Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bitcoin má za sebou další divoký týden

Bitcoin, ilustrační foto
Pixabay
Zdeněk Pečený

Nejznámější kryptoměna bitcoin má za sebou týden jak na horské dráze.

Reklama

Zatímco ve čtvrtek uzavřela uplynulý měsíc se ztrátou více než sedm procent, v pátek skokově posílila o 10 procent. Nejvíce se tento obrat přičítá prohlášení šéfa amerického centrální banky (Fed), Jeroma Powella, že američtí regulátoři nemají žádné plány na zákaz kryptoměn. 

Mezi mlýnskými kameny

Powell na slyšení v Kongresu na dotaz, zda Spojené státy plánují omezení či zákaz, odpověděl, že Fed žádné takové plány nemá. To byla pro krypto investory pořádná úleva. Na počátku týdne totiž přicházely opačné zprávy.

Před týdnem se naplnily obavy mnohých těžařů kryptoplatidel, když Čína zakázala těžbu virtuálních měn na svém území. Krom toho zakázala také všechny kryptoměnové transakce. Čínská centrální banka prohlásila, že si došlápne na kryptoměnové spekulace a ve snaze ochránit majetek a udržet ekonomický, finanční a sociální pořádek. Čína vyvíjí svoji vlastní, státní, kryptoměnu.

Bitcoin, ilustrační foto

Salvador zavádí bitcoin jako zákonné platidlo. Veřejnost zrovna nejásá

Po dvanácti letech existence čeká dnes kryptoměnu bitcoin jedna z největších výzev jeho dosavadní historie. Stává se poprvé oficiálně používaným, zákonným platidlem některé ze zemí světa. A sice středoamerického Salvadoru.

Přečíst článek

Může za to Fed?

Řada obchodníků a analytiků si ale klade otázku, zda za víkendovým růstem cen kryptoměn stojí pouze prohlášení šéfa americké centrální banky. „Trhy se pohybovaly do strany už dlouhé týdny kvůli nejasné regulaci a náznakům od amerických úřadů, že se chystají výrazně omezit krypto aktivitu,“ řekl agentuře Bloomberg Leah Wald, šéf správce krypto aktiv Valkyrie Investments.

„Když se to zkombinuje se slabou aktivitou na akciovém trhu a historickým faktem, že říjen bývá pro kryptoměny růstovým měsícem, máme tu zajímavý mix. Zdá, že investoři již od začátku měsíce přesedlali na rizikovější obchodní strategie na trhu kryptoměn ve snaze získat zajímavé výnosy na netradičních aktivech,“ dodal.

Nelehký rok

Vypadá to, že očekávaná větší stabilita cen zavedených kryptoměn je zatím v nedohlednu. Od začátku roku si bitcoin stále připisuje krásný zisk, když investorům od 1. ledna do dneška vydělal přes 66 procent. Mnozí investoři si ale ještě na počátku jara slibovali podstatně tučnější rok. Aktuálně se Bitcoin snaží vyšvihnout opět nad hranici 50 tisíc dolarů, ale řada investorů – omámených ze zázračného kryptoměnového růstu na počátku roku – očekávala dnes bitcoin již nad 100 tisíci dolary za digitální minci.

Bitcoin, ilustrační obrázek

Stanislav Šulc: Tajnosti s kryptem brzy skončí. Přijde daň z bitcoinu?

Všichni se báli, že s koncem fyzických peněz přijde konec svobody. Velký bratr se ale zatím nekoná, ukazuje zkušenost s kryptoměnami. Anonymní kryptopeněženky nicméně nejspíš již brzy dostanou zákaz v Evropě a také v Americe.

Přečíst článek

Po rychlém růstu z počátku roku dorazilo s jarem vystřízlivění. Bitcoin ve druhém čtvrtletí ztratil 41 procent své hodnoty, když červen zakončil na ceně 35 tisíc dolarů. Navzdory zářijovému sedmiprocentnímu poklesu, skončil třetí kvartál 25procentním plusem. To stále zdaleka nestačí na zalepení jarních ztrát.

Investorům se již delší dobu nedaří dostat bitcoin zpět na dubnové hodnoty, kdy se obchodoval i za více než 60 tisíc dolarů za kus. Investoři, kteří doufali, že před letošními Vánoci odprodají své bitcoiny za víc než 100 tisíc dolarů si tak musejí počkat, minimálně do přáštích Vánoc.

Bitcoin jako zákonné platidlo

Minulý měsíc se bitcoin stal, vedle amerického dolaru, zákonným platidlem ve středoamerickém Salvadoru. Jeho zavedení však provázeli protesty místních a technické problémy. Namísto vzpruhy pro kryptoměnu se toto zavedení stalo spíše přítěží a měna reagovala mírným oslabením. Aktuálně žádné další země zavedení bitcoinu, či jiné kryptoměny, jako zákonného platidla neplánují. Po salvadorském fiasku se to dá brát za dobrou zprávu pro bitcoin a další kryptoplatidla.

Powell ke stablecoins

Šéf Fedu Jerome Powell ve své svém vystoupení v Kongresu zmínil, že takzvané stablecoins by mohly být vhodné k určité regulaci.

„Stablecoins jsou jako fondy peněžního trhu, bankovních vkladů, ale do velké míry jsou mimo dosah regulátora a bylo při patřičné, aby byly regulovány,“ řekl Powell.

„Stejná aktivita, stejná regulace,“ dodal. Stablecoins mohou mít navázanou cenu na konkrétní měnu či komoditu. Nejznámější stablecoin je tether, který má pátou největší kapitalizaci ze všech kryptoměn. Je navázaný na americký dolar v kurzu jedna ku jedné.

Lubor Žalman

Peníze jsou jen žetony, říká bývalý bankéř Lubor Žalman

Větší banky mají větší možnosti, a proto toho mohou pro své klienty více udělat. Ne vždy to tak platí, říká spolumajitel Encor Wealth Management Lubor Žalman. Někdejší bankéř za svůj život několikrát počítal, jakou minimální velikost má mít banka, aby byla alespoň na nule. Teď se zamýšlí nad tím, zda pandemie změní chování investorů.

Přečíst článek

Bitcoin, ilustrační foto

Bitcoin citelně padá. Peking zakázal všechny transakce s kryptoměnami

Bitcoin a další kryptoměny dnes citelně oslabují. Čínská centrální banka totiž prohlásila všechny transakce související s kryptoměnami za nezákonné.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bitcoin, ilustrační foto

Bitcoin se po „jestřábím“ Powellově projevu vrátil pod psychologickou hranici 20 tisíc dolarů

Přečíst článek
Bitcoin je rekordně drahý

Kovanda: Bitcoin je rekordně drahý. Už i tradicionalista Trump uznal jeho legitimitu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme