Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šéfem Světové banky (SB) se stane sikh Ajay Banga. Bude řešit klimatické změny a další globální krize

Novým prezidentem Světové banky (SB) se stane americký podnikatel indického původu Ajay Banga (63).
profimedia.cz

Novým prezidentem Světové banky (SB) se stane americký podnikatel indického původu Ajay Banga (63). Rozhodla o tom výkonná rada SB. Banga byl jediným navrženým kandidátem za odcházejícího Davida Malpasse. Funkce se ujme 2. června.

Reklama

Funkční období prezidenta SB je pětileté. Nový šéf bude mít za úkol přebudovat věřitelskou instituci tak, aby dokázala řešit klimatické změny a další globální krize, upozornila agentura Reuters.

Dříve šéfoval Mastercardu

Třiašedesátiletého bývalého šéfa americké platební společnosti Mastercard nominoval do funkce koncem února americký prezident Joe Biden. Kandidaturu Bangy podpořila také Česká republika.

Lodní doprava

Ekonomika letos poroste o dvě procenta. Světová banka zvýšila svůj odhad

Světová banka upravila výhled globálního růstu pro rok 2023 na dvě procenta z lednových 1,7 procenta. V pondělí, kdy začalo každoroční jarní zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB), to podle agentury Reuters uvedl prezident SB David Malpasse. Varoval ale, že zpomalení ze silnějšího růstu v roce 2022 zvýší dluhové problémy rozvojových zemí.

Přečíst článek

Spojené státy mají v SB nejvíce hlasovacích práv a je tradicí, že Světovou banku vede Američan, zatímco v čele sesterského Mezinárodního měnového fondu (MMF) stojí zástupce Evropy. Banga se narodil v Indii a strávil tam začátek kariéry, od roku 2007 je občanem USA. Narodil se do rodiny sikhského důstojníka v Pandžábu. Kariéru začal v řetěžcích rychlého občerstvení, poté přešel do Citigroup. Byl mimo jiné poradcem viceprezidentky Kamaly Harrisové. Šéfem Mastercardu byl v letech 2010 až 2021, během té doby tržní kapitalizace firmy vzrostla na desetinásobek. 

Dosavadní prezident čelil kritice

Dosavadní šéf, šestašedesátiletý Malpass, do čela SB nastoupil v dubnu 2019 a jeho pětiletý mandát měl vypršet až v příštím roce. Do funkce ho navrhl tehdejší americký prezident Donald Trump.

Šéf světové banky David Malpass

Šéf světové banky odmítá rezignovat kvůli výrokům o klimatických změnách

Šéf Světové banky (SB) David Malpass v uvedl, že neodstoupí ze své funkce kvůli svým výrokům ohledně klimatických změn. Malpass se ocitl pod kritikou kvůli své vyhýbavé odpovědi na otázku, zda spalování fosilních paliv přispívá k oteplování planety, uvedla agentura AP. V rozhovoru pro server Politico Malpass uvedl, že nepopírá, že za změny klimatu mohou lidské aktivity.

Přečíst článek

V únoru však Malpass oznámil, že chce koncem června ve funkci skončit, důvod předčasného odchodu ale neposkytl. Média upozorňovala, že byl kritizován za své výroky o změně klimatu.

SB byla původně založena na pomoc zemím zasaženým druhou světovou válkou. V současnosti je její hlavní úlohou snižovat chudobu prostřednictvím půjček vládám nebo soukromým subjektům rozvojových a středně bohatých zemí. Kromě peněz poskytuje i technickou pomoc a poradenské služby. Banku vlastní členské země, podíly odpovídají hospodářské síle zemí.

Indermit Gill

Konec zlatých časů. Místo nich přichází stagflace, ztracené dekády a růst chudoby, varuje hlavní ekonom Světové banky

K pandemickým problémům se přidávají negativní dopady války na Ukrajině. To způsobuje celosvětovou nejistotu. I proto Světová banka výrazně zhoršuje výhled globálního růstu i růstu v jednotlivých zemích. Lépe už bylo, varuje hlavní ekonom Světové banky Indermit Gill.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Burzovní palác

Silný akciový den. Pražská burza uzavřela nejsilněji za posledních téměř 16 let

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme