Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

EU se probudila a chystá krizové plány. A ceny elektřiny začaly klesat

Elektrická energie, ilustrašní foto
vshosting
 ČTK

Evropské ceny energií dnes výrazně klesají na základě náznaků, že Evropská unie zvyšuje úsilí jak zmírnit energetickou krizi, která by s blížící se zimou mohla uvrhnout region do recese. Velkoobchodní cena elektřiny pro německý trh s dodáním v příštím roce, která je pro Evropu klíčová, klesla dopoledne až o 26 procent a nizozemský plyn o 11 procent, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

V pondělí přitom cena německé elektřiny poprvé přesáhla 1000 eur (zhruba 24 600 korun) za megawatthodinu (MWh). Stejnou hranici překročila v pondělí i cena české elektřiny v základním zatížení s dodávkou na následující rok.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck

Habeck: Rusko dodávky Nordstreamem už neobnoví

Podle německého ministra hospodářství Roberta Habecka Rusko po oznámené odstávce už neobnoví dodávky plynu do Německa plynovodem Nord Stream 1. Ministr to řekl v Berlíně při veřejné debatě, které se účastnila také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Přečíst článek

Ceny jsou v posledních dnech mimořádně nestabilní, protože objem obchodů je nízký a na trhu panuje veliká nejistota. Ruský Gazprom plánuje od 31. srpna na tři dny uzavřít plynovod Nord Stream do Německa kvůli údržbě.

Pád na 610 eur za MWh

Cena elektřiny pro německý trh v pondělí stoupla až na rekordních 1050 eur za MWh. Dnes dopoledne klesala až o 26 procent, později ale část ztrát smazala a hodinu před polednem se obchodovala za 610 eur za MWh, uvedl Bloomberg.

Protivládní protesty v Moldávii v lednu roku 2016

Moldávie v potížích. Státní podporu za účty za energii potřebuje 99 procent obyvatel

Jen jedno procento obyvatel Moldavska si může dovolit platit v plné výši účty za vytápění a elektřinu, které několikanásobně vzrostly. Ostatní potřebují pomoc od státu, uvedl ministr práce a sociálních věcí jedné z nejchudších evropských zemí. Marcel Spatari podle serveru Noi.md přislíbil, že většina Moldavanů obdrží od státu maximální kompenzaci podle mechanismu, který vláda vypracovává. Kompenzace má umožnit domácnostem hradit účty.

Přečíst článek

Pokles zmírnila i cena plynu. Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v září ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku v poledne vykazovala pokles o 7,6 procenta na zhruba 252 eur za MWh. Minulý týden cena stoupla na nový rekord.

Vše o energetice čtěte zde

„Ceny elektřiny i plynu dnes klesají. O důvodech propadu můžeme pouze spekulovat. Obchodníci mohou reagovat na úsilí evropských politiků situaci řešit. Nicméně na výprodeji se může podílet také výběr zisků účastníků trhu po dosažení tisícieurové úrovně," řekl analytik XTB Jiří Tyleček. Na trhu s energiemi očekává nestabilitu také v příštích dnech.

„Již zítra (ve středu) se na tři dny uzavírá plynovod Nord Stream. Mohly by se opět objevit spekulace, že tok plynu už nebude obnoven. Pokud by tyto úvahy měly reálný základ, ceny elektřiny i plynu by opět zamířily prudce vzhůru," uvedl Tyleček.

EU se chystá krátkodobě zasáhnout, aby zmírnila prudce rostoucí náklady na elektřinu, které podporují inflaci a zvyšují riziko recese. Plynové zásobníky v regionu, například v klíčovém Německu, se také rychle plní, což přináší určitou úlevu a zvyšuje šance, že Evropa bude mít na zimu dostatek plynu.

Síkela: Musíme oddělit ceny plynu od cen elektřiny

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v pondělí uvedla, že EU usiluje o vytvoření nástroje, který by přerušil vazbu mezi cenami plynu a elektřiny. Dodala také, že unie musí urychleně přijmout kroky, které vyřeší prudce rostoucí ceny.

Sídlo ruského energetického gigantu Gazprom v Petrohradě

Gazprom opět utáhl kohoutek Francii, stát nařídil firmám šetřit

Ruský plynárenský gigant Gazprom od dnešního dne snižuje dodávky plynu francouzské společnosti Engie. Důvodem jsou neshody mezi oběma stranami ohledně uplatňování některých kontraktů. Oznámila to francouzská firma, která je hlavním dodavatelem plynu ve Francii a stát v ní vlastní podíl téměř 24 procent. Zpráva přispívá k obavám o energetické dodávky.

Přečíst článek

Podle českého ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely musí unie oddělit ceny plynu od ceny elektřiny. Síkela jakožto zástupce země předsedající Radě EU svolal na 9. září mimořádné setkání ministrů zodpovědných za energetiku. Projednávat se má návrh na stanovení maximální ceny plynu.

List El País dnes napsal, že Španělsko se chystá na schůzce ministrů energetiky EU 9. září navrhnout, aby byl její systém zastropování cen elektřiny rozšířen na celou unii. Systém platí ve Španělsku a sousedním Portugalsku od poloviny července a podle prvních výsledků vedl ke zpomalení růstu cen pro koncové spotřebitele. Španělská ministryně Teresa Riberová chce také navrhnout omezení cen emisních povolenek.

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

elektroměr, elektřina

Bláznivé rekordy. Elektřina na burze v Praze i v Německu stojí přes 1000 eur za MWh

Přečíst článek
Berlínská katedrála ve snaze připojit se k úsporám energií na konci července vypnula na maximální míru své noční osvětlení.

Kratší otevírací doba, méně osvětlení i vytápění, vypnuté neony či fontány. Co chystá Evropa na tvrdou zimu?

Přečíst článek
Eurobankovky

Nad očekávání analytiků. Inflace v eurozóně klesla na 2,9 procenta, nejhůře dopadli Slováci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme