Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: Zvýšení spotřební daně prudce zvedlo cena naftu o dvě koruny. A bude hůř

Potvrzeno. Zvýšení spotřební daně prudce zvedlo cena naftu o dvě koruny
iStock
 ČTK

Paliva v Česku dál značně zdražují, nafta dokonce za poslední týden o téměř dvě koruny. Nejprodávanější benzin Natural 95 za uplynulý týden zdražil v průměru o 59 haléřů na 39,24 koruny za litr a nafta o 1,79 koruny na 36,71 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Podle analytiků bude zdražování paliv pokračovat i v následujících dnech.

Reklama

Paliva postupně zdražují zhruba od konce května. Zdražování nafty výrazně zrychlilo minulý týden, když byla od 1. srpna zvýšena spotřební daň.

Od začátku srpna se spotřební daň z nafty zvedla o 1,50 koruny na litr. Daň se tak vrátila na úroveň platnou do loňského června, kdy vláda prosadila její snížení kvůli tehdejším vysokým cenám, aby hlavně ulevila dopravcům. Od té doby cena nafty stoupá týdně o koruny, zatímco běžně se ceny paliv mění za týden většinou maximálně v řádu desítek haléřů.

Lukáš Kovanda: Nafta výrazně zdražuje, růst ceny jen tak neskončí. I kvůli burze v Rotterdamu

Lukáš Kovanda: Nafta výrazně zdražuje, růst ceny jen tak neskončí. I kvůli burze v Rotterdamu a vývoji v USA

Nafta v Česku kvůli vyšší dani prudce zdražuje a růst její ceny zdaleka nekončí. Zdražuje také benzín, a to proto, že roste cena ropy i velkoobchodně prodávaných paliv, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Nejdražší jsou dlouhodobě pohonné hmoty v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 40,35 koruny a nafta 37,83 koruny. Nejlevněji benzin nadále natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr v průměru za 38,73 koruny. Nafta je nyní nejlevnější v Jihočeském kraji, kde litr prodávají za 36,29 koruny.

Vliv hraje slabší koruna i ceny na burze

Do cen pohonných hmot se podle analytika Purple Trading Petra Lajska v posledních dnech promítly hned tři negativní faktory najednou. „Výrazně začala oslabovat česká koruna, která prodraží dovoz ropy i pohonných hmot. Již šest týdnů navíc roste na trhu cena ropy, což se postupně promítlo i do cen pohonných hmot na burze v Rotterdamu. Například ceny nafty tam během července vzrostly o několik desítek procent. Do třetice navíc nastalo na začátku srpna zvýšení spotřební daně u nafty, které zvýší průměrnou cenu na litr o 1,80 Kč," uvedl Lajsek.

Češi někde tankují litr nafty i pod třicet korun. A bude to i míň

Lukáš Kovanda: Nafta zdraží, do konce léta až o pět korun na litr

Zvýšení spotřební daně z nafty přišlo letos v nejhorší možný okamžik, cena nafty na evropském trhu totiž zrovna dramaticky stoupá. Nelze tudíž vyloučit zdražení nafty v ČR až o pět korun na litr ještě před koncem léta, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Analytik XTB Jiří Tyleček připomněl také vliv zvýšených marží obchodníků, přestože začaly začátkem srpna klesat. „Nicméně korekce zatím nedosahuje ani čtvrtiny výrazného červencového nárůstu," podotkl.

A bude hůř

Výhled na další dny přitom není podle analytiků příznivý. „Výraznějším tempem by stále měly růst ceny nafty. V polovině měsíce by se průměrná cena mohla přiblížit 37korunové úrovni. Trh je zatím nastaven také na zdražování benzinu, i když pomalejším tempem. V průběhu dalších týdnů však očekávám prolomení hranice průměrných 40 korun za litr," řekl Tyleček.

Schodek rozpočtu mírně klesl, i tak je ale hospodaření státu jedno z nejhorších

Schodek rozpočtu mírně klesl, i tak je ale hospodaření státu jedno z nejhorších

Schodek státního rozpočtu ke konci července klesl na 214,1 miliardy korun z červnových 215,4 miliardy, informovalo ministerstvo financí. Výsledek hospodaření státu za prvních sedm měsíců roku je druhý nejhorší od vzniku samostatného Česka. Loni byl deficit ke konci července 192,7 miliardy korun.

Přečíst článek

Další zdražování očekává i Lajsek. Vyšší tempo růstu předpokládá u nafty, jejíž cena by podle něj mohla stoupnout až na 38 korun za litr. U benzinu rovněž očekává, že bude atakovat průměrnou cenu kolem 40 korun za litr. V delším časovém horizontu však vzhledem k situaci na trhu s ropou nevylučuje i výraznější růst cen.

Navzdory tomuto prudkému růstu u nafty i předchozímu zvyšování cen benzinu i nafty od května jsou však ceny pohonných hmot v Česku nyní stále výrazně nižší než loni ve stejnou dobu. Podle údajů CCS je teď benzin o 3,14 koruny na litru levnější než před rokem, a za naftu motoristé platí dokonce o zhruba sedm korun méně než loni. Ceny loni skokově stoupaly po zahájení útoku ruské armády na Ukrajinu na konci února 2022.

Nafta podraží. Senát schválil zvýšení spotřební daně.

AKTUALIZOVÁNO: Nafta podraží, možná až o pět korun na litr. Senát schválil zvýšení spotřební daně

Spotřební daň z nafty se během následujících měsíců zřejmě zvýší, a vrátí se tak na úroveň před loňským červnem. Zvýšení o 1,50 Kč na litr schválil Senát. Podle analytiků tak může litr nafty u čerpacích stanic zdražit o 1,80 koruny. Původně měla nynější snížená sazba platit do konce roku. Vláda ale chce kvůli nižším cenám a kvůli vyšším příjmům rozpočtu zvýšit sazbu daně už nyní.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Benzín stojí opět přes čtyřicet za litr. Je nejdražší od konce roku

AKTUALIZOVÁNO: Benzín stojí opět přes čtyřicet za litr. Je nejdražší od konce roku

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Nafta výrazně zdražuje, růst ceny jen tak neskončí. I kvůli burze v Rotterdamu

Lukáš Kovanda: Nafta výrazně zdražuje, růst ceny jen tak neskončí. I kvůli burze v Rotterdamu a vývoji v USA

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme