Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sázka na jistotu? Dneska dluhopisy, říká šéfka investiční strategie UniCreditu

investorka a šéfka investiční strategie skupiny UniCredit Manuela D´Onofrio
UniCredit
Věra Tůmová

Svět, který jsme znali se nenávratně mění a dochází k zásadním geopolitickým změnám, klimatické změně i k remodelaci globálního obchodování. A na to vše budou muset reagovat také investoři. Ještě více než dřív pro ně bude zásadní se umět zorientovat na finančním trhu a zvolit si tu nejvhodnější investiční strategii, říká v rozhovoru pro newstream.cz investorka a šéfka investiční strategie skupiny UniCredit Manuela D´Onofrio.

Reklama

Jak byste ve třech větách shrnula současnou situaci v eurozóně?

Nyní jsme v nové době, kdy se potýkáme jak s inflací, tak i s monetární politikou. Vracíme se zpět do normálu, kdy znovu zažíváme inflaci, což je zcela jiné než před pár lety, kdy jsme měli dlouhé období deflace. A Evropská centrální banka se teď snaží, aby se inflace vrátila na úroveň kolem dvou procent. 

Je šance, že se brzo vrátíme na úroveň před covidem?

Podle mne nikoliv. Myslím, že inflace zůstane na úrovni mezi dvěma až třemi procenty, tedy na více jak dvojnásobných hodnotách. A ani v případě dluhopisů se nevrátíme na hodnoty před covidem. Kvůli pandemii výnosy u dluhopisů klesly do mínusu a teprve nyní jsou pozitivní.

Tomáš Jelínek, Century 21

Tomáš Jelínek: Lidé se nechtějí smířit s tím, že jejich nemovitost ztratila na ceně. A někde to bylo i o padesát procent

V době covidu se v Česku dalo na realitním trhu prodat cokoliv za jakoukoliv cenu. V posledním roce a půl je však situace úplně jiná. Vlastníci nemovitostí žijí v době minulých cen a nechtějí se zbavit svého snu o vysokém zúročení svého domu či chalupy. Kupující však nyní ceny neakceptují. Nemají na to v době vysoké inflace peníze, a na bankovní financování nedosáhnou. Už se tato situace mění? Vidíme rozmrzání trhu, říká Tomáš Jelínek, šéf Century 21, největší sítě obchodníků s realitami v zemi. Hlavním trendem je nyní nájemní bydlení. „To nyní tvoří dvě třetiny našeho byznysu,“ říká Jelínek.

Přečíst článek

Ekonomové nyní často zmiňují slovo „recese“. Shodnete se s nimi? 

Je zřejmé, že v Evropě jsme pravděpodobně vstoupili do období nízkeho růstu, možná i recese. Úrokové sazby jsou nyní vyšší, což znamená problém pro lidi, kteří si chtějí pořídit vlastní bydlení. A je to problém i pro firmy, které si potřebují půjčovat. Hlavním cílem by proto teď mělo být dostat inflaci na přijatelné hodnoty.

investorka a šéfka investiční strategie skupiny UniCredit Manuela D´Onofrio UniCredit

A jsou v dnešní době nějaké typy firem, u kterých hrozí prasknutí bubliny podobně jako se to stalo například v případě technologických firem? 

Takový typ situací na finančním trhu nastává pravidelně. Je to normální, že se objevují takové bubliny, jen se mění jejich zaměření. O to více než dříve je dnes důležité mít možnost spolehnout se na profesionální rady risk manažerů, kteří umí udělat rozvahu, diverzifikovat a vyhodnotit všechna rizika včetně toho, zda někde hrozí, že praskne bublina. 

Inflace je dnes v mnoha zemích vysoko. Jak se toto projevuje na investování klientů?

Samozřejmě, že když máte inflaci a máte hotovost nebo máte peníze na běžném účtu, tak to je problém, protože ztrácíte jejich hodnotu. Pokud jste si nechali peníze na běžném účtu v období před pandemií, až tak moc to nevadilo a nemuseli jste na to ani moc myslet, protože inflace byla velmi nízká. V eurozóně byla inflace před pandemií po dlouhou dobu kolem jednoho procenta. Nyní je ale doba, kdy máte inflaci na mnohem vyšší úrovni a v okamžiku, kdy si ponecháte peníze na běžném účtu, okamžitě ztrácíte. O to více je potřebné, pro ty, kdo mají nějaké úspory, aby investovali správným způsobem a nenechávali peníze ležet na běžném účtu a své úspory chránili před inflací.  

A co je podle vás správný způsob investování?

Musíte především definovat svůj časový horizont, na který chcete investovat. To je nejspíš to nejdůležitější. Rozhodující je, zda můžete investovat krátkodobě, střednědobě nebo dlouhodobě. Podle délky vašeho investičního plánu pak můžete přijmout menší či větší riziko. 

Kde vidíte v současnosti největší investiční příležitosti?

V této době je nejlepší se rozhlížet na trhu s dluhopisy, protože zde konečně máme pozitivní výnosy. Dále je třeba se dívat na kvalitní akciové tituly, ať už podle jednotlivých zemí nebo solidnosti firem. Pokud bych byla nyní investorem s 3 až 5letým investičním horizontem, moje portfolio by tvořily ze 70 procent dluhopisy a ze 30 procent akcie. Takže nyní bych dala přednost dluhopisům před akciemi. 

TOMÁŠ KOPEČNÝ

Tomáš Kopečný: Ukrajina nás může naučit využívat peníze mezinárodních institucí

Obnova Ukrajiny přiláká do země spoustu firem z celého světa, konkurenční boj bude tvrdý. Češi nemohou spoléhat na to, že mají předem vyhráno díky sympatiím Ukrajinců. „A už vůbec nám tyto sympatie nepomůžou k úspěchu v tendrech Světové banky, Evropské banky pro obnovu a rozvoj nebo Evropské investiční banky,“ řekl v rozhovoru pro Export.cz český vládní zmocněnec pro obnovu Ukrajiny Tomáš Kopečný.

Přečíst článek

Nakolik může současná geopolitická situace ovlivňovat výkonnost trhu?

Pro finanční trhy je dnes rozhodující fakt, že geopolitická situace se rapidně liší od té, která bývala před pár lety. Dnes tu máme dvě supervelmoci, na jedné straně USA a na straně druhé Čínu, které bojují o prvenství. USA si chtějí udržet pozici supervelmoci a Čína jim v tom chce konkurovat. Svět je tak rozdělen na dvě skupiny, kdy jedna nechce být v americkém táboře a druhá nechce být v čínském. Globalizace tak, jak jsme ji znali, se proměnila. Dnes tak dochází i k remodelaci globálního obchodování. Země, které chtějí být na straně vlivu USA usilují o to, aby byly méně závislé na Číně a na Rusku, a to je nová realita, které dnes čelí finanční trhy. 

Vidíte ve střednědobém a dlouhodobém horizontu i rizikové příležitosti?

Rozhodně. Doba je velice složitá a některé nejlepší příležitosti jsou již vyčerpané. Investoři by se tak neměli bát toho, když bude docházet ke korekcím trhu. To jsou totiž přesně ta období, kdy přichází největší příležitosti. 

Jaké hlavní negativní a pozitivní dopady čekáte v nadcházejících letech?

Největší riziko pro trhy i celou ekonomiku pochopitelně přichází ze strany geopolitiky. Důležité bude, zda USA na jedné straně a Čína na druhé straně dokážou najít nějaký způsob, jak budou moci spolu koexistovat a nebudou vyhledávat konfrontace. Druhou výzvou bude bohužel klimatická změna. A v tomto boji proti klimatickým změnám mohou sehrát velkou roli právě i investoři. 

Druhý ročník Women´s Findependence Day

Změní AI svět investování? Na to odpoví druhý ročník Women´s Findependence Day

Jsme na prahu další technologické revoluce? Změní umělá inteligence (AI) svět investování? A je dobrý čas na nákup akcií firem spojených s AI? Na to odpoví již druhý ročník Women´s Findependence Day, který se koná již zítra.

Přečíst článek

Luxus, který se letos vyplatil. Investice do luxusních komodit vydělaly více než akcie i zlato

Luxus, který se letos vyplatil. Investice do luxusních komodit vydělaly více než akcie i zlato

Vedle klasických obrazů slavných i méně známých mistrů, které patří už k tradičně oblíbeným sběratelským aktivům, se může vyplácet investovat i do vybraných luxusních předmětů. Je třeba ale vědět do čeho a za jakých podmínek, protože ani tento trh luxusních komodit není stabilní. Knight Frank Luxury Investment Index (KFLII) proto dlouhodobě sleduje vývoj zhodnocení desítky luxusních aktiv a nyní hlásí, že na rozdíl od zlata či akcií tato aktiva za posledních 12 měsíců rostla mnohem více. Podívejte se, která to byla a kam se dají také dát přebytečné miliony. 

Přečíst článek

Navrátil: Finanční stres může postihnout každého. Na inteligenci nezáleží

Navrátil: Finanční stres může postihnout každého. Na inteligenci nezáleží

Každý druhý Čech má půjčku, každý čtvrtý jich má více než tři. Česká míra zadluženosti je sice v rámci Evropské unie desátá nejnižší, přesto pětina populace má už i osobní zkušenost s problémovým splácením či exekucí v rámci rodiny. Od letošního března roste ale i počet Čechů, kteří mají finanční problémy či odkládají splátky. To vše způsobuje mimo jiné také finanční stres, který zúčastněným vše komplikuje. Neměli bychom tak určitě usínat na vavřínech, že jsme v půlce žebříčku. Máme na to být lepší, uvedl mimo jiné v rozhovoru pro newstream.cz hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil. 

Přečíst článek

REPORTÁŽ: Jak mi kyberpodvodníci vysáli z účtu tisíce. A jak jsem je získala zpět

Každý měsíc v rychlosti prolétnete bankovní výpis. Kontrolujete si odchozí platby. Nic podezřelého nenajdete. Za pár měsíců, v horším případě let, ale zjistíte, že vám z účtu potichu a nenápadně zmizely tisíce korun. Jak je to možné? Podívali jsme se jednomu z nových kyberpodvodů na zoubek v naší reportáži i včetně toho, jak v reálu funguje málo známé pojištění internetových rizik.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Kde hledat zajímavé investiční příležitosti? Jsou jako diamanty, je těžké je najít a hodně záleží na zpracování

Kde hledat zajímavé investiční příležitosti? Jsou jako diamanty, je těžké je najít a hodně záleží na zpracování

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme