Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Konec covidové i inflační krize u potravin. Znatelné zlevňování v obchodech je na dohled

Lukáš Kovanda: Ceny v zemědělství se propadly. Znatelné zlevňování potravin v obchodech je na dohled
ČTK
Lukáš Kovanda

Ceny v zemědělské výrobě masivně padají, nejvíce minimálně od roku 2010. Znatelné zlevňování potravin v obchodech je na dohled, celková inflace může být už v příštím roce jen jednoprocentní, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Ceny zemědělských výrobců v květnu podle Českého statistického úřadu masivně klesly, meziročně o více než desetinu. Jedná se o jejich nejvýraznější pokles minimálně od roku 2010.

Lukáš Kovanda: Benzin mírně zdražil. Přesto čeká motoristy nečekaně levné léto

Lukáš Kovanda: Motoristé, radujte se. Čeká vás nečekaně levné léto

Motoristy čeká nečekaně levné léto, za benzín platí o 10 korun na litr méně než loni, za naftu o 15 korun. A ceny půjdou níž, v USA totiž roste riziko recese, i kvůli včerejším slovům tamní centrální banky, míní hlavní analytik Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Jedná se o ceny, za něž zemědělci dodávají svoji produkci do obchodní sítě nebo zpracovatelům, například z řad potravinářů. Masivní snížení cen v zemědělské výrobě tak předznamenává znatelné zlevnění cen potravin v obchodech. Zemědělský a potravinářský segment tak tímto v podstatě překonal jak covidovou, tak inflační krizi.

Hlavním důvodem je propad cen energií

Nelze čekat, že se ceny potravin v obchodech vrátí na úroveň před válkou a pandemií, nicméně zlevnění celé řady z nich by se zákazník dočkat měl. Klíčovým důvodem propadu cen je a bude výrazné zlevňování energií v čele s plynem a elektřinou, které bude pokračovat i v příštím roce.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Zdražování potravin zpomalilo, kontroly podle ministra Nekuly ukázaly pochybení obchodníků

Meziroční inflace u potravin v květnu podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) zpomalila z dubnových 17 procent na 14,5 procenta. V lednu byla inflace u potravin 25 procent. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) upozornil, že u některých potravin meziměsíčně ceny ale stoupají. Týká se to například pečiva, masa, mléčných výroků nebo zeleniny. A to přesto, že klesají ceny zemědělských komodit nebo energií, uvedl.

Přečíst článek

Zlevňují také další vstupy. Na druhé straně oslabuje poptávka, neboť zejména sociálně zranitelnější domácnosti jsou již uplynulými čtvrtletími rapidní inflace finančně vyčerpány. Omezovat spotřebu musí ale také střední vrstvy.

Vše o inflaci čtěte zde

Inflace klesá nejen v zemědělské, ale také v průmyslové výrobě. Ceny v průmyslové výrobě rostly v květnu meziročně o 3,6 procenta, nejméně od března 2021. Tento pokles inflace předznamenává zmírnění inflačních tlaků v oblasti spotřeby.

Češi jsou švorc, proto potraviny zlevňují

Lukáš Kovanda: „Zkrotili jsme Babišovu drahotu.“ Vládní strany se mohou pyšnit novým heslem

Inflace v Česku je neústupnější, než se čekalo. Přesto už v příštím roce opravdu výrazně klesne. To si vládní pětikoalice před dalšími sněmovními volbami přičte nepochybně jako svoji zásluhu. „Zkrotili jsme Babišovu drahotu,“ může znít jedno z jejích hesel. Zároveň část pětikoalice využije nynější dění k zesílení volání po rychlém přijetí eura, píše hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Bude to ale odůvodněné?

Přečíst článek

Spotřebitelská inflace tak i díky právě propadu inflace v oblasti zemědělské a průmyslové výroby citelně klesne. Už v příštím roce by tak mohla být jen zhruba jednoprocentní. Takovou hodnotu prognózuje Česku druhá největší švýcarská banka Julius Bär. Prognózy dalších mezinárodních i tuzemských institucí hovoří o poklesu spotřebitelské inflace na úroveň dvouprocentního cíle České národní banky nejpozději v roce 2025.

Další komentáře Lukáše Kovandy čtěte zde

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Ceny v květnu zpomalily růst. Sen o jednociferné inflaci se ale stále rozplývá

AKTUALIZOVÁNO: Ceny v květnu zpomalily růst. Sen o jednociferné inflaci se ale stále rozplývá

Inflace v Česku opět zpomalila, meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v květnu o 11,1 procenta, což bylo o 1,6 procentního bodu méně než v dubnu, uvedl Český statistický úřad. Míra inflace je ale vyšší, než odhadovali analytici a stále se drží dál od vytoužené jednociferné hodnoty.

Přečíst článek

 

Reklama

Související

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) komentuje ceny cukru. Sníměk pochází z února.

AKTUALIZOVÁNO: Cukr v Česku zdražil o 98 procent. Nejvíce v EU, hlásí Eurostat

Přečíst článek
Konec růstu cen je v nedohlednu

Konec růstu cen je v nedohlednu. I v zemědělství se po čtyřech měsících poklesu začalo zase zdražovat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme