Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kratší otevírací doba, méně osvětlení i vytápění, vypnuté neony či fontány. Co chystá Evropa na tvrdou zimu?

Berlínská katedrála ve snaze připojit se k úsporám energií na konci července vypnula na maximální míru své noční osvětlení.
ČTK / AP

Snižování teplot vytápění veřejných i kancelářských prostor, omezení veřejného osvětlení i neonových reklam a výloh, zkrácení otevírací doby obchodů či provozu fontán a vodotrysků i snižování stavu zaměstnanců. Evropské vlády, samosprávy, instituce a firmy hledají nejrůznější způsoby, jak snížit v následujících měsících spotřebu energií a přežít nadcházející zimu, která bude kvůli neustálému omezování dodávek plynu a ropy z Ruska jedna z nejtvrdších. Co vše se v Evropě včetně Česka chystá? Podívejte se na přehled.

Reklama

Státy:

  • Členské země Evropské unie na začátku srpna formálně potvrdily nařízení o dobrovolném snížení poptávky po zemním plynu pro letošní zimu o 15 procent. Nařízení mimo jiné počítá se snížením teploty ve veřejných budovách na 19 stupňů Celsia a v domácnostech se snížením o jeden stupeň Celsia. Od nařízení se nyní odvíjejí opatření národních vlád i samospráv.
  • Španělská vláda hned poté rozhodla šetřit na vytápění veřejných prostor, kde stejně jako v obchodech, kinech, na nádražích či ve společných prostorách hotelů bude povoleno vytápět maximálně na 19 stupňů. V létě klimatizaci nebude možné nastavit na méně než 27 stupňů. Provozovatelé obchodů také budou muset zaručit, že dveře u klimatizovaných či vytápěných prostorů budou zavřené. Bude platit povinnost vypnout po desáté večer osvětlení výkladních skříní a veřejných budov, které nejsou přes noc v provozu. Za nedodržování opatření, které má platit do konce října příštího roku a netýká se domácností, nemocnic či škol, bude podle španělských médií možné podle jiného zákona vyměřit vysoké pokuty. Za menší porušení až 60 tisic eur (1,5 milionu korun) a za velmi vážná od šesti do 100 milionů eur (až 2,5 miliardy korun).

Plyn, ilustrační foto

Británie má plán plynových úspor. V kritickém případě omezí dodávky podnikům i domácnostem

Britská vláda zvažuje, že pokud by v lednu přišly mrazy a zároveň by v zemi panoval nedostatek elektrické energie, zavedla by organizované odstávky plynu pro průmyslové podniky, a dokonce i domácnosti. V úterý o tom informovala agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje obeznámené s krizovým scénářem.

Přečíst článek

  • Stejné letní i zimní teplotní limity jako ve Španělsku platí také v Řecku, v Itálii se smí chladit až na 25 stupňů. Všechny tři jihoevropské země se snaží motivovat k šetření energiemi finančními pobídkami.
  • Britská vláda již na konci července nařídila ministerstvu životního prostředí, potravin a záležitostí venkova, aby dočasně zmírnilo podmínky provozu uhelných elektráren v Anglii. Opatření bude platit od 1. října do 31. března. Downing Street také v srpnu začal zvažovat, že pokud by v lednu přišly mrazy a zároveň by v zemi panoval nedostatek elektrické energie, zavedla by vláda organizované odstávky plynu pro průmyslové podniky, a patrně i pro domácnosti, uvedla agentura Bloomberg.
  • Veřejné budovy s výjimkou nemocnic a sociálních zařízení budou kvůli energetickým úsporám vytápěny v Německu nejvýše na 19 stupňů Celsia. V rozhovoru s listem Süddeutsche Zeitung to 12. srpna řekl ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck. Noční osvětlení vypnuly berlínský prezidentský palác i tamní katedrála (na hlavním snímku). Podobné opatření chystá i české ministerstvo průmyslu a obchodu, které v případě nedostatku paliva v teplárnách navrhuje vytápět pouze na 18 stupňů.
  • Německo také zvažuje, zda má smysl ponechat své tři poslední jaderné elektrárny ještě v provozu, prohlásil 11. srpna kancléř Olaf Scholz. Německo původně plánovalo odstavit reaktory na konci letošního roku, čímž by země definitivně zastavila výrobu energie z jádra. Kvůli energetické krizi vyvolané ruskou invazí na Ukrajinu ale řada politiků včetně těch vládních požaduje pozdější odchod od nukleární energetiky.

Návštěva restaurace

Španělé omezují klimatizace pro podnikatele. Restauratéři dostali výjimku

Bary, restaurace či provozovny, kde práce vyžaduje fyzickou aktivitu, nemusí ve Španělsku v létě dodržovat limity pro klimatizaci, které nařízením z tohoto týdne stanovila tamní vláda ve snaze snížit spotřebu energie. Řekla to španělská ministryně pro ekologickou transformaci Teresa Riberaová. Vysvětlovala tak nová pravidla v reakci na kritiku z řad podnikatelů, včetně provozovatelů restaurací, kteří se obávají, že jim teplotní limity odlákají zákazníky.

Přečíst článek

  • Francouzská vláda chce letošní zimu a možný nedostatek energií přečkat díky důrazu na střídmost všech Francouzů, ale nevylučuje ani nařízení na omezení spotřeby pro firmy i státní správu. Například už v srpnu zakázala obchodům s klimatizací, aby nechávaly otevřené vstupní dveře. V nočních hodinách také nesmějí v ulicích zářit světelné reklamy. Vládní cíl je snížit do dvou let spotřebu energií o deset procent. 
  • Andorská vláda poslala 11. srpna státním zaměstnancům oběžník, v němž jim připomíná řadu opatření na úsporu energie, která je třeba přijmout na pracovišti. V létě by se mělo klimatizovat na 24 stupňů a více, v zimě topit maximálně na 21 stupňů Celsia. Úředníci mají vypínat osvětlení a klimatizaci v místnostech, kde nikdo zrovna není, vypínat přes noc počítače a tisknout pouze nezbytné dokumenty. Vláda dodala i radu ohledně dopravy, do práce mají zaměstnanci jezdit veřejnou dopravou a místo ježdění výtahem chodit po schodech, shrnul andorská opatření server France 3.

Firmy:

  • Některé evropské maloobchodní řetězce kvůli rostoucím cenám energií méně svítí a na zimu zvažují zkrátit otevírací dobu.
  • Rakouská pobočka nadnárodního maloobchodního řetězce SPAR Group zkracuje dobu osvětlení reklam na výlohách i před svými více než 1500 prodejnami po celé zemi. Tento krok řetězci sníží spotřebu energie o jeden milion kilowatthodin (kWh) ročně, uvedla firma.
  • Šéf maloobchodní společnosti Leclerc v červenci varoval, že tento největší francouzský maloobchodní prodejce potravin by mohl zkrátit otevírací dobu svých prodejen, aby se vypořádal s nedostatkem energie.
  • Belgický maloobchodní řetězec Colruyt již vypnul všechny osvětlené nápisy.

Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank

Ekonom Sobíšek: České rodiny v zimě neumrznou. Ale recesí si projdeme, o tom není pochyb

Fakt, že ČNB nezvýšila sazby, je podle Pavla Sobíška, hlavního ekonoma Unicredit Bank, v pořádku. Sazby jsou již tak dost vysoké, je dobré si nechat čas a zhodnotit, jak se výše sazeb promítne do ekonomiky, míní Sobíšek. Není podle něj vyloučené, že k nějakému zvýšení sazeb na podzim ještě dojde. Česká ekonomika se podle něj recesi přesto asi nevyhne. Je prý otázkou, jak bude hluboká, a jak dlouhá.

Přečíst článek

  • „Mezi konkrétní opatření můžeme uvést změny v režimu osvětlení, například utlumení nočního svícení, snížení spotřeby za chlazení v letních dnech či personální optimalizace," řekl vedoucí správy obchodních center v realitně-poradenské společnosti CBRE Pavel Urban.
  • Skupina Unibail-Rodamco-Westfield, pod kterou v ČR patří pražská centra Westfield Chodov, Centrum Černý Most a Metropole Zličín, v rámci úsporných řešení nově upravila provozní doby technologií včetně vodních prvků. „Změnu doznalo také osvětlení parkovišť, fasád a reklamních log v nočních hodinách," uvedla za skupinu provozní ředitelka Karolína Šustrová. Brzy je podle ní v plánu instalace fotovoltaických elektráren na střechách Westfield Chodov a Centra Černý Most.

Regiony, města a menší obce:

  • Pařížské obchody, které používají klimatizaci nebo vytápění, musí od konce července povinně zavírat vstupní dveře. Pokud tak neučiní, hrozí jim podle nově schválené městské vyhlášky pokuta 150 eur (3680 korun). Radnice se tímto krokem snaží motivovat obchody ke snižování spotřeby energie, napsal deník Le Monde.
  • Stejný zákaz o týden dříve zavedl Bourg-en-Bresse, který se považuje za první město, které tento krok učinilo. Poté tak ve středu stejně rozhodl Lyon, o dva dny později Besançon. Výjimku ze zákazu mají bary a restaurace, kde je kvůli vysokému počtu roznášených nápojů neustálý pohyb personálu a zavírání by nemělo smysl.
  • Německé město Hannover hodlá na podzim a v zimě vypnout teplou vodu ve veřejných budovách včetně toalet nebo omezit vytápění kanceláří. Teplou vodu tak budou muset oželet například návštěvníci městských sportovišť a bazénů, napsala stanice Deutsche Welle. Radnice omezí také noční osvětlení veřejných budov a památek a zastaví chod veřejných kašen. Kanceláře radničních organizací budou vytápěny na maximálně 20 stupňů, technické prostory ale pouze na deset či 15 stupňů. S teplotou 15 stupňů budou muset počítat také návštěvníci krytých sportovišť. Ve školách se omezí vytápění během prázdnin, zatímco v muzeích a galeriích chce radnice snížit vytápění na minimální možnou teplotu, aby nehrozilo poškození uměleckých děl. Opatření budou platit od října do konce března v hlavní topné sezóně. K obdobnému kroku již přistoupil i Berlín.

Klimatizace - ilustrační foto

Evropské státy omezují klimatizace. Zatím „jen“ podnikatelům

Země jako Španělsko, Řecko, Itálie či Francie zavedly pravidla pro využití klimatizací. V průběhu vlny veder to může být pro řadu podnikatelů velmi problematické.

Přečíst článek

  • Středočeský krajský úřad 3. srpna rozhodl, že vymění zdroj topení za úspornější a chystá další opatření. Jde například o výměnu osvětlení v kancelářích úřadu, zateplení stropů nebo zavedení systému, který umožní nastavení teploty v jednotlivých místnostech.
  • Jihlavský magistrát chce úsporami ve svých budovách ušetřit 25 až 30 procent energie. Začal s modernizací kotelen, výměnou kotlů, doplňováním termoregulačních hlavic na radiátory nebo výměnou svítidel.
  • Ostrov na Karlovarsku postupně vyměňuje staré veřejné osvětlení za úspornější LED svítidla, plánuje i osazení městských objektů fotovoltaickými panely.

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

elektroměr, elektřina

Bláznivé rekordy. Elektřina na burze v Praze i v Německu stojí přes 1000 eur za MWh

Přečíst článek
Eurobankovky

Nad očekávání analytiků. Inflace v eurozóně klesla na 2,9 procenta, nejhůře dopadli Slováci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme