Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Evropský parlament - informace o tématu

Živě: Bilancování ze Štrasburku
video

Živě: Bilancování ze Štrasburku

Osm vybraných českých europoslanců usedne ve středu 24. dubna ve studiu Lobby Set v sídle Evropského parlamentu, aby před kamerami ČTK Connect složili závěrečný účet za končící funkční období 2019 až 2024. Přímý přenos debaty, která začne v 19:00, bude možné sledovat také na newstream.cz v úvodu tohoto článku.

Přečíst článek
Evropský parlament

Karel Pučelík: Bruselský magazín rozdal europoslanecké anticeny. A „bodoval“ i Čech

Přečíst článek

Kovidová výjimka končí. Evropské státy se vrátí k přísnějším rozpočtovým pravidlům

Přečíst článek
Německá strana Alternativa pro Německo (AfD)

Útok zevnitř na evropskou demokracii. Německá AfD měla mezi sebou čínského špióna

Německá policie zadržela v Drážďanech jednoho ze spolupracovníků Maximiliana Kraha, europoslance a lídra kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) pro volby do Evropského parlamentu. Dnes o tom informovala veřejnoprávní televize ARD. Spolkové státní zastupitelství následně bez upřesnění jména europoslance uvedlo, že zadrženého podezřívá z výzvědné činnosti pro Čínu, které předával informace o chodu europarlamentu a o činnosti čínské opozice.

Přečíst článek
Ivan David: Každý má přímou povinnost uplatnit své demokratické právo volit

Ivan David: Každý má přímou povinnost uplatnit své demokratické právo volit

Lidem začíná vadit směřování EU a hledají politické subjekty s jinými názory, jež mohly by přispět ke zlepšení tohoto stavu. Unie je pořád naprosto rozhodující pro naši budoucnost, a neměli bychom se vzdávat příležitost uplatnit svůj hlas, říká europoslanec SPD a kandidát SPD a Trikolóry Ivan David.

Přečíst článek
Zleva senátor Tomáš Jirsa, David František Wagner analytik a kandidát do Evropského parlamentu za Pirátskou stranu a náměstek jihočeského hejtmana František Talíř na Veřejné debatě o EU, 9. dubna 2024, Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích. Diskuse je součástí projektu Evropského parlamentu a ČTK Connect s cílem komunikovat o evropských tématech před červnovými volbami do EP.

V knihovně se řešily evropské dotace, migrace, byznys i klima

V Českých Budějovicích, ve spolupráci s tamní Jihočeskou vědeckou knihovnou, Krajským úřadem Jihočeského kraje, Jihočeskou hospodářskou komorou a českobudějovickým gymnáziem Česká se v úterý 9. dubna konala první ze série veřejných debat ČTK Connect. Jejich tématem je komunikace o evropských tématech v kontextu 20 let českého členství v EU a červnových voleb do Evropského parlamentu (EP). Zadavatelem projektu je Evropský parlament.

Přečíst článek
Letecký pohled na čistírnu odpadních vod.

EU chce lepší čištění a opětovné využívání městských odpadních vod

Poslanci Evropského parlamentu schválili nová pravidla Evropské unie pro odvádění, čištění a vypouštění městských odpadních vod.

Přečíst článek

Niedermayer: Politika potřebuje otočit kormidlem. Směrem k větší odpovědnosti

V Evropské parlamentu jde o to, aby si vás ostatní všimli. Jedině tehdy, když si vás kolegové všimnou, vás začnou brát vážně, zdůrazňuje volební lídr TOP 09, trojka koaliční kandidátky SPOLU a europoslanec Luděk Niedermayer. Voličům chce nabídnout i postoje, za něž se netleská.

Přečíst článek

Historická dohoda. Evropským parlamentem prošel migrační balíček

Europoslanci ve středu schválili migrační balíček, který tvoří deset legislativních návrhů. Hlasování bylo dramatem do poslední chvíle, neboť podpora pro všech deset předpisů měnících unijní migrační a azylová pravidla nebyla vůbec jistá a jednotlivé frakce počítaly každý hlas. Jednání na krátkou chvíli skandováním přerušili demonstranti, kteří byli v sále na galerii pro veřejnost. Demonstrace se konala i před budovou Evropského parlamentu.

Přečíst článek
Podpora migračního balíčku v EP není vůbec jistá, frakce počítají každý hlas

Podpora migračního balíčku v EP není vůbec jistá, frakce počítají každý hlas

Drama až do poslední chvíle. Takové bude dnešní hlasování o migračním balíčku v Evropském parlamentu. Podpora pro všech deset legislativních aktů měnících unijní migrační a azylová pravidla totiž ještě vůbec není jistá, nervozita stoupá a jednotlivé frakce počítají každý hlas. O každém z předpisů se má dnes odpoledne hlasovat zvlášť, musí ale projít všechny. Jestliže by některá z norem schválena nebyla, zablokovalo by to celé řešení, které se komplikovaně dojednávalo dlouhých osm let.

Přečíst článek
Protext rozjíždí seriál debat s občany. První se bude zabývat migrací a jejími dopady na život v EU.
video

Začíná seriál debat s občany o Evropské unii

První z veřejných debat se koná v Jihočeské vědecké knihovně v Českých Budějovicích 9. dubna od 11:00. Moderovaná diskuse bude vysílána živě na kanálu YouTube, na webu CTK ceskenoviny.cz a na FB klientské služby Protext.

Přečíst článek

Lidé by chtěli pro zvířata lepší život, politici na to ale zatím kašlou

Devět z deseti lidí v EU se domnívá, že by životní pohoda hospodářských zvířat měla být lépe chráněna, volení zástupci to ale nereflektují, říkají ekologické organizace. Nová kampaň upozorní na trápení zvířat.

Přečíst článek
Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň

Poslanec německé AfD Bystroň se brání. Peníze ani kryptoměnu jsem od Rusů nedostal, říká

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v dopise vedení strany odmítl podezření, že od proruské sítě a od Rusů přijímal úplatky. Informovala o tom agentura DPA, která má dopis k dispozici.

Přečíst článek
Reklama

News box

Provozní zisk německého výrobce luxusních vozů Porsche klesl v prvním čtvrtletí o 3️⃣0️⃣ procent na 1,28 miliardy eur (32,2 miliardy korun). Na vině byla obměna modelů a slabá poptávka v Číně. Firma to uvedla ve svém dnešním sdělení. Je to nejslabší výsledek od uvedení podniku na burzu v září 2022, napsala agentura Bloomberg.
Spojené státy nakoupí pro Ukrajinu rakety do protivzdušných baterií a další vojenské vybavení v hodnotě 6️⃣ miliard dolarů (přes 140 miliard korun), oznámil dnes americký ministr obrany Lloyd Austin. Některá americká média mluví o dosud největším balíku vojenské pomoci pro Ukrajinu. Podle webu Politico ale doručování materiálu pravděpodobně potrvá delší dobu.
Investiční fond RedBird IMI, za kterým stojí mimo jiné emirát Abú Zabí, se chystá 🛑 stáhnout svou nabídku na převzetí britských novin The Daily Telegraph a časopisu The Spectator. Informoval o tom dnes list Financial Times (FT) s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Fond se k tomuto kroku podle zdrojů rozhodl po měsících jednání s britskou vládou, učinit by ho mohl již příští týden.
Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se Evropská unie naučila hodně o vzorcích chování Kremlu i ruského prezidenta 👴 Vladimira Putina a stala se tak ostražitější. V rozhovoru ke 20. výročí dosud největšího rozšíření Evropské unie to uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.
Pražská burza druhý týden v řadě oslabila. V uplynulém týdnu 📉 klesl index PX o 0,5 procenta na 1543,4 bodu. Nejvíce rostly akcie bankovní skupiny Erste, největší oslabení zaznamenala opět Pilulka. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu index PX ztratil 0,6 procenta.
Kyjevská správa oznámila urgentní evakuaci dvou nemocnic v metropoli kvůli obavám z možných ruských 🚀 úderů na tato zdravotnická zařízení. Informovala o tom dnes ukrajinská média. Jedno z evakuovaných zařízení je podle úřadu dětská nemocnice.
Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) 👨 Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v pondělí vedení strany, že dostával malé balíčky a že žádné peníze nepřijímal. Dnes o tom informoval magazín Der Spiegel.
Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích 🛑 zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.
Bývalý rumunský prezident Ion Iliescu, který se stal hlavou státu po pádu Ceaušescova režimu na konci roku 1989, byl 👨‍⚖️ obviněn ze zločinů proti lidskosti. Stalo se tak v souvislosti s vyšetřováním potlačení protestů z června 1990, kdy zemřeli nejméně čtyři lidé, napsala agentura AFP. Obviněni byli i tehdejší premiér Petre Roman a šéf tajné služby Virgil Magureanu.
ČEZ postaví v Dětmarovicích na Karvinsku nízkoemisní 🏭 teplárnu za dvě miliardy korun. Jejími hlavními zdroji budou biomasová kotelna o výkonu osm megawattů a dvě kogenerační jednotky o celkovém výkonu 20 megawattů. Hotova má být v roce 2026. Novinářům to v Dětmarovicích řekli zástupci skupiny ČEZ. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme