měsících.

Britové stále čelí inflaci nad 10 procent, jako jediní z celé západní Evropy

Meziroční míra inflace v Británii se v březnu snížila na 10,1 procenta z únorových 10,4 procenta. Oznámil to britský statistický úřad. Analytici odhadovali, že se inflace poprvé po půl roce dostane po deset procent. I přes březnový pokles je míra inflace v Británii nejvyšší v západní Evropě a jako v jediné západoevropské zemi je dvouciferná.

Přečíst článek

„V dalším průběhu roku očekáváme další pokles dynamiky průmyslových cen, ale relativně vysokou setrvačnost inflace v páteřních průmyslových odvětvích v čele s automotive, který pravděpodobně do své produkce bude promítat nově i relativně rychlý růst mezd,“ soudí Bureš.

Analytici se shodují, že výrobní inflace v dubnu klesne na jednociferné hodnoty. „Ke zpomalení meziročního růstu výrobních cen v průmyslu by měl přispět vývoj cen komodit, silnější koruna a vysoká srovnávací základna, kterou představuje vývoj výrobních cen v loňském prvním pololetí. Pokles cen energií a komodit obecně by měl vést k dalšímu zpomalení růstu výrobních cen také v případě zemědělství,“ uvedl Jáč.

„Pozitivní trend energií a některých dalších komodit by měly zajistit další zpomalení inflačního trendu výrobních a následně i spotřebitelských cen. Po jednociferné výrobní inflaci, kterou můžeme očekávat už příští měsíc, bude s odstupem následovat v létě i jednociferná spotřebitelská inflace,“ očekává Dufek.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme