Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lízal: I po zvýšení sazeb je ekonomika stále podporovaná

Lubomír Lízal, šéf Expobank CZ a bývalý člen bankovní rady ČNB
Richard Navara/Expobank CZ
Tereza Zavadilová

Jsou dvě cesty. Buď bude inflace vyšší než jsme byli zvyklí a centrální banky to budou tolerovat. Pak dluhy umažeme inflací. Nebo budou výrazně vyšší úrokové sazby, než jsme byli zvyklí. To pak hrozí útlum ekonomiky, říká bankéř a bývalý člen bankovní rady ČNB Lubomír Lízal. Rizikem je podle něj kombinace nákladové inflace a nižšího ekonomického růstu.

Reklama

Česká ekonomika je i po nedávném zvýšení sazeb Českou národní bankou (ČNB) v expanzivním módu, uvedl dnes na snídani s partnery ředitel Expobank CZ a bývalý centrální bankéř Lubomír Lízal. Neplatí tedy, že centrální banka by svým měnovým utažením ohrozila růst ekonomiky. 

„Stále platí ekonomická poučka, že reálná úroková míra je zhruba jedno procento. Takže pokud je inflace čtyři procenta, sazby s jakoukoli výší pod pět procent jsou stimulací ekonomiky," vysvětlil Lízal.

„Za poslední čtyři roky jsme se sazbami nedostali nad úroveň inflace, prostředí je tedy stále stimulační,” dodal bankéř. 

A co se děje, když je ekonomika dlouhodobě stimulována? „Nafukují se ceny aktiv, například nemovitostí. Což je příznivé pro banky, protože zástavy nabývají na hodnotě a pak i půjčka, která je špatná, se stává dobrou. Tento stav by ale neměl trvat dlouho,” vysvětlil Lízal. 

Podle něj ovšem neklesla inflační očekávání - ta podle posledních dat z léta byla zhruba půl procentního bodu nad dvouprocentním inflačním cílem ČNB. „Takže je otázka, zda z tohoto hlediska byla akce ČNB dostatečná,” poznamenal. 

Elektřina jako ropný šok

Situace v oblasti cen podle něj vypadá, že bude růstové prostředí dlouhodobější. Jsou vysoké inflační tlaky ze zahraničí. „Tak vysokou inflaci v průmyslu jsme viděli naposledy během transformace v devadesátých letech,” uvedl Lízal. 

Důležitý je podle něj budoucí vývoj cen energií. Cena elektřiny vyskočila na trojnásobek proti dlouhodobému normálu - jsou za tím především spekulace na růst cen povolenek a také obecně očekávání vyplývající ze zelené transformace ekonomiky, kde se počítá s novými daněmi na různé komodity. Kdyby cena elektřiny zůstala takto vysoká delší dobu, nabízí se podle Lízala paralela s ropným šokem v sedmdesátých letech, kdy po zvýšení cen ropy na dvoj až trojnásobek následovala vleklá ekonomická krize.

Podle bankéře lze tedy říci, že jsou inflační tlaky trvalé a pak ty, které pominou. Mezi ty druhé by patřila současná předvolební fiskální expanze, ovšem ta je do velké míry mandatorní. Takže lze očekávat řešení v podobě zvýšení daní. Rizikem jsou také neukotvená inflační očekávání i rozbité dodavatelsko-odběratelské řetězce. 

„Jsou dvě cesty. Buď bude inflace vyšší než jsme byli zvyklí a centrální banky to budou tolerovat. Pak dluhy umažeme inflací. Nebo budou výrazně vyšší úrokové sazby, než jsme byli zvyklí. Pak hrozí útlum ekonomiky,” shrnul bankéř.  Rizikem je podle něj kombinace nákladové inflace a nižšího ekonomického růstu.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lubomír Lízal, ředitel Expobank CZ

Lubomír Lízal: Vysoká inflace pomůže vládě s dluhem, ale jen chvilku

Přečíst článek
V devadesátkách se ekonomická debata vedla o daních, dneska o dotacích. To není normální ekonomika, říká Lubomír Lízal, bývalý člen rady ČNB a exředitel Expobank CZ.

Lubomír Lízal: V devadesátkách se ekonomická debata vedla o daních, dneska o dotacích. To není normální ekonomika

Přečíst článek
Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme