Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejen plyn a ropa. Zdražuje vše, až na zlato

Cena ropy
iStock
Stanislav Šulc

Energetické komodity jdou nahoru o desítky procent, což povede k dalšímu zdražování zboží a služeb. Nahoru jdou ale ceny i dalších komodit. Naopak výrazně ztrácejí cenné kovy a také produkty ze sóji.

Reklama

Růst cen v důsledku postpandemického šoku zasahuje odvětví napříč. Kvůli rostoucí poptávce a komplikujícím se dodavatelským řetězům tak zdražují téměř všechny klíčové komodity pro průmyslu, ale také třeba potraviny. Situace vyhnala komoditní index agentury Bloomberg na historická maxima, když jeho hodnota oproti loňskému březnu vzrostla o devadesát procent.

 

„Nejvíce zdražují zejména energetické komodity jako zemní plyn, jehož cena roste kvůli obavám z nedostatku zejména v Evropě a Číně, nicméně reálně hrozí, že se tyto obavy přelijí do zbytku světa,“ uvedl Gerson Freitas Jr. z agentury Bloomberg. „Ropa navíc poskočila nejvíc za sedm let po pondělním oznámení OPEC+, že zachová jen postupné zvyšování těžby navzdory rychle rostoucí poptávce kvůli cenám plynu,“ dodal Freitas.

Lubomír Lízal, šéf Expobank CZ a bývalý člen bankovní rady ČNB

Lízal: I po zvýšení sazeb je ekonomika stále podporovaná

Jsou dvě cesty. Buď bude inflace vyšší než jsme byli zvyklí a centrální banky to budou tolerovat. Pak dluhy umažeme inflací. Nebo budou výrazně vyšší úrokové sazby, než jsme byli zvyklí. To pak hrozí útlum ekonomiky, říká bankéř a bývalý člen bankovní rady ČNB Lubomír Lízal. Rizikem je podle něj kombinace nákladové inflace a nižšího ekonomického růstu.

Přečíst článek

Nicméně nejsou to jen energetické komodity, co zdražuje o desítky procent. Nahoru jde cena kávy (56 procent), hliníku (47 procent) či bavlny a cukru. Bloomberg připomíná, že růst cen komodit se pak negativně projevuje v růstu cen téměř všeho od nemovitostí po maso či automobily.

Petr Svoboda / Newstream

Sázka na zlato? Špatná volba

Přesto zdaleka ne všechny komodity zdražují. Naopak jeden poměrně významný segment zlevňuje, což však zejména konzervativním investorům nečiní radost. Mezi letošní poražené totiž patří drahé kovy. Kdo 1. ledna letošního roku z obav před inflací či protahující se pandemické nejistoty vsadil na zlato, učinil poměrně špatnou sázku. Na počátku letošního ledna se cena žlutého kovu pohybovala na úrovních blížících se hranici 2000 dolarů za troyskou unci. V průběhu roku však cena již spíše klesala, spadla dokonce pod hranici 1700 dolarů za troyskou unci. A v současnosti se drží na částkách kolem 1750 dolarů.

V komoditním indexu Bloombergu zlato také propadlo, konkrétně letos ztratilo sedm procent. Bloomberg to vysvětluje zejména ohlášením utahování politiky americké centrální banky, což posílilo dolar a zlatu ubralo na atraktivitě. Ještě hůře na tom přitom je stříbro, které se propadlo o 14 procent. Pro zajímavost nejvyšší propad, který Bloomberg uvádí, je u sójového masa, jež se propadlo o čtvrtinu.

Bývalý americký prezident Donald Trump

Trump chce zpátky do politiky. Kvůli inflaci

Ceny benzínu budou za rok ještě vyšší, tvrdí exprezident.

Přečíst článek

Čína hraje druhé housle

Aktuální situace pak ukázala výraznou změnu na globálním komoditním trhu. Čína na něm přestala mít hlavní slovo a ceny komodit daleko výrazněji reagují na dění v Evropě a Spojených státech amerických. „Rychlost, s jakou se obnovuje a roste poptávka zejména v USA, vede k tomu, že si Čína již nadále nemůže na komoditním trhu diktovat svým chováním ceny,“ uvedl již dříve analytik Goldman Sachs Jeff Currie.

Bloomberg připomíná, že již na jaře se největší země světa snažila bojovat s inflací a podařilo se jí nákupní strategií snížit ceny železné rudy až o 20 procent. Ale u dalších materiálů se jí to již nepodařilo a ve stejné době Bloomberg Commodity Spot Index poklesl jen o jediné procento.

>>>>Chcete se ubránit inflaci? Vše o zvyšování cen na jednom místě<<<<

Bitcoin, ilustrační foto

Bitcoin má za sebou další divoký týden

Nejznámější kryptoměna bitcoin má za sebou týden jak na horské dráze.

Přečíst článek

Mark Zuckerberg

Lukáš Kovanda: Zuckerberg zchudl, navíc pomohl konkurenci Facebooku

Zuckerberg během výpadku Facebooku zchudnul o dvojnásobek Babišova majetku. Výpadek Facebooku „přihrál“ miliony nových uživatelů platformám Signal a Telegram.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme