Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

REPORTÁŽ: Mizející svět papírových médií uchovává unikátní obchůdek v New Yorku

Prodavač v Casa Magazines Syed Khalid Wasim zvaný "Ali"
Stanislav Šulc / Newstream
Stanislav Šulc

V New Yorku najdete tisíce míst, o kterých má cenu psát. Patří k nim i malinkatá trafika Casa Magazines, která od sedmdesátých let patří k neodmyslitelným ikonám umělecké čtvrti Chelsea. Dnes tu seženete magazíny z celého světa.

Reklama

Do New Yorku kvůli tomu místu nejspíš nepojedete. Ale když už se tam rozhodnete vyrazit na broadwayský muzikál, na nákupy na Pátou Avenue nebo na „povinný“ výlet k Soše svobody a vyzbude vám nějaký čas, zkuste navštívit maličký obchůdek s časopisy Casa Magazine. Ačkoli jej v žádném bedekru nenajdete, budete na tu návštěvu vzpomínat možná víc než na blikající reklamy na Times Square. Ostatně ne náhodou o tomto zapadlém kousku starého a mizejícího světa napsaly článek i New York Times či BBC.

Podívejte se, jak vypadá umělecká čtvrť Chelsea v New Yorku

Nejprve pár důležitých údajů. Casa Magazines najdete na rohu Osmé Avenue a 12. ulice v oblasti Chelsea. Ano, poblíž kultovního Hotelu Chelsea, který od šedesátých let navštívila celá řada undergroundových celebrit.

Pár metrů čtverečních

A že jde o roh dvou ulic, je dokonce zcela doslovné. Casa Magazines totiž miniaturní prostor, na plochu rozhodně menší než kdejakou řetězcovou trafiku známou z českých obchodních center. Ale kromě prodejcova pultu a bankomatu, s jehož kompatibilitou s českými kartami raději nepočítejte, tu už najdete jen noviny, časopisy, magazíny.

Pátá Avenue, New York
video

Gucci, Vuitton i Lego. Podívejte se do výloh nejluxusnějších obchodů na Páté Avenue

Nakupují tam nejbohatší lidé světa a své obchody tu chce mít doslova každá velká značka. Pátá Avenue v centru Manhattanu je magnetem pro nejluxusnější zboží a už jen samotné prohlížení výloh obchodů je zážitek.

Přečíst článek

„Deníky, týdeníky, měsíčníky, půlročníky, ročenky… Najdete tu věci s jakoukoli periodicitou,“ vypráví prodavač Syed Khalid Wasim známý jako ‚Ali‘, který je tváří obchodu. „Celkem tu máme kolem čtyř tisíc titulů z celého světa,“ dodává hrdě.

Nutno dodat, že na českou produkci jsem se raději neptal, protože Ali ani nevěděl, kde Česko leží. Měl jsem ale s sebou jeden ještě neotevřený výtisk jednoho českého magazínu, tak jsem mu ho dal. Třeba ho prodá. Vzhledem k tomu, že mi důvěřoval natolik, že mi dal časopisy v hodnotě desítek dolarů, aniž bych kvůli nefunkční platební bráně zaplatil, a věřil, že mu peníze přinesu, byla to zástava téměř směšná.

Blue Origin získal zakázku od NASA na postavení modulu k přistání na Měsíci

Bezosův Blue Origin vyhrál miliardový kontrakt NASA na stavbu modulu k přistání na Měsíci

Společnost Blue Origin podnikatele Jeffa Bezose získala zakázku amerického Národního úřadu pro letectví (NASA) na konstrukci lunárního modulu za 3,4 miliardy dolarů (75 miliard korun), píše agentura Reuters. NASA v podobném tendru před dvěma lety vybrala firmu SpaceX, která již zkonstruovala dopravní systém Starship také k účelu přistání na Měsíci v rámci mise Artemis. NASA nyní tvrdí, že chce vytvořit větší konkurenci pro budoucí mise plánované na konec desetiletí.

Přečíst článek

Z celého světa

Casa Magazines však není trafika, jakou si představíte na základě české zkušenosti. A to, že tu mají 4000 titulů je jen jeden z důkazů. Tím dalším je doslova kultovní status místa. Stávající majitel, kterým je již více než 70letý Mohammed Ahmed, „trafiku“ koupil v roce 1994. Ali zde pracuje od roku 1995. Ale podnik existuje již od sedmdesátých let a je svědkem měnící se mediální krajiny. Prožil éru subkulturních zinů a dnes se zcela logicky zaměřuje na luxusní magazíny o architektuře, designu, módě, umění či fotografii.

A v této niche oblasti je velmi důsledný. Sehnat tu lze magazíny o architektuře z Japonska, Skandinávie, Itálie i severní Afriky. A vždy jde o aktuální vydání, jen u těch nejprestižnějších magazínů ve své kategorii seženete vícero vydání zpět v čase.

„Jinak remitendu vracíme po třech měsících od naskladnění, není místo,“ vysvětluje Ali. A platí to i pro magazíny, které stojí desítky dolarů.

Ameriku čeká velká právní bitva. O mexické tacos

Úspěšný řetězec rychlého občerstvení Taco Bell podal žádost na americký patentní úřad, aby zrušil ochrannou známku na spojení „Taco Tuesday“ (tedy „úterní taco“). Tu od roku 1989 vlastní společnost Taco John’s. Podle Taco Bell však jde o příliš běžné spojení, které by mělo mít možnost využívat každý, kdo prodává taco. Společnost proto spustila kampaň „Live Más: Freeing Taco T***DAY“ (tedy Žijte naplno: Osvoboďte Taco T***DAY).

Přečíst článek

Jak přežít pandemii

„Co je nyní nejžhavější zboží? Asi bych řekl, že toto vydání Vogue, které je z Filipín. Na obálce je modelka Apo Whang-Od, které je neuvěřitelných 106 let. Jde o vydání věnované kráse, prodali jsme jich již přes sto kusů a pořád pro ně lidé chodí,“ dodává Ali. Mimochodem na Filipínách je toto číslo vyprodané, tedy alespoň na oficiálním e-shopu místní Vogue.

A kdo tedy do Casa Magazines chodí především? Jsou to pořád hlavně místní, tedy Newyorčané. Ale jsou to i turisté, kteří se o kultovním obchůdku dozvěděli z internetu nebo přes Instagram. Ten je pro Casa Magazines ostatně hlavním nástrojem komunikace s fanoušky. Casamagazinesnyc sleduje nyní již více než 45 tisíc lidí. A Ali také každého návštěvníka okamžitě vybídne ke sledování a sdílení profilu.

A není se čemu divit, právě pevné pouto s cílovou skupinou pomohlo kultovnímu místu přežít i rány, jako byla pandemie covidu. A také díky němu si od Aliho koupíte magazín, který vám doporučí. I když stojí třeba 40 dolarů a nemůžete si jím listovat, protože je ve fólii. „Klidně mi pak nadávej, ale tohle je nejlepší magazín o architektuře a designu, který tu máme. A věř mi, já musím projít všechny tituly, co tu máme,“ radí Ali.

ESG

David Ondráčka: ESG, ale kde jsou S a G?

Principy udržitelného podnikání ESG (Environmental, Social, Governance) jsou realita dnešního byznysu. Nutnost i trend, který se nezastaví, podmínka bank na financování, postupné povinné reportování. Ale stojí za přemýšlení, jestli se vše nezužuje jen na ono E, kde se všechno točí kolem uhlíkové neutrality a reakce na klimatické změny. Kde jsou jasné strategie a kroky u pilířů S a G? Není to jen hra na sociální ohledy a governance (v češtině se to nesnadno výstižně překládá)? Jasno v tom není, ale bez toho se pak nejedná o ESG.

Přečíst článek

„Nobelovu cenu pro mladé ekonomy“ letos získal v Americe působící Francouz Gabriel Zucman.

Udílení „nobelovky pro mladé“ má nezvykle kontroverzní dohru. Získal ji ekonom zkoumající daňové úniky

„Nobelovu cenu pro mladé ekonomy“ letos získal v Americe působící Francouz Gabriel Zucman. Výzkumník nerovnosti a daňových rájů je ekonom světové třídy, i přesto ale jeho ocenění vyvolalo neobvyklé množství kritických hlasů. Možná proto, že jeho závěry přináší jasné implikace pro hospodářskou politiku.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Manhattan jen pro vyvolené. Ceny nájmů jsou na rekordu, byty vyjdou měsíčně na sto tisíc korun a více.

Manhattan jen pro vyvolené. Ceny nájmů překonaly další rekord, počtvrté za půl roku

Přečíst článek

Týden tradera: Vyšší inflace v USA, ropné tlaky a pozitivní výhled českého HDP

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme