Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sbohem, inflační vlno. Ceny výrobců v dubnu opět klesly, následovat by měly ceny v obchodech

Další pokles inflace na obzoru. Ceny výrobců v dubnu opět klesly, následovat by měly ceny v obchodech
ČTK

Ceny výrobců v dubnu zamířily další měsíc po sobě dolů. Vyplývá to z aktuálních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Vývoj je dobrou zprávou i pro spotřebitele, neboť nižší ceny výrobců se následně propíšou i do konečných cen zboží a služeb.

Reklama

V meziměsíčním srovnání statistici zaznamenali v zemědělství i průmyslu pokles cen výrobců, a to o 3,3 procenta, respektive o 1,2 procenta. Naopak ve stavebnictví ceny mírně stouply o 0,3 procenta.

O snížení se postaraly zejména ceny elektřiny

„Ceny průmyslových i zemědělských výrobců se v dubnu meziměsíčně snížily, a to nikoliv symbolicky. V průmyslu se o zlevnění postarala především energetika reagující na příznivý vývoj cen elektřiny na německém trhu,“ uvedl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek. „Ale nebyla v tom zdaleka sama, protože dolů zamířily díky nižším cenám ropy i rafinérské produkty a zlevňoval dokonce potravinářský průmysl,“ podotkl.

Dalibor Martínek: Vývoj inflace lze sledovat mezi regály. Ceny budou klesat

V obchodech s potravinami je nyní možné v reálném čase sledovat klesání inflace, které až za několik týdnů, v polovině příštího měsíce, potvrdí ve svých číslech statistický úřad. Ten vydá jakýsi údaj, pravděpodobně se blížící deseti procentům meziročního zdražení.

Přečíst článek

Na dnešních výsledcích (ČSÚ) je vidět, že inflační vlna začíná konečně odeznívat. K tomuto tolik očekávanému vývoji přispěla nejenom silnější koruna, ale především zklidnění situace na energetických a dalších komoditních trzích. Tlak přichází ovšem i ze strany slabší poptávky, která na normalizaci ceníků tlačí čím dál více,“ míní Dufek.

Dobrá zpráva pro spotřebitele

„Dnešní výsledky cen jsou pozitivní zprávou i pro spotřebitele, protože je vidět, že tlak na ceny ze strany výroby opadá. V zemědělství jsou tentokrát ceny dokonce i meziročně níže, takže postupně bychom se měli dočkat i příznivějšího vývoje u cen na pultech obchodů,“ podotkl s tím, že i průzkumy mezi firmami potvrzují výrazné opadávání inflačních očekávání. „Vznikají tak příznivé podmínky i pro rychlejší ústup spotřebitelské inflace,“ dodal.

Ceny stavebních prací a tržních služeb naproti tomu nadále rostly. Ceny stavebních prací byly meziměsíčně vyšší o 0,3 procenta a ceny tržních služeb pro podniky o 1,4 procenta. V obou případech tak šlo o srovnatelné tempo růstu cen, které bylo zaznamenáno v březnu.  „Tyto cenové okruhy jsou více napojené na stav tuzemské ekonomiky a ukazují na přetrvávající perzistentní tlaky na růst cen související s napjatým trhem práce a akcelerujícím růstem mezd,“ uvedl analytik Komerční banky Martin Gürtler.

Aleš Michl, guvernér ČNB

Michl připustil možné zvýšení sazeb v červnu. Inflace by do čtvrt roku měla spadnout pod 10 procent

Meziroční inflace by do tří měsíců měla klesnout pod deset procent. Trend jejího postupného poklesu podle něj začal v únoru, kdy klesla na 16,7 procenta. Na dnešním setkání se studenty na Vysoké škole ekonomické v Praze to řekl guvernér České národní banky (ČNB) Aleš Michl. V dubnu inflace činila 12,7 procenta.

Přečíst článek

„Dosavadní vývoj v primárních cenových okruzích naznačuje, že zatímco celková inflace by se měla nadále poměrně rychle snižovat, její jádrová složka by mohla zůstat zvýšená po delší dobu,“ podotkl Gürtler.

V meziročním srovnání růst cen zpomalil

Co se týče meziročního růstu cen výrobců v průmyslu a stavebnictví, v dubnu opět zpomalil, v zemědělství se téměř zastavil. V průmyslu ceny proti loňskému dubnu stouply o 6,4 procenta, stavební práce zdražily o 7,8 procenta a ceny v zemědělství vzrostly o 0,1 procenta, což pro agrární sektor znamená výrazný pokles z březnových 11,6 procenta.

Ve stavebnictví v dubnu meziročně zpomalil růst cen prací i materiálu. V březnu stavební práce byly podle zpřesnění meziročně vyšší o devět procent a materiál o 10,2 procenta, zatímco v dubnu byly stavební práce meziročně dražší o 7,8 procenta a materiál a výrobky spotřebovávané ve stavebnictví o šest procent.

Brusel mírně vylepšil růst české ekonomiky. Zato tuzemská inflace poroste po Maďarsku nejrychleji v EU

AKTUALIZOVÁNO: Brusel mírně vylepšil růst české ekonomiky. Zato tuzemská inflace poroste po Maďarsku nejrychleji v EU

Evropská komise nepatrně zvýšila odhad letošního výkonu české ekonomiky, který však i s růstem 0,2 procenta výrazně zaostane za průměrem celé Evropské unie. Zato inflace bude podle čerstvé prognózy výrazně vyšší. Brusel očekává 11,9 procenta, což je po Maďarsku druhý nejrychlejší růst cen z celé Evropské unie.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pavel Kysilka

Se zdražováním není definitivní konec, čeká nás turbulentní období, říká Pavel Kysilka

Přečíst článek
Benzín stojí opět přes čtyřicet za litr. Je nejdražší od konce roku

AKTUALIZOVÁNO: Benzín stojí opět přes čtyřicet za litr. Je nejdražší od konce roku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme