Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejlepší investice roku? Digitální obraz od Hirsta

Damien Hirst The Currency
© Damien Hirst and Science Ltd, DACS 2021
Stanislav Šulc

První digitální dílo od kontroverzního britského umělce stálo dva tisíce dolarů. Po pár týdnech se prodává v průměru za 35 tisíc dolarů, zhodnocení tak jde do tisíců procent.

Reklama

Deset tisíc šťastlivců. To je skupina lidí, kteří v polovině července prostřednictvím londýnské HENI Gallery koupili první emisi digitálních uměleckých děl Damiena Hirsta. Ta se jmenovala The Currency a patří k tomu nejzajímavějšímu, co se v poslední době na poli umění odehrálo.

Nyní se potvrzuje Hirstův čich na propojení umění a byznysu. Zatímco prodejní cena každého z deseti tisíc děl byla dva tisíce dolarů, nyní se na digitálních aukcích prodávají v průměru za 30 tisíc dolarů. Během pár týdnů se tak prvotní investice zhodnotila zhruba 15krát. Ale nejsou výjimkou ani prodeje za 40 tisíc dolarů, tedy dvacetinásobek prvotní ceny.

„Ten proces nebyl tak snadný jako u běžných děl a na poplatcích jste museli vydat další stovky dolarů, celková investice vyšla tak zhruba na 2300 dolarů,“ prozradila newstream.cz investorka, která si nepřála zveřejnit svou identitu, ale redakce ji zná.

Jako bitcoin

Podstatou Hirstovy novinky je propojení dvou atraktivních světů: světa vysokého umění a světa kryptoměn. 

„Od roku 2016 jsem vytvořil 10 tisíc originálů. Každý je jiný, co se týče barevnosti, všechny jsou očíslovány a mají hologram, na každém pak je unikátní fráze, motto,“ popisuje Hirst svá díla. „Všech 10 tisíc originálů jsme poté nascanovali a vytvořili jsme digitální originály, jakési stopy blockchainového řetězce, podobně jako tomu je u kryptoměn. Po roce si budou majitelé moci vybrat, zda chtějí digitální originál, nebo klasický, papírový. Ten nevybraný osobně zničím,“ dodává Hirst.

Banksyho obraz Flying cooper ve výloze Galerie Kodl

Stanislav Šulc: Nekupujte umění kvůli inflaci, ale kvůli vášni

Na tuzemských aukcích se jen za prvních šest měsíců prodala díla za miliardu korun. Láska k umění za tím stojí až v druhé řadě.

Přečíst článek

Ve spolupráci s galerií HENI Hisrt oslovil zájemce o přednostní nákup za pevnou cenu dva tisíce dolarů. Ozvalo se více než 32 tisíc lidí, kteří celkem poptávali 67 tisíc děl. HENI tak uspokojila poptávku zhruba z jedné sedminy, ostatní nebyli vybráni a musejí počkat na sekundární trh. Ten HENI spustila téměř okamžitě s odesláním digitálních originálů zájemcům, tedy 29. července.

Obchoduje se výlučně v kryptoměnách a všechny transakce jsou veřejné a dohledatelné. I proto HENI dokáže přesně sledovat, jak se cena jednotlivých kusů vyvíjí. První dny po spuštění sekundárních aukcí se jednotlivá díla prodávala za dvoj až pětinásobek. V těchto úrovních se ceny pohybovaly několik dnů a například 6. srpna si za v přepočtu 10 tisíc dolarů jeden originál pořídil popularizátor krypta u nás Petr Mára. „Konkrétně se ten obraz jmenuje ‚I’ve Lost My Mind‘. To jsem prostě musel,“ uvedl Mára na Instagramu.

Tisíciprocentní růst

Navzdory tomu, že si Mára NFT od Hirsta koupil za pětinásobek původní ceny, přesto na svém nákupu vydělal. I díky růstu cen kryptoměn z posledních týdnů se jednotlivé obrazy v posledních dnech obchodují v průměru za 30 tisíc dolarů a víc. Nejčastěji se obrazy prodávají na aukčním portálu věnovanému NFT OpenSea, kde je platidlem ether, druhým nejčastějším obchodním kanálem zůstává burza Palm, kterou spravuje přímo HENI Gallery. Tam je nejčastějším platidlem DAI, který je téměř v paru k dolaru.

NFT, digitální umění, ilustrační foto
video

Investice do digitálního umění rostou. Mají smysl?

Slavní umělci i prestižní galerie nabízejí umění v podobě unikátních digitálních kopií neboli NFT. Jak do nich investovat a nenapálit se?

Přečíst článek

„Uživatelé se neustále ptají na dvě otázky. První zní: Když si NFT převedu z HENI do OpenSea, budu si stále moci vybrat, zda chci fyzickou kopii, nebo již nikoli? Odpověď zní: Ano, budete moci. A druhá často se opakující otázka zní: Budou si moci noví majitelé vybrat, zda chtějí NFT nebo klasický obraz? A i tady zní odpoveď kladně: Ano, budou si moci vybrat,“ uvádí Julio M., administrátor diskusního fora HENI Gallery na komunikační síti Discord.

A to je velmi důležitá informace. Jednak je pro kupující dobré vědět, že nákupem získávají všechny možnosti, jak s dílem dál nakládat. Ale ještě podstatnější je to pro celou ekonomiku projektu The Currency. Až se příští rok bude rozhodovat, kolik zůstane papírových a kolik digitálních originálů, teprve poté se rozhodne o potenciální ceně jednotlivých děl.

A kam až může cena vystřelit? Když budeme pracovat s logikou kryptoaktiv, může vystřelit až ke stovkám tisíc dolarů za položku. Tolik stojí například populární NFT CryptoPunks, kterých v původní emisi bylo 7000 kusů. Na aktuální ceny tato dílka rostla zhruba čtyři roky. Je otázkou, zda umělecké dílo kryté autoritou Damiena Hirsta bude pro cenu spíše pozitivní, či naopak negativní faktor.

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku

Zuckerberg chystá Matrix. A chce nás tam všechny

Do několika let chce největší sociální síť světa vytvořit digitální prostor, kde budeme žít více než v realitě. A Facebook zdaleka není sám. Jaký potenciál tyto snahy mají? A mohou uspět?

Přečíst článek

Na závěr pár čísel. Iniciační hodnota projektu byla 20 milionů dolarů, tedy zhruba tolik, kolik by stálo jedno velmi drahé Hirstovo klasické dílo. Po třech týdnech od spuštění změnilo podle oficiálních údajů majitele více než 1300 kusů a celkový obrat prodejů na sekundárním trhu již překonal částku 20 milionů dolarů. Realizované ceny přitom stále intenzivně rostou a pokud budeme počítat průměrnou cenu dnešních obchodů, je hodnota celého projektu asi 300 milionů dolarů. Přitom tolik či víc stály pouze dva obrazy v dějinách - Spasitel světa od Leonarda Da Vinciho a Interchange od Willema de Kooninga.

Jak připomíná galeristka Olga Trčková z DSC Gallery, výhodou NFT je také možnost naprogramovat digitální kód tak, aby z každé následné transakce šel miniaturní podíl právě původnímu tvůrci. Hirst a HENI Gallery tak dávají nejlepší důkaz životaschopnosti digitálního umění a nejspíš se podobné umělecké projekty, ale také investiční příležitosti budou objevovat stále častěji.

Artefin

Paradox doby: koupí umění na splátky může sběratel pořádně vydělat

Inflace roste. Hodnota mladého umění ale roste mnohem rychleji. A nákup uměleckého díla se vyplatí i na splátky. Většinou to jde totiž bez úroků.

Přečíst článek

Martin Krajc (1984) Blue Drink

Mladí čeští umělci se představí na aukci v Londýně

Galerie Kodl ve spolupráci s prestižní aukční síní Sotheby's vybrala díla 11 tuzemských tvůrců včetně Jana Kalába, Karla Štědrého nebo Vladimíra Houdka. Obrazy jsou až do 13. srpna ke zhlédnutí v Galerii Kodl.

Přečíst článek

>>>>>>Zajímají vás investice do digitálního umění? Čtěte ZDE<<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Digitální umění se představuje v Praze

Vidět hudbu, slyšet barvy. Světové digitální umění se představuje v Praze

Přečíst článek
Digitální umělec Refik Anadol
video

Uznávaný umělec Refik Anadol oživil Dvořákovy sny. Pracovali jsme na tom rok, říká

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme