Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Evropa potřebuje kybernetický štít proti hackerům, stát bude miliardu eur

Evropa potřebuje kybernetický štít proti hackerům, stát bude miliardu eur.
Pixabay
 ČTK

Evropská unie by od příštího roku mohla účinněji předcházet velkým kybernetickým útokům díky celoevropské síti operačních center. Počítá s tím návrh Evropské komise, která hodlá propojit národní a unijní střediska odpovídající za kybernetickou bezpečnost. Brusel odhaduje, že do projektu „evropského kybernetického štítu” vloží EU a členské země 1,1 miliardy eur (25,7 miliardy korun). Plán budou v příštích měsících projednávat členské státy a Evropský parlament.

Reklama

Unijní exekutiva přichází s návrhem v době, kdy se po ruské invazi na Ukrajinu zvýšil počet útoků vedených ruskými hackery. Západní země zároveň dávají najevo obavy z rostoucí bezpečnostní konfrontace s Čínou.

V Česku začalo tažení proti TikToku. Úřady i firmy jej zaměstnancům zakazují, ruší své účty

V Česku začalo tažení proti TikToku. Úřady i firmy jej zaměstnancům zakazují, ruší své účty

Státní úřady a podniky i soukromé firmy v ČR zakazují svým pracovníkům z bezpečnostních důvodů používání čínské aplikace TikTok na služebních počítačích a telefonech. Zákaz často platí i pro osobní zařízení, pokud je zaměstnanci používají k práci. Vyplývá to z ankety mezi úřady a společnostmi. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal minulý týden varování před používáním TikToku na zařízeních s přístupem do významných informačních systémů. Aplikace podle NÚKIB představuje bezpečnostní hrozbu.

Přečíst článek

„Kybernetické útoky jsou čím dál častějším způsobem napadání kritické infrastruktury, zdravotních zařízení, energetických soustav,” řekla novinářům k návrhu místopředsedkyně EK Věra Jourová. Podle ní jde o životně důležité věci a je třeba, „abychom si je lépe ochránili".

Bude potřeba dostatek odborníků

Síť propojených středisek má monitorovat hrozby případných útoků, předcházet jim, případně na ně účinně co nejrychleji reagovat. Experti v operačních centrech budou využívat technologie jako je umělá inteligence a pokročilá analýza dat. Dvě třetiny ze zmíněné částky chce EU poskytnout z dotačního programu evropské digitalizace.

ČSOB se od rána potýká s kybernetickým útokem.

AKTUALIZOVÁNO: ČSOB nefungovalo internetové bankovnictví, na banku útočili ruští hackeři

ČSOB se Potýkala s kybernetickým útokem, kvůli kterému několik hodin nefungovaly některé její bankovní služby. Výpadek dopoledne zaznamenalo internetové bankovnictví, bankovní aplikace a nebylo možné platit platební kartou na internetu. Před 13:30 byly služby podle vyjádření banky na twitteru opět dostupné. Současně uvedla, že její interní systémy útok nezasáhl a veškeré finance i klientská data jsou v bezpečí.

Přečíst článek

Aby EU měla v budoucnu dostatek odborníků na kybernetickou bezpečnost, navrhuje komise usnadnit jim přístup k potřebným znalostem. Součástí tohoto plánu je vznik internetové platformy, která by shromažďovala informace o vzdělávání a certifikaci expertů v celé EU. Později by se měla změnit v reálný prostor „akademie”, jejímž cílem bude mimo jiné koordinovat vzdělávací programy, odbornou přípravu, financování a sledovat vývoj trhu práce v oblasti kybernetické bezpečnosti.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Obětí kyberzločinců může být kdokoliv. Miliony z účtu vyluxují během chvilky, varují banky

Obětí kyberzločinců může být kdokoliv. Miliony z účtu vyluxují během chvilky, varují banky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme