Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Španělé omezují klimatizace pro podnikatele. Restauratéři dostali výjimku

Návštěva restaurace
Pixabay
 ČTK

Bary, restaurace či provozovny, kde práce vyžaduje fyzickou aktivitu, nemusí ve Španělsku v létě dodržovat limity pro klimatizaci, které nařízením z tohoto týdne stanovila tamní vláda ve snaze snížit spotřebu energie. Řekla to španělská ministryně pro ekologickou transformaci Teresa Riberaová. Vysvětlovala tak nová pravidla v reakci na kritiku z řad podnikatelů, včetně provozovatelů restaurací, kteří se obávají, že jim teplotní limity odlákají zákazníky.

Reklama

Bary, restaurace či některé další provozovny tak budou moci mít v létě ve Španělsku nastaveno i méně než 27 stupňů na klimatizaci, jak stanoví nové vládní opatření. Podle Riberaové by to mohlo být kolem 25 stupňů, což považuje za "pohodlnou teplotu" zákon o podmínkách na pracovišti z roku 1997.

„Není totéž pracovat kuchyni či v kadeřnictví, anebo v kanceláři, kde není potřeba se příliš pohybovat,“ uvedla ministryně. Dodala, že je třeba posuzovat případ od případu.

Riberaová rovněž vyjádřila zklamání z toho, že někteří po schválení nových opatření začali vymýšlet, jak je budou moci obejít a vyhnout se pokutám, místo toho, aby se snažili pomoci snížit spotřebu energie. Konkrétně podle deníku El País měla na mysli například vedení madridské autonomní oblasti, které už krátce po schválení dekretu prohlásilo, že pravidla dodržovat nebude.

Klimatizace - ilustrační foto

Evropské státy omezují klimatizace. Zatím „jen“ podnikatelům

Země jako Španělsko, Řecko, Itálie či Francie zavedly pravidla pro využití klimatizací. V průběhu vlny veder to může být pro řadu podnikatelů velmi problematické.

Přečíst článek

Řada autonomních regionů ale s ústřední vládou souhlasí, včetně například katalánské separatistické vlády. Ministryně Riberaová také poslala regionálním vládám dopis, v němž je zve v úterý na jednání o aplikaci nových opatření. Vedení Andalusie, kde vládnou stejně jako v madridském regionu pravicoví lidovci, v úterý levicovou vládu kritizovalo za to, že opatření předem neprojednala právě s regiony.

Španělská vláda v pondělí schválila pravidla, která platí do konce října příštího roku a která zahrnují limity pro nastavení klimatizace či vytápění ve veřejných budovách či vypínání osvětlení výloh a veřejných budov, jež nejsou v provozu po desáté večer. Regulace se nevztahuje na pouliční osvětlení a například ani na vánoční výzdobu měst. Opatření se netýkají domácností a mají řadu výjimek. Například omezení teplot neplatí pro nemocnice, školy, ale ani pro veřejné dopravní prostředky; platí ale pro nádraží. V případě hotelů se podle televize RTVE teplotní limity týkají jen společných prostor, nikoli pokojů.

Nejlepší restaurací na světě je podle žebříčku World´s 50 Best Geranium v ​​Kodani.

Nejlepší restaurace na světě? Zapomeňte na mrakodrapy či centrum. Je na fotbalovém stadionu

Nejlepší a obvykle nejluxusnější restaurace se obvykle nacházejí v honosném prostředí moderní architektury či historických center. Letošní vítěz žebříčku nejlepších restaurací World's 50 Best, který organizuje a sestavuje britská společnost William Reed Business Media, má vítěze ze zcela neobvyklého prostředí – kodaňský podnik Geranium se totiž nachází na fotbalovém stadionu, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Repsol benzínka ve španělské Valencii

Česko zase nebude první. Sektorovou daň na banky chystá Španělsko

Španělští zákonodárci dostali na stůl návrh nového zákona. Pokud jej schválí v navrhované podobě, Španělé uvalí dodatečnou daň na bankovní sektor ve výši 4,8 procenta a 1,2 procenta na domácí prodeje energií. Zákon počítá i s penalizacemi, pokud firmy přenesou platby na klienty. 

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme