Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

USA rozšíří sankční seznamy o další stovky Rusů, třeba o gubernátory

Kreml v Moskvě
ČTK / AP
 ČTK

Spojené státy zřejmě tento týden uvalí nové sankce na asi 200 lidí a subjektů z Ruska, uvedl list The Wall Street Journal s odvoláním na zdroje obeznámené s věcí. Jde o součást balíku, který připravuje administrativa prezidenta Joea Bidena a který obsahuje také další vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě 460 milionů dolarů (10,25 miliardy korun).

Reklama

Nové sankce, které představí ministerstva financí a zahraničí, se budou vztahovat na řadu ruských gubernátorů a rodinné příslušníky ruských vládních úředníků, budou se také týkat materiálů využívaných v obranném průmyslu, technologických firem a sítí, jejichž cílem je obcházet existující sankce.

Další opatření chystá i EU

O dalších ekonomických opatřeních namířených proti Rusku jednají i země Evropské unie. Vztahovat by se měly například na íránské subjekty, které podle sedmadvacítky dodávají Rusku drony. Ruská armáda íránské bezpilotní letouny využívá k útokům proti cílům na Ukrajině.

Ruský prezident Vladimir Putin nepřednesl novoroční projev tradičně v Kremlu, ale 31. prosince 2022 na blíže neurčené vojenské základně s vojáky v uniformách v pozadí.

Politolog: Rusové bojují o zachování diktatury, Putin o sebe. A válka potrvá ještě měsíce

V pátek 24. února uplyne rok od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Nikdo tehdy nečekal, že Ukrajinci se dokážou postavit síle ruské armády. Stejně jako nikdo nepředpokládal, že ta je tak slabá, říká politolog Josef Kraus z Masarykovy univerzity v Brně v rozhovoru pro Newstream. Kdy podle něj válka skončí? A jak se bude vyvíjet dál?

Přečíst článek

Činitelé, na které se odvolává WSJ, uvádějí, že tvůrci nového sankčního balíku se snaží vyhnout problémům, se kterými se Západ potýkal u dřívějších zákazů na vývoz určitého zboží do Ruska. Konkrétně se snaží zaměřit na technologie a komponenty, které ruská armáda a firmy napojené na ni mohou nakupovat jedině u evropských a dalších západních dodavatelů. EU stejně jako o předešlých sankčních balíků svá chystaná opatření koordinuje se Spojenými státy a Británií.

Rok ruské invaze na Ukrajinu. Jak ji viděli čeští a světoví fotografové? Podívejte se:

Západní představitelé uznávají, že mnoho z kroků, od nichž si slibovali nejdrtivější dopad na schopnost Ruska financovat válku proti Ukrajině, už podnikli. Jde o embarga na dovoz energetických surovin a sankce týkající se bankovního sektoru. Nyní se pozornost zaměřila na zacelování mezer ve stávajících trestných opatřeních a zesílení činnosti s cílem zabránit obcházení sankcí.

Stačil jeden rok. A z Ruska je malý hráč ve fosilních palivech

Stačil jeden rok. A z Ruska je malý hráč ve fosilních palivech

Nejpozoruhodnější evropskou odpovědí na ruskou agresi na Ukrajině nebyly jen dodávky zbraní a další pomoci za miliardy eur. Byla to také bezprecedentní rychlost, kdy Evropa během jediného roku téměř odstranila závislost na ruských fosilních palivech, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Agentura Reuters v úterý informovala, že dvanáct zemí EU, včetně Německa, Francie či Česka, sepsalo dokument, v němž volá po větší spolupráci orgánů a využívání nástrojů obchodu a jednotného trhu ve snaze zabránit firmám obcházet sankce.

Náměstek americké ministryně financí Wally Adeyemo řekl, že zástupci EU a USA se chystají na schůzky s bankami a firmami z třetích zemí, aby je varovali, že pokud budou pomáhat Moskvě obcházet sankce, budou odříznuty od finančních služeb a trhů. Spojené státy o tom chtějí napřímo mluvit se zástupci firem a bank z Číny a dát jim jasně najevo, že je čekají sankce, pokud budou poskytovat podporu Rusku, řekl Adeyemo.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme