Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Turecko - informace o tématu

Maďarsko může už brzy schválit žádost Švédska o vstup do NATO, řekl Orbán

Orbán: Švédskou žádost o vstup do NATO můžeme už brzy schválit

Maďarský parlament by mohl již koncem měsíce schválit žádost Švédska o vstup do Severoatlantické aliance. Podle agentury Reuters to prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán. Maďarsko je poslední zemí, která dosud švédskou žádost o členství v NATO neratifikovala.

Přečíst článek
Září zůstává pro trhy historicky nešťastným obdobím, což se v letošním roce nemění

Týden tradera: Trhy rostou a Turci se konečně rozhoupali řešit hyperinflaci

Přečíst článek
ČEZ dokončil prodej svého polovičního podílu v turecké společnosti Akcez

Skupina ČEZ dokončila prodej svého polovičního podílu v turecké společnosti Akcez

Polostátní energetická skupina ČEZ dokončila prodej svého padesátiprocentního podílu v turecké společnosti Akcez Enerji tureckému investorovi Torunlar Group. Transakci už schválil tamní antimonopolní úřad i energetický regulátor.

Přečíst článek
Větrné elektrárny (ilustrační foto)

ČEZ se zbaví některých tureckých aktiv, hotovo má být do konce roku

Polostátní energetická skupina ČEZ by mohla do konce letošního roku dokončit prodej svých distribučních a prodejních aktiv v Turecku, která drží v rámci společnosti Akcez Enerji. Dohodnuto už je financování a převzetí záruk firmy kupujícím.

Přečíst článek
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Nejste spravedliví, Izrael podporujete jen kvůli holokaustu, sepsul Erdogan Evropskou unii

Evropská unie podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v otázce války Izraele proti Hamásu nezaujala spravedlivý postoj. V důsledku toho je důvěra v sedmadvacítku hluboce otřesena, řekl podle agentury Reuters Erdogan tureckým médiím v pátek během letu z Kazachstánu. Podpora, kterou evropské země vyjadřují Izraeli, podle něho pochází „z jejich dluhů“ vůči tomuto státu kvůli holokaustu.

Přečíst článek
Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek
Ceny olivového oleje vystřelily na rekord

Ceny olivového oleje vystřelily na rekord. Krade se ve velkém už v lisovnách

Světové ceny olivového oleje vystoupaly na nové rekordy, protože středomořské země, které jsou jeho hlavními producenty, sužují velká sucha. Tuna oleje vyjde na 8 306 eur, tedy zhruba 203 tisíc korun, což je meziroční nárůst o víc než 130 procent. A čeho je málo, to si lidé snaží opatřit, jak se dá. I za cenu krádeže. Koncem srpna tak zmizelo z jedné ze španělských lisoven na 50 tisíc litrů tohoto „tekutého zlata“.

Přečíst článek
Istanbulská lira

Istanbulská burza letos překonala Londýn i Frankfurt. Kvůli tragické liře

Akciová burza v Istanbulu už letos přilákala více primárních nabídek akcií (IPO) než mnohem větší burzy v Londýně, Frankfurtu nad Mohanem či Miláně. Pomohl jí k tomu růst zájmu drobných investorů o obchodování na akciovém trhu v době, kdy je zájem firem o vstup na burzu celosvětově slabý. Od začátku letošního roku se na istanbulské burze uskutečnilo 30 primárních nabídek a firmy z tohoto prodeje získaly celkem 1,9 miliardy dolarů (42,3 miliardy korun). S odvoláním na údaje firmy Dealogic to napsal server listu Financial Times (FT).

Přečíst článek
Dovolená v Thajsku

Kde Rusové tráví léto? V Turecku, v Thajsku i na Ukrajině

Přestože na Ukrajině zuří válka, statisíce Rusů si vybírají z oblíbených prázdninových destinací, kde by mohli strávit letní dovolenou. Jiní hledají dokonce bezpečné útočiště, kde by přečkali celý konflikt. Protiruské sankce, slabý rubl a zákazy vydávání víz Rusům zajistily, že ruští turisté mohou své peníze utrácet jen v několika málo destinacích. Ty na tom sice dost vydělávají, ale tamní obyvatelé to ne vždy schvalují, píše bruselský server Politico.

Přečíst článek
Požáry v Řecku v červenci 2023.

Týden v obrazech: Požáry v Řecku, záplavy v Indii, pieta za Sinéad i líté boje fotbalistek na MS

Uplynulý týden ve světě i v Česku byl ve znamení rekordních veder a následných požárů na řeckém ostrově Rhodos i jinde. V Indii či na Filipínách ale naopak lidé bojovali se záplavami, Vltava se suchem, fanoušci charismatické zpěvačky Sinéad O´Connor se zprávou o její předčasné smrti v 56 letech a fotbalistky o titul mistryň světa na šampionátu na Novém Zélandě. Podívejte se, jak uplynulých sedm dnů zachytili nejlepší fotografové světových agentur.

Přečíst článek
Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan

Erdogan pošle žádost Švédska o přijetí do NATO do tureckého parlamentu, uvedl Stoltenberg

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan co nejdříve předloží tureckému parlamentu k ratifikaci žádost Švédska o vstup do NATO. Po jednání s ním a švédským premiérem Ulfem Kristerssonem to podle tiskových agentur oznámil šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg. Neuvedl ale, kdy se tak konkrétně stane. Dokončení ratifikace švédské žádosti je podle něj historický krok. Dodal, že Maďarsko, které o ratifikaci rovněž teprve musí hlasovat, nechce být poslední zemí, která dá souhlas s rozšířením aliance. Švédsko, Spojené státy i Německo oznámení přivítaly.

Přečíst článek
Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Základní úroková sazba v Česku je od loňského června sedm procent poté, co ji bankovní rada ČNB zvýšila o 125 bazických bodů na na nejvyšší míru od roku 1999. Podobný způsob boje s rapidní inflací ve světě za poslední rok zvolilo více než osm desítek zemí, vyplývá z údajů centrálních bank. Některé země, jako například Turecko či Rusko, jdou ale opačným směrem. Podívejte se na přehled sazeb ve vybraných zemích světa.

Přečíst článek
Reklama

News box

Realitní společnost CPI Property Group loni 📈 zvýšila konsolidovaný hrubý provozní zisk (EBITDA) o 28,1 procenta na 778 milionů eur (19,7 miliardy korun). Celkové příjmy pak vzrostly o 32,1 procenta na 1,69 miliardy eur. Firma, jejímž většinovým vlastníkem je český miliardář Radovan Vítek.
Při leteckých úderech na severozápadě Sýrie dnes brzy ráno zahynulo nejméně 4️⃣2️⃣ lidí, informovala exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Podle ní jsou mezi oběťmi syrští vojáci a nejméně šest členů libanonského hnutí Hizballáh. 
Rusko v noci na dnešek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození  energetické infrastruktury v různých částech země. Odstávky v dodávkách elektřiny hlásí Dněpropetrovská a Charkovská oblast, píše na svém ruskojazyčném webu stanice BBC. 
V oblíbené počítačové 🎮 hře Fortnite je nově možné navštívit kyjevské náměstí Nezávislosti, zvané Majdan. Na speciálně vytvořené mapě se nebojuje, ale setrváním na ní hráči přispívají na obnovu nemocnice u Mykolajivu na jihu Ukrajiny, kterou zničily ruské útoky ve více než dva roky trvající válce. 
Při izraelských úderech mířených na oblast nedaleko Halabu (Aleppa) na severu Sýrie zahynulo podle agentury AFP nejméně 3️⃣6️⃣ syrských vojáků. Izrael podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) cílil na sklady zbraní poblíž mezinárodního letiště.
Reklama
Reklama
Doporučujeme