Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: Hrrr na čerpací stanice. Pavel podepsal zvýšení daně z nafty, cena stoupne již od úterý

Hrrr na čerpací stanice. Pavel podepsal zvýšení daně z nafty, cena stoupne již od úterý
Pixabay

Spotřební daň z nafty se zvýší o 1,50 koruny za litr. Novelu zákona o spotřebních daních, která sazbu zvyšuje na úroveň platnou do loňského června, v pátek podepsal prezident Petr Pavel. Dnes vyšla ve Sbírce zákonů a začne tak platit od úterý.

Reklama

Podle odhadů může zdražit litr nafty o 1,80 koruny, protože zvýšením spotřební daně se zvýší část ceny připadající na daň z přidané hodnoty. Někteří jako hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda míní, že výsledné zdražení bude ještě vyšší, například kvůli nedávnému rozhodnutí americého Fedu opět zvýšit úrokové sazby na 22leté maximum, což bude mít vliv i na cenu ropy.

„Nafta od zítra skokově zdraží, řidiči by se měli předzásobit. Dle Evropské komise má ještě dnes Česko má čtvrtou nejlevnější naftu v EU po Maltě, Rumunsku a Bulharsku, do konce léta ale může podražit až o pět korun na litr," uvedl Kovanda.

Lukáš Kovanda: Řidičům hrozí výrazné zdražení pohonných hmot, až o pět korun na litr. Riziko umocňuje včerejší rozhodnutí amerického Fedu

Lukáš Kovanda: Řidičům hrozí výrazné zdražení pohonných hmot. Riziko umocňuje včerejší rozhodnutí Fedu

Po měsících cenového poklesu nyní hrozí výrazné zdražení pohonných hmot u českých čerpacích stanic. Benzín v uplynulém týdnu zdražil o 13 haléřů na úroveň 37,52 koruny za litr a nafta o 16 haléřů na 32,74 koruny za litr. To však bylo patrně jen „zahřívací kolo“, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Snížení sazby daně loni navrhla vláda kvůli tehdejším vysokým cenám, aby hlavně ulevila dopravcům. Snížená sazba měla původně platit do konce letošního roku. Na původní úroveň se tak vrací o několik měsíců dřív. Vláda to zdůvodňuje hlavně zlevněním nafty a také snahou získat víc peněz do státního rozpočtu.

Stát si slibuje přínost osm set milionů

Zvýšení sazby by mělo státu přinést za každý měsíc asi 800 milionů korun navíc, z toho 727 milionů korun by podle ministerstva financí mělo jít do státního rozpočtu a 73 milionů korun do rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI).

Elektromobil, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Benzín u Čechů vítězí, auta na elektřinu jsou pořád propadák

V Česku je přes sedm tisíc čerpacích stanic na naftu a benzín. To je číslo, které udává ministerstvo průmyslu, takže je potřeba k němu být poněkud rezervovaný, jelikož státní úřady jsou vždy ve svých statistikách poněkud opožděné a nepřesné. Nicméně, číslo sedm tisíc asi leze brát jako relevantní.

Přečíst článek

Vláda v důvodové zprávě tvrdí, že i kdyby prodejci promítli plně do ceny navýšenou sazbu daně, bude cena nafty v tuzemsku stále nižší, nebo porovnatelná ve srovnání s okolními státy. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) například v Senátu zdůrazňoval, že nejde o zvýšení daně, ale o její návrat na původní hodnotu. Argumentoval také tím, že naftu tankují v tuzemsku i zahraniční řidiči, kterým tato úleva nebyla určena. Odmítl, že by zvýšení daně a následný růst ceny poškozovaly dopravce.

Vláda předložila poslancům návrh novely zákona o spotřebních daních letos 5. května. Navrhovala, aby sněmovna zvýšení schválila zrychleně již v prvním čtení. Tento postup ale vetovala sněmovní opozice. Sněmovna zákon schválila 13. července. Senát ho schválil minulý čtvrtek.

Prodej nových osobních aut v Česku za pololetí stoupl o 16,8 procenta

Češi nakupují více aut. Jejich prodej meziročně stoupl o 16,8 procenta, kralují SUV

Prodej nových osobních aut v Česku v letošním prvním pololetí meziročně stoupl o 16,8 procenta na 115 548 vozů. Pokračuje nárůst podílu automobilů s alternativním pohonem, v pololetí činil 21,3 procenta. Téměř 45 procent nově registrovaných osobních aut byly sportovní užitkové vozy (SUV).

Přečíst článek

Ceny pohonných hmot loni začaly skokově narůstat po zahájení útoku ruské armády na Ukrajinu na konci února 2022. Letos pohonné hmoty nejprve od začátku února zlevňovaly, zhruba od konce května pozvolna stoupaly. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) řekl již začátkem května, že když vláda přišla loni se snížením spotřební daně, pohybovaly se ceny nafty kolem 44 korun, zatímco letos se blížily 30 korunám za litr.

Podle údajů společnosti CCS z minulého týdne stál litr nafty v průměru 32,74 koruny, což je o 16 haléřů víc než před týdnem. Současná cena nafty je nejvyšší zhruba za poslední dva a půl měsíce. Benzín zdražil o 13 haléřů na úroveň 37,52 koruny za litr, dražší byl na konci dubna.

Peněženka, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Firmy si loni udělaly mejdan na účet svých zákazníků

Firmy napříč obory měly loni „mejdan“, podařilo se jim náklady inflace přenést na řadového občana a leckdy na tom ještě vydělat dost navíc, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda a přidává příklady několika takových firem.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Potvrzeno. Zvýšení spotřební daně prudce zvedlo cena naftu o dvě koruny

AKTUALIZOVÁNO: Zvýšení spotřební daně prudce zvedlo cena naftu o dvě koruny. A bude hůř

Přečíst článek
Benzín stojí opět přes čtyřicet za litr. Je nejdražší od konce roku

AKTUALIZOVÁNO: Benzín stojí opět přes čtyřicet za litr. Je nejdražší od konce roku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme