Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Irsko chce být lídrem v digitalizaci i umělé inteligenci. I s pomocí Čechů, říká náměstek irského ministra

Irsko chce být lídrem v digitalizaci i umelé inteligenci. I s pomocí Čechů, říká náměstek irského ministra Dara Calleary
ČTK
Zdeněk Pečený

Irský vývoz do Česka loni přesáhl miliardu eur. „Máme velmi pozitivní oboustranný vztah a chceme v tomto směru dále růst,“ říká v rozhovoru pro Newstream náměstek irského ministra pro podnikání, obchod a zaměstnanost Dara Calleary. Irsko by chtělo do roku 2030 zdigitalizovat 90 procent tamních firem. „Výrazně investujeme do fondu pro digitální transformaci,“ říká Calleary a dodává, že stát musí občanům a firmám nechat svobodu volby a do ničeho je nenutit.

Reklama

Co je náplní práce náměstka na ministerstvu pro podnikání, obchod a zaměstnanost?

Jsem jedním ze tří náměstků, přičemž mou konkrétní odpovědností je digitální transformace pro zlepšení podnikání zejména malých a střední podniků (SME). Irsko je malá otevřená ekonomika a je silně závislé na obchodu. Spolupracuji s irskými firmami, s vládní agenturou na podporu našeho byznysu v zahraničí Enterprise Ireland a dalšími institucemi, abychom se zaměřili na obchod, povzbuzovali ho a pomáhali mu při misích, jako je tato u vás. Máme úžasný příběh, který můžeme vyprávět.

Češi smýšlejí podobně jako Irové. A vždy jsme se navzájem podporovali, říká irská velvyslankyně

Jaké společenské události mohou přivést člověka na dráhu diplomatky? Která žena jí byla velkou inspirací? A jak se proměnila irská společnost a nerovné postavení irských žen za posledních šedesát let? Nejen o tom jsme si povídaly s Clionou Manahan, velvyslankyní Irska pro Českou republiku před setkáním Innovative Women Shaping the Future, které spolupořádají Velvyslanectví Irska, Enterprise Ireland a Newstream Business Club českých a slovenských žen. 

Přečíst článek

Jak důležitou roli hrají malé a střední podniky v irské ekonomice?

Naprosto zásadní, jsou páteří naší ekonomiky. V SME včetně cestovního ruchu pracuje zhruba milion obyvatel, máme navíc velmi úspěšný sektor přímých zahraničních investic s pracovními příležitostmi pro desítky tisíc lidí. Podpora těchto pracovníků je vládní prioritou. V červenci 2020, uprostřed první vlny pandemie, jsme prosadili důležitá opatření pro podporu podnikání. Navíc se musíme vypořádat s následky brexitu.

Irsko chce být lídrem v digitalizaci i AI

Digitalizace bývá zmiňována jako nezbytný nástroj pro udržení konkurenceschopnosti firem. Jak jste s ní daleko?

Momentálně mají dvě třetiny irských podniků základní úroveň digitalizace. Náš cíl je, aby tento podíl činil do roku 2030 devadesát procent. Výrazně investujeme do fondu pro digitální transformaci. Vyvíjíme platformu, aby si podnikatelé dále mohly osvojovat potřebné digitální schopnosti.

Máme národní plán pro širokopásmové připojení, které má velké možnosti. Chceme tuto příležitost, která se odvíjí od 5G, využít na maximum. Jsme pátou digitálně nejvyspělejší ekonomikou v EU, ale rádi bychom se posunuli ještě výše.

Alkohol škodí zdraví. Irsko jako první na světě zavede varovné nápisy na lihovinách i vínu

Irové jako první na světě zavedou varovné etikety na alkoholu. Naštvali tím nejen Italy

Irsko se patrně stane první zemí na světě, která po vzoru varovných nápisů na cigaretových krabičkách zavede povinnost výrobců mít na lahvích s alkoholem podobná varování o škodlivosti alkoholu na lidské zdraví. Platit začne od roku 2026, uvedla BBC. Opatření vyvolalo nelibost výrobců i tradičních zemí vyrábějící alkoholové nápoje.

Přečíst článek

Jde o realistický cíl?

Musí být. Máme, jak už bylo řečeno, fond pro digitální transformaci. Slyšíme na požadavky podniků, pokud jde o financování. Pracují na tom vládní agentury, stejně jako místní zastupitelstva, ruku v ruce se svými klienty. Nebudu zastírat, že nemálo firem má z digitalizace strach. Našim úkolem proto také je, abychom tyto obavy rozptylovali, a propojovali tyto subjekty s dalšími firmami, které jim mohou jít příkladem.

Podniky se musí digitalizovat, jinak nepřežijí 

Realita je taková, že pokud naše podniky nedosáhnou takové žádoucí úrovně digitalizace svého podnikání, tak nepřežijí. Tento proces musí vidět jako příležitost, ne jako hrozbu. Většina velkých společností se už touto cestou vydala a využívají výhod, které z toho plynou.

Existují ale podniky nebo obory, které jsou dosud digitalizací nedotčeny, a to v důsledku tzv. dvourychlostní digitalizace. Mohou zůstat nedotčeny i nadále?

Myslím, že příležitosti pro využití digitalizace existují všude. Přáli bychom si, abychom mohli za digitalizované považovat od roku 2030 devadesát procent našich firem. Očekáváme, že jak si populace na digitalizaci zvyká, zareagují i ty podniky, jež jsou zatím zdrženlivé.

ESG

David Ondráčka: ESG, ale kde jsou S a G?

Principy udržitelného podnikání ESG (Environmental, Social, Governance) jsou realita dnešního byznysu. Nutnost i trend, který se nezastaví, podmínka bank na financování, postupné povinné reportování. Ale stojí za přemýšlení, jestli se vše nezužuje jen na ono E, kde se všechno točí kolem uhlíkové neutrality a reakce na klimatické změny. Kde jsou jasné strategie a kroky u pilířů S a G? Není to jen hra na sociální ohledy a governance (v češtině se to nesnadno výstižně překládá)? Jasno v tom není, ale bez toho se pak nejedná o ESG.

Přečíst článek

Jistě, pro některé to opravdu nebude možné. Digitálně se transformují obchody, jenže nemůžete mít digitálního instalatéra nebo digitálního elektrikáře. Přesto jsem přesvědčen, že z digitálních procesů může těžit skoro každý.

Na transformaci máme dvě miliardy

Jak velké jsou investice do těchto transformací?

Máme fond s 85 miliony eur (asi dvě miliardy korun), určenými na pomoc firmám. Součástí této pomoci je také budování informačního zázemí na bázi webového portálu. Velmi důležitý je v této souvislosti monitoring toho, co se děje. I na něj půjdou finanční prostředky.

Podstatné je, aby měly firmy partnera, který se vydá na cestu spolu s nimi. Děláme rovněž roadshow po celém Irsku, která vysvětluje výhody podnikání s akcentem na příležitosti digitálního rozvoje včetně zelené transformace. Zjistili jsme, že na to spousta podniků slyší a že se chtějí učit.

Vít Rakušan, ministr vnitra (vpravo) a premiér Petr Fiala

Dalibor Martínek: Datové schránky, pošta, bezhotovostní důchody. Přestala Víta Rakušana bavit politika?

Na přelomu roku se spekulovalo, který ministr Fialovy vlády je na odstřel. Zda to bude ministr průmyslu Síkela, který Čechy neochránil před předraženými energiemi, nebo třeba ministr školství Balaš, o němž se spekulovalo, že by mohl zamířit na Ústavní soud. Nakonec se žádné výměny ministrů nekonaly. Fiala celkem razantně oznámil, že vládu obměňovat nebude. Což bylo poněkud překvapivé, protože obměna vlády, to je v Česku taková tradice. Vždy se slušelo po nějaké době vyměnit pár ministrů, aby to vypadalo, že vláda maká a má sebereflexi.

Přečíst článek

Necháváte se inspirovat v zahraničí?

Přebíráme dobré nápady z jiných zemí. V Praze jsem hovořil s některými vašimi představiteli a probírali jsme metody, které používají oni. Ani u vás není o dobré nápady nouze.

Lidem chybí důvěra v kybernetickou bezpečnost 

Asi je také nutné přesvědčovat samotné lidi, nejenom vedení podniků…

Určitě. S digitalizací je spojená kybernetická bezpečnost, a v ní vidí mnozí občané i rizika. Musíme dát našim občanům důvěru v digitální technologie. Pandemie přeměnila mnoho životních situací na bezkontaktní a bezhotovostní úkony. Zároveň však lidé musí mít na výběr.

Evropa potřebuje kybernetický štít proti hackerům, stát bude miliardu eur.

Evropa potřebuje kybernetický štít proti hackerům, stát bude miliardu eur

Evropská unie by od příštího roku mohla účinněji předcházet velkým kybernetickým útokům díky celoevropské síti operačních center. Počítá s tím návrh Evropské komise, která hodlá propojit národní a unijní střediska odpovídající za kybernetickou bezpečnost. Brusel odhaduje, že do projektu „evropského kybernetického štítu” vloží EU a členské země 1,1 miliardy eur (25,7 miliardy korun). Plán budou v příštích měsících projednávat členské státy a Evropský parlament.

Přečíst článek

Neobhajujeme zcela bezkontaktní a bezhotovostní společnost. Přesto si myslím, že pro obchod je digitalizace vítězství. Podniky mohou být akceschopnější, snížit náklady, zvýšit nabídku udržitelnosti, mají přístup k mnohem širším trhům než dříve.

Bez zapojení umělé inteligence to nepůjde 

Irsko platí za globálního lídra v umělé inteligenci (AI), za což vděčí investicím do rozvoje a vývoje v akademické a průmyslové sféře. Jaká je provázanost digitalizace a AI?

Absolutní. Jde o nedílné součásti celého procesu vývoje. Před dvěma lety, v červenci 2021, jsme zveřejnili strategii AI – Here for Good. Jmenovali jsme národního pověřence v oblasti umělé inteligence a máme ambici, že do roku 2030 bude využívat umělou inteligenci 75 procent podniků s velkými daty a napojením na cloudy. Loni na podzim jsem uspořádal celoirský národní seminář mládeže o umělé inteligenci, kde jsme slyšeli jejich myšlenky, co se týče příležitostí a výzev. Bylo to velmi prospěšné a užitečné.

Přichází věk umělé inteligence. Učitelé by se měli naučit, jak nově učit, říká Hana Součková, generální ředitelka SAP ČR

Hana Součková: Přichází věk umělé inteligence. Práci bude muset změnit miliarda lidí

Co vlastně znamená pro pracovní proces pojem umělá inteligence, si mnoho lidí ještě neumí představit. Ale pozor, jak říká Hana Součková, šéfka české pobočky globálního technologického lídra, společnosti SAP, díky nástupu této éry přijde v příštích letech o svou spokojenou práci v kanceláři asi tak miliarda lidí po celém světě. Je proto dobré se připravit na budoucí, rychle přicházející dobu. Učitelé by měli zapomenout na Marii Terezii. Je tu nová technologická revoluce.

Přečíst článek

Víme, že z AI mají lidé obavy, a chceme je řešit otevřeným způsobem. Bude do značné míry záležet na tom, jaké prostředí se pro tuto oblast vytvoří v EU a jaká budou přijata příslušná nařízení. Jde o inovace, které přinášejí velké změny, ale zároveň nová témata a výzvy.

Když chcete, aby tři čtvrtiny podniků využívaly do roku 2030 umělou inteligenci, co pro to děláte a co by to mělo přinést?

Po vzoru evropských center pro digitální inovace zřizujeme irské národní centrum pro inovace v oblasti umělé inteligence (National AI Innovation Hub). Toto centrum bude poskytovat poradenství a školení. Zároveň budeme spolupracovat s existujícími agenturami jako je Enterprise Ireland či místními centrálami pro podnikání. Jde o to, aby firmy poznali výhody umělé inteligence pro jejich produktivitu a konkurenceschopnost.  

Irský export do Česká přesáhl miliardu eur. Chceme víc

Jaký byl cíl vaší aktuální návštěvy České republiky?

Máme několik společností z Enterprise Ireland, kteří zde podnikají a stojí za setkáním. Uvedu například Exergyn a Kingspan. Setkali jsme se se zástupci agentury na podporu podnikání Czech Invest, která navázala partnerství s jednou z našich technologických univerzit, s Munster Technological University.

Chceme spolupracovat s českými investory, akademiky a obchodními organizacemi. V loňském roce náš vývoz do Česka přesáhl miliardu eur, máme velmi pozitivní oboustranný vztah. Chceme v tomto směru dále růst, a já se sem zajisté zase vrátím.

Umělá inteligence může vést k zániku lidstva, varovali vedoucí představitelé technologického sektoru.

Umělá inteligence by mohla vést k vyhynutí lidstva, varovali experti

Umělá inteligence (AI) může vést k zániku lidstva, varovali vedoucí představitelé technologického sektoru, včetně šéfa společnosti OpenAI, která vyvinula chatovacího robota ChatGPT. Apel asi nelze jen tak přejít mávnutím ruky, protože společné prohlášení podepsaly desítky akademiků, expertů a podnikatelů.

Přečíst článek

Co byste poradil české ekonomice a místním podnikatelům?

Pokud chcete růst, pokračujte v pohybu. Irsko má obrovské příležitosti jak pro své společnosti, tak pro vás. Spojení mezi oběma zeměmi je skvělé. Mnoho Čechů strávilo v Irsku nějaký čas od vašeho vstupu do EU. Letošek je pro Iry velmi důležitý rok, protože si připomínají 50 let od vstupu do Evropské unie. Máme důvod bilancovat. Naše země se změnila, a vy jste na stejné cestě. Když budeme spolupracovat, bude se nám dobře dařit.

Dara Calleary

Od roku 2022 působí jako náměstek ministra pro podporu obchodu, digitalizaci a regulaci na Ministerstvu pro podnikaní, obchod a zaměstnanost. V minulost působil jako náměstek na resortech zahraničí, financí či zemědělství. Před vstupem do politiky pracoval v bankovním a obchodním sektoru. Vystudoval obchod a politiku na Trinity College Dublin, studoval také na St Muredach’s College Ballina a St Oliver Plunkett National School.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Úřad práce, ilustrační foto

Digitalizace státní správy by měla zrychlit. Pomohlo by to žadatelům o dávky i jejich kontrole

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme