Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

spotřební daň - informace o tématu

Drahota učí Čechy nekouřit. Ukazují to výsledky Philip Morris

Kvůli rostoucí ceně cigaret i jejich alternativ ubývá v ČR i na Slovensku kuřáků. Dopad to má na byznys předního výrobce tabákových výrobků. Zisk společnost Philip Morris ČR loni klesl o osm procent na 3,3 miliardy korun.

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala (ODS) a vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Stanislav Šulc: Kdo nic nedělá, nic nezkazí. To by si občas měla připomenout vláda Petra Fialy

Přečíst článek

AKTUALIZOVÁNO: Zvýšení spotřební daně prudce zvedlo cena naftu o dvě koruny. A bude hůř

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Zdražování nafty nabírá na tempu, v srpnu cena vzrostla již o více než tři koruny

Přečíst článek
Hrrr na čerpací stanice. Pavel podepsal zvýšení daně z nafty, cena stoupne již od úterý

AKTUALIZOVÁNO: Hrrr na čerpací stanice. Pavel podepsal zvýšení daně z nafty, cena stoupne již od úterý

Spotřební daň z nafty se zvýší o 1,50 koruny za litr. Novelu zákona o spotřebních daních, která sazbu zvyšuje na úroveň platnou do loňského června, v pátek podepsal prezident Petr Pavel. Dnes vyšla ve Sbírce zákonů a začne tak platit od úterý.

Přečíst článek
Nafta podraží. Senát schválil zvýšení spotřební daně.

AKTUALIZOVÁNO: Nafta podraží, možná až o pět korun na litr. Senát schválil zvýšení spotřební daně

Spotřební daň z nafty se během následujících měsíců zřejmě zvýší, a vrátí se tak na úroveň před loňským červnem. Zvýšení o 1,50 Kč na litr schválil Senát. Podle analytiků tak může litr nafty u čerpacích stanic zdražit o 1,80 koruny. Původně měla nynější snížená sazba platit do konce roku. Vláda ale chce kvůli nižším cenám a kvůli vyšším příjmům rozpočtu zvýšit sazbu daně už nyní.

Přečíst článek
Nafta zřejmě zdraží, Sněmovna schválila zvýšení spotřební daně o 1,50 koruny za litr

Nafta zřejmě zdraží až o 1,80 koruny. Vláda schválila zvýšení spotřební daně

Spotřební daň z nafty se během léta zřejmě zvýší o 1,50 koruny na litr. Vrátí se tak na úroveň před loňským červnem. Zvýšení daně schválila Sněmovna. Podle analytiků může litr nafty zdražit o 1,80 koruny. Původně měla nynější snížená sazba platit do konce roku. Vláda ale chce kvůli nižším cenám a kvůli vyšším příjmům rozpočtu zvýšit sazbu daně už nyní.

Přečíst článek
čerpací stanice, ilustrační foto

Návrat vyšší spotřební daně na naftu konkurenceschopnost českých dopravců neohrozí

Spotřební daň z motorové nafty by se mohla na původní úroveň vrátit letos v srpnu, prohlásil v debatě České televize ministr dopravy Martin Kupka. Potvrdil tak dřívější záměr vlády. Opatření by jen letos přineslo veřejné kase čtyři miliardy korun navíc. Pomohlo by tedy stabilizovat veřejné finance, byť jen poměrně zanedbatelně. Přesto takový zásah dává smysl, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Češi více nakupují cigarety v Polsku, jsou tam levnější i o 50 korun na krabičku.

Levnější cigarety z Polska připraví českou státní kasu o sedm miliard, spočítaly tabačky

Češi si uvykli jezdit za levnějšími nákupy do Polska. Nejsou to jen potraviny, ale také tabákové výrobky. Vždyť cenový rozdíl na krabičce cigaret z Polska je v průměru 50 korun. A český stát z těchto nákupů nevyinkasuje ani korunu na spotřební dani. Jen kvůli nákupům cigaret a zahřívaného tabáku v Polsku tak stát přijde o sedm miliard korun, spočítaly tabákové společnosti.

Přečíst článek

Daňové výjimky. Přehled těch, které chce vláda zrušit

Vláda avizovala zrušení 22 daňových výjimek v rámci konsolidačního balíčku. Které to jsou? Přinášíme přehled zrušených či pozměněných daňových slev.

Přečíst článek
Vláda rozhodla o návratu spotřební daně z nafty na původní hodnotu 9,95 koruny za litr.

800 milionů do státní kasy měsíčně. Vláda chce od léta vrátit spotřební daň z nafty

Vláda rozhodla o návratu spotřební daně z nafty na původní hodnotu 9,95 koruny za litr. V návrhu novely zákona o spotřebních daních navrhuje, aby se tak stalo od poloviny roku. V současnosti je daň nižší o 1,50 koruny na litr, úleva měla původně platit do konce roku. Návrat sazby na původní hodnotu se nelíbí dopravcům.

Přečíst článek
Martin Kupka (ODS), ministr dopravy

Kupka: Budeme jednat o trvalém snížení spotřební daně z nafty

Vláda by měla příští týden projednat trvalé snížení spotřební daně z nafty. V současnosti toto opatření platí pro naftu i benzin do konce září. Důvodem je situace v okolních zemích, která znevýhodňuje tuzemské dopravce tím, že čerpají dražší naftu v Česku. Na kongresu Čerpačka to uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Přečíst článek
Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Pro levnější naftu už nebude nutné jezdit k sousedům. Ve hře je trvalé snížení spotřební daně

Prodloužení snížení spotřební daně na naftu a benzin, které má zatím platit do 30. září, zvažuje ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), který zopakoval svůj dřívější záměr, že u nafty by mohlo být snížení trvalé. Důvodem nejsou vysoké ceny paliva, ale zajištění konkurenceschopnosti českých dopravců.

Přečíst článek
ukrajinský krize

Lukáš Kovanda: Dolar i rubl jsou měnoví šampioni

Rubl za posledních dvanáct měsíců zpevnil vůči koruně o více než 35 procent. To se žádné jiné měně světa za dané období nepovedlo. Dokonce ani dolaru ne. Ten vůči koruně zpevnil za stejnou dobu „jen“ o jedenáct procent.

Přečíst článek
Reklama

News box

Francouzský maloobchodní řetězec Casino plánuje zrušit až 3267 pracovních míst. Propouštění je součástí transformačního plánu, jehož cílem je snížit dluh a zlepšit finanční situaci. Podnik, nad kterým převzalo kontrolu konsorcium firem kolem českého miliardáře Daniela Křetínského, má podle svých internetových stránek po celém světě 44 168 zaměstnanců. Číst více
Důvěra v českou ekonomiku je nejvyšší 💪 za posledních 12 měsíců. V dubnu souhrnný indikátor důvěry meziměsíčně vzrostl o 2,8 bodu na 97 bodů. Vyšší byl naposledy loni v dubnu, a to o půl bodu. Roste důvěra u podnikatelů i spotřebitelů. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
Švédský výrobce osobních automobilů Volvo Cars v prvním čtvrtletí meziročně zvýšil provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek o osm procent na 6,8 miliardy švédských korun (téměř 15 miliard korun). Výsledky podniku podpořily nižší materiálové náklady a vyšší objem prodeje, uvedla agentura Reuters.
Česká investiční skupina RSBC koupila rakouský zbrojařský podnik Steyr Arms, 100 procent společnosti přebírá od SMH Holding, který firmu kontroloval od roku 2007. Dnes o tom informovaly Hospodářské noviny (HN). Cenu obchodu ani jedna ze stran neuvedla, podle odhadů z trhu to jsou nižší miliardy korun, píše deník. Číst více
Čistý zisk amerického výrobce elektromobilů Tesla 🔌🚗 v prvním čtvrtletí letošního roku klesl o 55 procent na 1,13 miliardy dolarů 💰 (26,6 miliardy korun) a tržby se snížily poprvé za čtyři roky. Vyplývá to z prohlášení zveřejněného v noci na dnešek. Automobilka však současně oznámila, že urychlí výrobu nových, cenově dostupnějších vozidel, což poslalo její akcie vzhůru.
Americký senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů 💰 (2,24 bilionu korun). Píší to zahraniční agentury. Zákon ještě musí podepsat americký prezident Joe Biden, který podle agentury Reuters oznámil, že tak učiní během dnešního dne. Číst více
Akcionáři Komerční banky budou dnes hlasovat o výši dividendy z loňského zisku. Představenstvo banky navrhuje vyplatit 82,66 koruny na akcii před zdaněním. Nárok na dividendu bude mít akcionář, který bude vlastnit akcie banky k 6. květnu 2024. Datum výplaty bylo určeno na 27. května 2024.
Čínská sociální síť pro sdílení krátkých videí TikTok včera předala Evropské komisi požadovanou zprávu o rizicích spojených s novou aplikací TikTok Lite. Evropská komise hrozila TikToku pokutou, pokud zprávu do úterý nepředložil.
Reklama
Reklama
Doporučujeme