Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ticho před bouří. Europoslance na podzim čeká boj za lepší a demokratičtější Evropu

Evropská komisařka Věra Jourová a generální ředitel Facebooku Mark Zuckerberg v Bruselu, archivní snímek z února 2020.
ČTK
Dušan Kütner

Evropská komise poprvé v historii přistoupila k návrhu na regulaci médií v členských státech s cílem zajistit a zvýšit nezávislost novinářů a vydavatelů, zajistit transparentnost vlastnictví médií a potřít zneužívání médií vládními strukturami. Po loňském září, kdy komise návrh nazvaný monumentálně „Evropský akt o svobodě sdělovacích prostředků" zveřejnila, ale po první vlně kritických reakcí včetně té z české Unie vydavatelů nastalo ticho. Nejspíše ovšem ticho před bouří.

Reklama

Po projednání návrhu kulturním výborem Evropského parlamentu letos v dubnu přišlo do začátku května přes 1300 pozměňovacích návrhů, vyplývá z údajů Evropského parlamentu. Od Evropského výboru regionů dalších téměř sto. O konečné podobě celé regulace by měl Evropský parlament začít jednat v říjnu. 

Do užšího výběru kandidátů na místo generálního ředitele České televize postoupil její stávající šéf Petr Dvořák, ředitel brněnského studia ČT Jan Souček a bývalý šéf televize Prima Martin Konrád. Ve druhém kole pak radní ČT mezi pětici uchazečů zvolili ještě kreativního producenta v ČT Jana Šterna a krizového manažera Pavla Hřídela.

Kdo bude šéfem České televize? Tady je přehled pěti finalistů

O post šéfa veřejnoprávní a vlivné České televize se ucházelo osm zájemců z řad mediální scény i mimo ni. Rada České televize vybrala do užšího finále pět z nich. Tady je jejich přehled. Volba generálního ředitele se uskuteční 7. června po osobních prezentacích kandidátských projektů před radními.

Přečíst článek

Důvodem nové iniciativy Bruselu je samozřejmě jako vždy snaha o „lepší a demokratičtější Evropu”. „V posledních letech jsme zaznamenali různé formy nátlaku na sdělovací prostředky. Nastal čas proti tomu zakročit. Musíme stanovit jasné zásady: žádný novinář by neměl být kvůli své práci špehován, žádný veřejnoprávní sdělovací prostředek by se neměl stát nástrojem propagandy,“ uvedla loni v září k návrhu eurokomisařka Věra Jourová, která má v unijní exekutivě dlouhodobě na starosti téma ochrany právního státu a nezávislosti médií. 

Musíme stanovit jasné zásady: žádný novinář by neměl být kvůli své práci špehován, žádný veřejnoprávní sdělovací prostředek by se neměl stát nástrojem propagandy,“ uvedla loni v září k návrhu eurokomisařka Věra Jourová.

Hlavní problém Maďaři a Poláci 

Mnozí se shodnou, že hlavním unijním problémem jsou Polsko a Maďarsko. V Polsku v poslední době mimo jiné vypukla aféra se sledováním mobilních zařízení novinářů přes program Pegasus, v Maďarsku jsou nezávislá média pod existenčním tlakem, neboť premiér Viktor Orbán podle kritiků ovládl nebo si zavázal řadu tamních médií.

WhatsApp umožní svým uživatelům upravovat zprávy do 15 minut od odeslání

Napsali jste něco špatně? WhatsApp umožní uživatelům upravit odeslanou zprávu

Aplikace pro zasílání zpráv a multimediálních souborů WhatsApp umožní svým uživatelům upravovat zprávy do 15 minut od jejich odeslání. Aplikace, kterou vlastní technologický gigant Meta Platforms, tak nabídne podobnou službu, jako nabízejí konkurenční platformy Telegram a Signal, uvedl server BBC.

Přečíst článek


Základní cíle European Media Freedom Act (EMFA)   

  • ochrana redakční nezávislosti  
  • zákaz používání špionážního softwaru proti sdělovacím prostředkům a novinářům  
  • přiměřené a stabilní financování nezávislých veřejnoprávních médií  
  • transparentní zveřejňování skutečných vlastníků médií 
  • obrana proti přílišné koncentraci mediální trhu  
  • transparentní a rovnoměrné zadávání reklamy ze strany státních a vládních institucí  
  • ochrana mediálního obsahu na internetu, zabránění neoprávněného odstraňování mediálního obsahu vytvořeného v souladu s profesními normami a šíření dezinformací 

(zdroj: české předsednictví EU v roce 2022


„Jednání ve výboru pro kulturu a vzdělávání v tomto okamžiku teprve začínají a je tak předčasné předvídat, jaký bude výsledný kompromis. Návrhy na změny každopádně jsou. Já například navrhuji celoevropský zákaz vlastnění médií politiky. Ti by nesměli v době výkonu funkce vlastnit více než 25procentní podíl v jakémkoli médiu,“ řekl serveru newstream.cz europoslanec za Piráty Marcel Kolaja, který se mediální scénou zabývá.

Prodavač v Casa Magazines Syed Khalid Wasim zvaný "Ali"

REPORTÁŽ: Mizející svět papírových médií uchovává unikátní obchůdek v New Yorku

V New Yorku najdete tisíce míst, o kterých má cenu psát. Patří k nim i malinkatá trafika Casa Magazines, která od sedmdesátých let patří k neodmyslitelným ikonám umělecké čtvrti Chelsea. Dnes tu seženete magazíny z celého světa.

Přečíst článek

Co se týče postoje dalších politických skupin, podle Kolaji jsou již nyní vidět snahy konzervativců zmírnit opatření, která Akt pro svobodná média navrhuje. „Prosazují například, aby se pravidla vztahovala jen na některá média, konkrétně ta audiovizuální. To považuji za nepřípustné a budu proti tomu ve výboru vystupovat,“ dodal.

Trnem v oku je nová evropská mediální rada

Problém je, že European Media Freedom Act, jak se oficiálně návrh Evropské komise nazývá, vzbudil silnou kritiku i v jiných zemích, možná překvapivě zejména v Německu, i samotných vydavatelů a internetových platforem. Trnem v oku jim je především plán na založení „nezávislé” Evropské rady pro mediální služby, jejímiž členy budou národní orgány pro sdělovací prostředky. 

PPF

PPF posiluje na německém mediálním trhu. Zvětšila svůj podíl v tamní největší soukromé televizi

Finanční skupina PPF zvýšila podíl v německé mediální společnosti ProSiebenSat.1 Media ze 12 procent na 13,1 procenta. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na dnešní podání regulátorovi.

Přečíst článek

A to je potíž – některé země oprávněně protestují, že si tak Brusel na sebe stáhne další oblast regulace, dosud čistě v kompetenci členských států, a která například podle Němců v jejich zemi funguje výborně a není důvod to měnit. 

A za druhé, členové národních orgánů mediálních rad jsou voleni politiky, což má svá úskalí, jak ukazuje případ známého mediálního experta Daniela Köppla, kterého čeští poslanci nedávno odvolali z Rady pro televizní a rozhlasové vysílání kvůli jeho angažovanosti ve prospěch dříve vládnoucího, a nyní opozičního hnutí ANO. Kdo bude volit členy Evropské rady pro mediální služby a kdo bude mít právo členy nominovat, je zatím zdá se ve hvězdách. 

Daniel Köppl (na snímku v pravo)

Skončí Babišův muž Köppl ve vlivné funkci? Rozhodnout mají poslanci

Daniel Köppl (na snímku vpravo) se podílel na neúspěšné prezidentské kampani Andreje Babiše. Zároveň byl a stále je členem vlivné Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Poslanecká sněmovna jej nyní chce z rady odvolat. Jednání by se mělo uskutečnit již následující týden.

Přečíst článek

Miliardář Křetínský uspěl v boji o francouzskou vydavatelskou dvojku Editis.

Další zářez miliardáře Křetínského na francouzském mediálním trhu. Koupí vydavatelskou dvojku Editis

Společnost Czech Media Invest (CMI) miliardáře Daniela Křetínského kupuje od mediální společnosti Vivendi francouzské vydavatelství Editis. CMI to sdělila v tiskové zprávě, o ceně se nezmiňuje. Dokončení transakce očekává v následujících měsících, podmíněno je mimo jiné schválením ze strany regulačních orgánů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Šéf ANO Andrej Babiš

Dalibor Martínek: Babiš jako nepřítel státu? Omyl. Babiš je nový „český Papež“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme