Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bič na země pomáhající Rusku. Brusel zpřísní kroky proti obcházení sankcí

Brusel chystá kroky proti zemím, které umožňují Rusku obcházet sankce
iStock
 ČTK

Evropská unie diskutuje o novém sankčním mechanismu zaměřeném na nečlenské země, které podle ní dostatečně nebrání Rusku v obcházení sankcí. Podle agentury Bloomberg jde především o státy, které nedokážou vysvětlit výrazný nárůst objemu obchodu s klíčovými produkty či technologiemi.

Reklama

Nový mechanismus má podle zdrojů Bloombergu v první fázi odradit státy od pomoci Rusku a omezit obchodní kanály, které by Moskva mohla využívat. Pokud by tento postup nefungoval, mohla by EU ve druhé fázi zavést cílené restrikce na klíčové zboží. Unie hodlá rovněž rozšířit některá současná exportní opatření a zakázat tranzit řady druhů zboží přes Rusko.

Nový balík sankčních opatření se bude soustředit zejména na odstranění cest k obcházení dříve zavedených sankcí a na posílení schopnosti EU vynucovat jejich dodržování. Unie tak reaguje na dosavadní schopnost Moskvy získávat velké množství zboží podléhajícího sankcím skrze třetí země.

Zaostřeno na střední Asii

Rusko zvýšilo dovoz polovodičů, integrovaných obvodů a dalších technologických produktů ze zemí, jako jsou Kazachstán, Spojené arabské emiráty, Turecko nebo Čína. Zdroje Bloombergu uvedly, že nový mechanismus by se zaměřil na státy ve střední Asii a na přímé sousedy Ruska. Čína by se terčem nových opatření zatím pravděpodobně nestala.

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching

Nová éra rusko-čínských vztahů. Si Ťin-pching má s Putinem jednat o obcházení západních sankcí

Čínský prezident Si Ťin-pching během své plánované návštěvy Ruska pravděpodobně hodlá s ruským prezidentem Vladimirem Putinem jednat o obcházení západních protiruských sankcí. Ve své nejnovější zprávě o vývoji války na Ukrajině to uvedl americký Institut pro studium války. Do Ruska má Si Ťin-pching podle čínského ministerstva zahraničí přicestovat začátkem příštího týdne.

Přečíst článek

EU hodlá nový balík sankcí dokončit před summitem lídrů skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7, který se bude konat 19. až 21. května v Japonsku. Podle informovaných zdrojů chce v novém balíku rozšířit dosavadní embarga na automobily, vyspělé technologie používané Ruskem na Ukrajině, průmyslové zboží, železo, ocel i produkty využívající tyto kovy.

Rosatom zřejmě unikne

Očekává se, že na sankční seznamy přibudou  desítky fyzických i právnických osob. Zdroje Bloombergu ale nepovažují za pravděpodobné, že by se terčem nového balíku stala také ruská společnost Rosatom, která působí v oblasti jaderné energetiky.

Kreml v Moskvě

USA rozšíří sankční seznamy o další stovky Rusů, třeba o gubernátory

Spojené státy zřejmě tento týden uvalí nové sankce na asi 200 lidí a subjektů z Ruska, uvedl list The Wall Street Journal s odvoláním na zdroje obeznámené s věcí. Jde o součást balíku, který připravuje administrativa prezidenta Joea Bidena a který obsahuje také další vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě 460 milionů dolarů (10,25 miliardy korun).

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme